10. august 2020
Falke Højriis og hans familie fik et par glas med honning med sig hjem, da de havde besøgt Snoremark i Tågerup. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Falke Højriis og hans familie fik et par glas med honning med sig hjem, da de havde besøgt Snoremark i Tågerup. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Daniel Rosenaa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kom og pres honning: Et forår uden indtægter gav mjødbryggeri en idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kom og pres honning: Et forår uden indtægter gav mjødbryggeri en idé
Roskilde - 30. juli 2020 kl. 09:17
Af Anna Weinø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den gyldne, tykke væske løber blødt gennem hullerne på honningpresseren.

arrow Læs også: Mod på mere mjød - Karin Sloth har ikke givet op efter brand i sin æbleplantage

Det er Oscar, der ivrigt drejer på håndtaget og skiller den tykke væske fra voksen. Sammen med sin mor og far besøger han i dag gården Snoremark i Tågerup for at presse sin egen honning,

- Det er altid sjovt at lave noget, man kender fra hverdagen, og se, hvordan man gør, siger Oscars mor Annemette Wenzel, der har taget turen til Tågerup fra Gentofte.

Det flyder med honning

- Der er så meget honning, er du gal mand! lyder det begejstret fra bordet ved siden af.

Her er seksårige Oliver Andersen i gang med at hælde det pressede honning på glas med hjælp fra sin mor og bedsteforældre. De har presset så meget honning, at de ikke kan nøjes med de to glas på bordet.

Gårdejer Karin Sloth henter et par ekstra glas, så familien kan få al deres nypressede honning med sig hjem. Normalt står Karin for at brygge den æblemjød- og cider, som Snoremark er mest kendt for.

Efter et forår, hvor det ikke flød med mælk og honning, fik Karin Sloth den idé at invitere folk til gården.

- Vi tjente jo ingen penge i foråret, fordi corona lukkede alting ned. Jeg skulle finde på noget andet og tænkte: hvad kan vi lave som en oplevelse her? siger Karin Sloth.

Svaret kom til hende, da hendes yngste børnebørn hjalp hende med at presse honning. De syntes, det var sjovt, og Karin Sloth tænkte, at de nok ikke var de eneste.

Seksårige Oliver Andersen er med sin mor og bedsteforældre taget vejen fra Valby til Tågerup for at presse honning. Han synes, det er sjovt, og at det var spændende at høre om bierne, selvom det tog lidt lang tid, før han fik lov til dreje på håndtaget og se honningen flyde ud over det hele. Foto: Jørgen Jørgensen.

Rejsen fra blomst til glas

Derfor planlagde hun sammen med sin mand Thomas Bredholt at han som stedets biavler skulle indlede turen ude ved bistaderne. Her fortæller han om biernes liv, arbejde, og hvordan de laver honningen.

Derefter inviterer Karin Sloth ind i en gammel stald, hvor hun brygger sin prisvindende mjød. Hun uddeler birammer og lader de besøgende presse honningen i en særlig presse og ned i glassene.

Med glassene fulde af honning og pandekager på panden afsluttes turen i orangeriet. Her sidder en tredje familie allerede og smager på det endelige resultat.

- Det er en anden smagsoplevelse, når man har siddet og lavet den selv, siger Sara Højriis. Hun, hendes mand og to sønner manglede noget at lave i sommerferiens sidste dage og faldt tilfældigvis over aktiviteten på Snoremark.

Kom lidt sent i gang

Rygtet om honningpresseriet har langsomt spredt sig i de seneste par uger, og flere bestiller billetterne til arrangementet. Det er ikke altid, at der dukker nogen op, men så er der altid andet arbejde at give sig til for Karin Sloth og Thomas Bredholt.

- Vi har helt klart fået noget omsætning. Måske kom vi lidt sent i gang, men vi har fået testet konceptet, siger Karin Sloth, der regner med at gentage succesen til foråret, hvor bierne og blomsterne er tilbage.

Bierne er allerede så småt ved at pakke sammen, bistaderne er mindre travle sidst på sommeren, hvor blomsterne er visne. Om et par uger vil alle arbejderbierne være døde, men man kan presse sin egen honning på Snoremark indtil slutningen af august.

Egentlig kom der kun bier på Snoremark, fordi det er godt for æbletræernes blomstring. Men Thomas Bredholts interesse for bier steg, og han var med til at starte Roskilde Honning, der er en samling af lokale biavleres mærke.

arrow Karin blev mester i mjød ved et tilfælde
26. maj 2018 kl. 09:30 Opdateret: kl. 13:27
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk