16. september 2021
Iværksætter Jakob Adeltoft er manden bag appen GraffitiTagr, der skal indsamle data om ulovlig graffiti, som i kombination med oplysning og debat skal komme hærværket til livs. Foto: Kristian Jørgensen
Iværksætter Jakob Adeltoft er manden bag appen GraffitiTagr, der skal indsamle data om ulovlig graffiti, som i kombination med oplysning og debat skal komme hærværket til livs. Foto: Kristian Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jakobs app skal sætte ind over for den ulovlige graffiti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Jakobs app skal sætte ind over for den ulovlige graffiti
Roskilde - 16. juli 2020 kl. 04:56
Af Kristian Jørgensen

Graffiti-hærværk koster samfundet dyrt, og de penge kan vi bruge bedre. Derfor har iværksætteren Jakob Adeltoft fra Roskilde søsat appen GraffitiTagr for at blive klogere på den ulovlige graffiti og hjælpe samfundet med at blive den kvit.

arrow Læs også: Graffiti-hærværk bliver dyrt for andelsboligforening

- Det koster en hulens masse penge. Det er estimeret, at den ulovlige graffiti koster en milliard kroner om året - og dem der skal gøre noget ved det, har ikke ressourcerne til det. Man kan ikke forvente, at politi og kommuner kommer det til livs, siger Jakob Adeltoft.

Appen er et værktøj til at kortlægge graffiti-hærværket. Den fungerer helt enkelt ved, at brugerne tager et billede, når de ser et graffititag i bybilledet og uploader det via appen. På den måde danner GraffitiTagr over tid et overblik over, hvilke steder graffitien er udbredt, hvilke »tags« er der, og hvor de går igen.

Over 1000 fotos er foreløbigt lagt op i GraffitiTagr, som er blevet afprøvet af brugere i Roskilde, inden appen bliver forsøgt bredt ud i hele landet. Den ligger dog allerede klar til at hente til iphones, men endnu ikke androidtelefoner.

Åben løsning

Hvordan skal den data så omsættes til at sætte ind over for graffitien? Det har Jakob Adeltoft ikke svaret på endnu, og han skal heller ikke være ene om at finde det.

Grundtanken er, at man ved at vide mere om graffitien kan tage bedre beslutninger frem for kun at reagere på graffitien, når den er begået, hvor der sjældent er noget at stille op.

- Det skal ses som en undersøgende proces, hvor vi med væsentlig information og avanceret teknologi vil forstå mønstre, tendenser og samle alt det, vi kan om den ulovlige graffiti på gader og stræder. For den information vil være den første af sin art i Danmark. Der kan være lokale initiativer - og DSB har også noget - men der er ingen central indsamling af data, i hvert fald ikke nok. Over tid vil vi være i stand til at trække noget information ud, som kan overføres til myndigheder og andre, som er interesserede i at bekæmpe ulovlig graffiti, siger han.


					

STW var et meget udbredt "tag" i en periode,
hvor politiet også øgede opmærksomheden
på den ulovlige graffiti på gader og stræder.
GraffitiTagr vil kortlægge graffitien mere
systematisk for bedre at kunne forhindre den.
Foto: Kristian Jørgensen


Debatten er vigtig

For Jakob Adeltoft er det vigtigt at pointere, at målet netop er den ulovlige graffiti på mure, skilte, busskure osv. og ikke eksempelvis flotte gavlmalerier, der er blevet tilladt og fungerer som udsmykning.

Han vil ikke være »gammelmandssur« og piske en stemning op mod graffitien, men vil gerne sætte fokus på, om ikke den milliard kroner til graffitirensning kan bruges på noget bedre og forhåbentlig få nogen til at tænke sig om, inden de sprayer deres mærke et sted i bybilledet.

- Appen er lige så meget en del af en debat, som har lige så stor vigtighed. For jeg synes ikke, graffitien har fået så høj prioritet, dens samfundsmæssige betydning taget i betragtning, isger Jakob Adeltoft.

Iværksættergenet

Men hvorfor vælger lige netop han at kaste sig over graffitien sideløbende med sin virksomhed? Det er iværksættergenet, der driver ham, når han ser et problem, og der ikke findes en klar løsning på det.

- Det er en uforståenhed over, hvorfor man gør det? Det startede med, at jeg blev opmærksom på, at det skete oftere og oftere, for eksempel at toiletterne i Folkeparken blev malet over med graffiti i weekenden. Mandagen efter står der så et firma og fjerner det, og næste uge sker det igen, siger Jakob Adeltoft, der ud over sin hovedbeskæftigelse med virksomheden WebProof også har startet BubbleSaver, som forhindrer sæbevandet i at fosse ud af beholderen, når børnene puster sæbebobler.

Er der så også en forretning i det, eller er GraffitiTagr det pure samfundssind? Både og. Det er først og fremmest drevet af ønsket om at komme graffiti-hærværket til livs, og Jakob Adeltoft har ingen drømme om at tjene på det, men han går efter at tjene sine udgifter tjent ind ved fx at kunne sælge sine data.

Billede

I juni var der gang i graffiti-rensningen ved
Roskilde Bibliotek efter en weekend, hvor der
både her, i Folkeparken og på Louisevej blev
begået hærværk på alt fra en bil til parkskilte
og toiletbygningen, som er et hyppigt offer.
Foto: Kristian Jørgensen


arrow Graffiti-slaraffenland kan genopstå nær rådhuset
03. maj 2020 kl. 07:20 Opdateret: kl. 15:40
arrow Domkirke-bygninger udsat for graffiti
05. februar 2020 kl. 11:02 Opdateret: kl. 11:02
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk