24. september 2021
Argo har prøveafbrændt fem vognlæs mink, efter at man to steder i Jylland er begyndt at grave de cirka 13.300 ton aflivede mink op igen, efter de i december blev gravet ned. Argo er klar til at byde på opgaven og får at vide inden ugens udgang, om de skal være med til at brænde mink af. Foto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix
Argo har prøveafbrændt fem vognlæs mink, efter at man to steder i Jylland er begyndt at grave de cirka 13.300 ton aflivede mink op igen, efter de i december blev gravet ned. Argo er klar til at byde på opgaven og får at vide inden ugens udgang, om de skal være med til at brænde mink af. Foto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix
Foto: Malou Alsing/Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klar til minkafbrænding efter vellykkede test: Men de afgør det ikke selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Klar til minkafbrænding efter vellykkede test: Men de afgør det ikke selv
Roskilde - 17. maj 2021 kl. 12:37
Af Lars Kimer

Argo i Roskilde har over weekenden brændt mink af. Det skete som en test, for at finde ud af, om Argo skal byde på opgaven med at få brændt de mange mink af, som er ved at blive gravet op i Jylland, efter at de i et halt års tid har ligget gravet ned.

arrow Læs også: Argo: De første mink er ankommet, ingen lugt tæt på bilen

Argo fik to læs mink torsdag, et læs fredag og to læs igen lørdag, alle som en del af de test værket skulle foretage for at kunne vurdere om minkene kunne brændes af i anlægget.

En af de store spørgsmålstegn gik på, om det ville lugte fælt og dermed genere naboerne. Det lader ikke til at være tilfældet.

- Vores driftchef stod tre meter fra vognene da de læssede af og han beretter om en duft som mest ligner lidt muggen kælder. Ikke noget vi vil kalde slemt. Vores oplevelse er, at duften ikke har været anderledes end når vi brænder andre lidt specielle ting af, fx slam fra renseanlæg, siger Klaus W. Hansen, vicedirektør på Argo.

En udfordring

Argos største udfordring med minkene har vist sig at være rent faktisk at få ild i dem.

- Når vi modtager affald, som vi har svært ved at få til at brænde, så ved vi, at det skal blandes godt op med vores almindelige affald. Det gør vi fx når vi skal brænde festival-affald af. Det samme skal vi med minkene fordi det er så kompakt. Det er kompaktheden, som gør det svært at brænde af. Der er en masse olie i minkene, som brænder godt når først vi får ild i dem, men vi skal have ilt til for at det brænder. Det betyder, at vi skal håndtere det en del gange for vores »skovl« tager 8 kubikmenter per gang, og det er for meget til, at vi opnår den optimale blanding, siger Klaus W. Hansen.

At minkene er en kompakt masse vidner lastbillæssene om.

- Vi får lastbiler ind som er halvt fyldte, alligevel vejer deres læs 30 ton. Det siger noget om, at det er en meget kompakt masse vi får leveret.

De læs mink, som er kommet, har også vist sig forskellige.

- De første læs indehold en del grus og jord, så det var bestemt ikke let, men de sidste læs var med flere mink.

Bare fordi Argo nu siger ja til at brænde mink af, er det slet ikke sikkert, at det kommer til at ske. Det ved Argo først sidst i denne uge.

- Vi afgiver tilbud onsdag. Der kan vi melde ind om vi vil være med og til hvilken pris. Så er det op til udbyderne af affaldet, at vurdere, om vi skal være med på opgaven, siger Klaus W. Hansen.

Udbyderen, der er faktisk to, er de to jyske energiselskaber, Nomi4S fra området ved Holstebro/Struer og Energnist fra Esbjerg/Kolding. Det er deres opgave at få minkene brændt på under seks uger og det har de ikke kapacitet til. Derfor er 13 energiselskaber i hele landet nu inviteret til at give bud på at hjælpe med at løfte opgaven.

arrow OVERBLIK: Så mange ton mink skal brændes på to måneder
13. maj 2021 kl. 09:49 Opdateret: kl. 09:50
arrow De første døde mink er gravet op nær Holstebro
13. maj 2021 kl. 07:09 Opdateret: kl. 07:10
arrow Minkavlere kæmper for at genstarte erhvervet
13. maj 2021 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:30
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk