7. august 2020
Sådan ser den ny frilufts-ø ud, som Nationalpark Skjoldungernes Land har sat i Roskilde Vig ud for Veddelev. Foto: Sam Christensen
Sådan ser den ny frilufts-ø ud, som Nationalpark Skjoldungernes Land har sat i Roskilde Vig ud for Veddelev. Foto: Sam Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny kunstig ø skal give fjordens fugle fred og ro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny kunstig ø skal give fjordens fugle fred og ro
Roskilde - 01. juli 2020 kl. 19:42
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ud for Veddelev i Roskilde Vig kan man nu støde på en flydende frilufts-ø. En gul bøje markerer øen, som ligger fast med et anker hen over sommeren. Øen er lagt ud som en gave fra Nationalpark Skjoldungernes Land til alle surfere, sejlere og andre gæster på fjorden, som kan slå midlertidig lejr. Den nye frilufts-ø er dog ikke kun bygget som hvileplads, men skal også aflede færdsel til øer og holme, så fuglene kan få fred til at bygge reder, ruge og opfostre deres unger.

arrow Læs også: Razzia på fjorden: Høj promille - og tjek så lige forsikringen
Forsinket af corona

Den flydende ø er støttet af Friluftsrådet og bygget i samarbejde med FGU Nordsjælland i Skibby. Planen var oprindeligt, at to øer skulle bygges og ligge klar til brug på Roskilde Fjord forud for fuglenes yngletid, som begyndte den 1. april. Den blev dog udskudt, da produktionsskolen ligesom resten af Danmark måtte lukke ned i midten af marts.

Da skolen igen åbnede, blev projektet færdiggjort, og i lørdags blev den ene af de to øer søsat. Den nye frilufts-ø er beklædt med træ i forskellige sorter og mønstre, og udviklingen af øens funktioner er sket i samarbejde med fjordens surf- og kajakklubber. Øen har derfor afrundede kanter, greb til at komme op og sænkede fortøjnings-pullerter.

På øen finder man information og kort over området, og om hvordan man er med til at passe på fuglene. Øen, som måler 2,5 gange 4,5 meter, stikker kun omkring 25 centimeter op over vandoverfladen og er dermed næsten ikke synlig fra land.

Skal aflaste Elleore

Placeringen ud for Veddelev er nøje udvalgt. Håbet er, at øen vil aflaste Elleore, hvor der tidligere har været rapporteret en del uhensigtsmæssig færdsel - formentlig fordi den lille ø ligger midt i udsejlingen fra Roskilde Vig.

Elleore er ligesom de fleste andre øer og holme i fjorden omfattet af en særlig fredning i fuglenes yngletid. Det betyder, at man i perioden fra 1. april til 15. juli skal holde en afstand på minimum 50 meter til øerne og holmene. Hvis fredningen ikke bliver overholdt, kan det have alvorlige konsekvenser for ynglefuglene.

I begyndelsen af yngletiden omkring 1. april bygger fuglene reder. I denne tid kan forstyrrelser derfor betyde, at fuglene helt opgiver at yngle, eller at de søger mod andre områder, hvor konkurrencen om føde og redepladser er hårdere.

Fugle fortjener fred

Forstyrrelser senere på foråret og nu, hvor fuglene har unger, kan betyde, at forældrefuglene bliver skræmt væk fra reden. Når det sker, får rovfugle som fx sølvmåger nem adgang til æg og unger.

- Mange af fjordens ynglefugle er rejst meget langt for at yngle lige netop her. Fx ternen, som er fløjet hele vejen fra Antarktis. Så fortjener man sgu lidt fred og ro til at yngle, siger projektkonsulent Mikkel Eeg fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

Den nye ø skal bruges nu. Når sommeren slutter vil den blive taget ind og opbevaret tørt over vinteren.

arrow Storskidende gæs ødelægger ø i Roskilde Fjord
15. juni 2020 kl. 16:39 Opdateret: kl. 13:44
arrow Folk blæser på reglerne på fjorden - eller kender dem ikke
09. juni 2020 kl. 13:36 Opdateret: kl. 11:30
arrow Voldsomt fald i ynglende terner i Roskilde Fjord
09. juni 2020 kl. 13:17 Opdateret: kl. 11:28
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk