
Det er før jul, at et stort flertal i Folketinget - alle partier bortset fra Enhedslisten og Nye Borgerlige - ville komme det strandede kystsikringsprojekt i Jyllinge Nordmark til undsætning. Det sker ved en lovændring, og fredag gled den glat igennem førstebehandlingen i Folketinget.
Mette Gjerskov var Socialdemokraternes ordfører, og hun modtog selv masser af verbale roser fra flere andre partier for sin indsats for at få skruet loven sammen.
- Det er flot arbejde, især af Mette Gjerskov, men også af andre lokale kræfter. Jeg er da selv blevet løbet på døren af flere lokale Venstre-foreninger, sagde Venstres ordfører, Jacob Jensen.
Zenia Stampe (R) syntes også, at det var tid at ære den, der æres bør.
- Jeg kigger på dig, Mette, for hvis der er nogen, der har kæmpet for det her, er det dig. Det synes jeg, alle skal vide, sagde Zenia Stampe, og Mai Villadsen fra Enhedslisten erklærede sig helt enig i rosen til Roskildes socialdemokrat på tinge.
Lovændringen begrænser i særlige tilfælde adgangen til at klage over kystbeskyttelsesprojekter, hvor en kommune er involveret. Det har vist sig at være en nødvendighed, mente Mette Gjerskov.
- Oplevelserne med stormfloden Bodil i 2013 har sat sig dybt i os, men der er stadig ikke noget dige, fordi klagemulighederne har været mange, og de er blevet udnyttet af nogle få grundejere, der har deres på det tørre. Det går ikke. Man kan stadig gå til domstolene og få prøvet afgørelserne - det ændres der ikke ved, men grundlæggende handler det om, at nogle få ikke skal kunne forhindre mange i at sove trygt om natten, sagde Mette Gjerskov.
Mai Villadsen anerkendte, at der er tale om et helt reelt problem, i Jyllinge Nordmark, men ærgrede sig over den måde, det bliver løst på. Hun havde foretrukket en anlægslov og gjorde det klart, at Enhedslisten ikke kommer til at stemme for det aktuelle lovforslag, så længe det ikke indeholder en solnedgangsklausul.
- Adgangen til at klage er en væsentlig demokratisk ret, og jeg er bange for, at denne lov kommer til at gå ud over naturen. Der er brug for, at borgere kan klage, også på naturens vegne, lød det fra Enhedslistens ordfører, som indikerede, at partiet vil undlade at stemme.
Nye Borgerlige er det eneste parti, der er imod, og partiets ordfører, Peter Seier Christensen, støttede sig blandt andet til høringssvar fra jurister og fra Danmarks Naturfredningsforening, der advarer imod at begrænse adgangen til at klage.
- Det udforder retssikkerheden. Hvis problemet er behandlingstiden på klagerne, må man prøve at løse dét problem i stedet for, sagde han.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her