25. januar 2021
De mange nye boliger og deres indbyggere giver ekstra indtægter til Roskildes erhvervsliv og kommunen. (Foto: Jan Partoft)
De mange nye boliger og deres indbyggere giver ekstra indtægter til Roskildes erhvervsliv og kommunen. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Bedre grundlag for Roskildes velfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Bedre grundlag for Roskildes velfærd
Roskilde - 06. december 2020 kl. 16:25
Af redaktør Torben Kristensen

EN AF DE VIGTIGSTE NYHEDER længe stod i Roskilde Avis for en uge siden. Her kunne vi på forsiden fortælle, at der gennem årene 2019-25 i Roskilde Kommune opføres og planlægges over 5.700 nye boliger. Tallet kommer fra Teknisk Forvaltning, og det overrasker faktisk også mig.

Jeg vidste godt, at der var mange byggerier og projekter i gang rundt omkring, men det er alligevel et meget stort antal, som lover godt for Roskildes udvikling og fremtid.

DE NYE BOLIGER BLIVER PLACERET rundt omkring. Dels i de såkaldte 'fortætnings-projekter' inde i selve Roskilde, hvor ledige arealer bebygges eller ombygges, så den gamle domkirkestad i højere grad får præg af en lille storby. Det sker f.eks. på den gamle højskolegrund, ved den tidligere Gråbrødre Skole, på det gamle skoleslagteri, på Sortebrødre Plads og i et tidligere industriareal i Himmelev. Men også lidt udenfor den gamle by i Trekroner, på en del af det gamle Sct. Hans Hospital og i Svogerslev.

Den største udbygning kommer dog ved Viby, Vindinge, Ågerup-St. Valby og Jyllinge-Gundsømagle. Dermed styrkes grundlaget samtidig for at bevare butikker og andre vigtige funktioner i disse mindre bysamfund.

DET LOKALE BOLIG-BOOM har for alvor taget fart i de senere år. I perioden efter finanskrisen var Roskilde helt ned på kun at få under 100 nye boliger om året i perioden 2010-12. Nu er tallet så oppe på næsten 1.000 nye i visse år.

Den store udbygning er et resultat af en overordnet politisk strategi i kommunen. Et stort fleral har været enige om at sikre det fremtidige befolknings-grundlag for at få en økonomisk vækst, der også kan betale de mange forskellige ønsker om bedre tilbud til borgerne.

HIDTIL HAR DER OGSÅ VÆRET ENIGHED om, at Roskilde skal have forskellige typer boliger - lige fra private villaer og ejerlejligheder til almene boliger og privat udlejning i både boligblokke eller tæt-lave rækkehuse.

I øjeblikket udgør ejerboligerne langt over halvdelen af den lokale boligmasse, og her er priserne høje. Det er en af grundene til, at byrådets flertal har ønsket flere almennyttige boliger i alle dele af kommunen. Det skal sikre en social balance, så folk med forskellige indtægter fortsat har råd til at bo i Roskilde.

PRISERNE PRESSES OP, fordi Roskilde så attraktive at slå sig ned i. En ny undersøgelse viser, at Roskilde hører til landets mest efterspurgte byer, når folk bliver spurt om, hvor de kunne tænke sig at bo.

Tallet ligger langt foran naboer som Køge, Hillerød, Holbæk eller Ringsted. Det er selvfølgelig også grunden til, at både private og almennyttige boligselskaber gerne vil investere i at bygge så mange nye boliger i vores kommune.

INDBYGGER-TALLET i ROSKILDE runder snart 90.000 og vil også stige i de efterfølgende år. Prognoserne er dog svære at lave, fordi folk søger boliger ud fra den økonomiske situation. Når der er højkonjunktur, ønsker mange god plads, så der kun bliver få mennesker i hver bolig.

Men i dårligere tider kan man godt klumpe sig mere sammen. Det oplevede Roskilde i årene efter finanskrisen, da børne-familier flyttede ind i mindre lejligheder i Trekroner, hvilket også skabte et uforudset børne-boom i den lokale skole.

EN STØRRE BEFOLKNING er på mange måder en fremtids-forsikring for et godt Roskilde, selv om der selvfølgelig også følger udgifter med til børneinstitutioner, skoler osv..

De nye familier betaler jo ekstra skat til kommunen, men de giver samtidig det lokale handelsliv, forlystelser og kulturen samt sporten øgede chancer for at klare sig.

Alt det øger den samlede velstand og livskvalitet i vores kommune. På den måde er de mange kommende boliger helt afgørende for at skabe et:

BEDRE GRUNDLAG FOR ROSKILDES VELFÆRD

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk