29. september 2020
En ring rundt om Vikingeskibsmuseet kan være en måde at sikre museet mod stigende vandstand og samtidig give et helt nyt udtryk. Tegnestuen Norrøn har ladet sig inspirere af vikingetidens ringborge, som i dette tilfælde skal holde vandet og ikke fjenderne ude. Illustration: Tegnestuen Norrøn
gallery icon

Se billedserie

En ring rundt om Vikingeskibsmuseet kan være en måde at sikre museet mod stigende vandstand og samtidig give et helt nyt udtryk. Tegnestuen Norrøn har ladet sig inspirere af vikingetidens ringborge, som i dette tilfælde skal holde vandet og ikke fjenderne ude. Illustration: Tegnestuen Norrøn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Idé: Ringborg kan sikre vikingeskibe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Idé: Ringborg kan sikre vikingeskibe
Opdateret 09. april 2018 kl. 08:14
Roskilde - 07. april 2018 kl. 07:54
Af Kristian Jørgensen

En cirkelpromenade rundt om hele Vikingeskibsmuseet ved navn Den Blå Ringborg. Det kunne være en måde at forene de mange krav og ønsker til sikring af museet og samtidig give mulighed for at opleve fjorden, havnen og Roskilde på nye måder.

arrow Læs også: Forslag: Vikingeskibshallen kan reddes med en jordvold

Idéen kommer fra tegnestuen Norrøn, men er ikke en del af museets planer. Det er derimod en del af et forskningsprojekt om at iscenesætte Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor tegnestuen har taget fat i Vikingeskibsmuseet som en hovedattraktion i området.

Vikingeskibsmuseets direktør, Tinna Damgård-Sørensen ser gode idéer i projektet, men er slet ikke klar til at betragte det som en reel mulighed.

- Det er et meget smukt projekt, som absolut tilbyder nogle ting, der kunne være interessante at arbejde videre med - også fordi det skaber sammenhæng mellem det projekt, vi arbejder med, og de tanker, nationalparken har. Men det vigtigste for os lige nu er at skabe størst mulig frihed for at lave en samlet helhedsplan, for hvis vi løber efter det her projekt, lægger vi en meget stram ramme over en samlet løsning, og det er alt for tidligt på nuværende tidspunkt, siger hun.

Ring-promenaden har den fordel, at den fungerer som klimasikring af museet, fordi den kan hæves og lukke vandet ude ved stormflod. Ved at bruge ringborg-symbolikken forener den samtidig en fortsat fredning af Vikingeskibshallen med ønsket om noget mere vikingetematisk.

Det ændrer dog ikke ved, at det i museumsdirektørens øjne er én god idé ud af mange mulige, som slet ikke er aktuel, før kulturministeren til august afgør Vikingeskibshallens fredningsstatus og dermed, hvilke muligheder museet har for at sikre sin kulturarv.

Fra Nationalpark Skjolungernes Land er idéen ikke et forsøg på at blande sig i, hvad museet gør.

Arkitekt og partner i tegnestuen Norrøn Marco Berenthz er også på det rene med idéens begrænsede rolle lige nu og her. På den anden side har han ikke oplevet, at nogle af parterne ikke har følt sig tilgodeset, så helt urealistisk virker det ikke.

- Sådan nogle projekter handler nogle gange om at hæve innovationshøjden, og jeg tror, vi står med en løsning, siger Marco Berenthz.

arrow Staten må også spytte penge i Vikingeskibsmuseet
31. august 2018 kl. 17:25 Opdateret: kl. 16:27
arrow Professor: Nedrivning af museum vil smadre fredningssystem
30. august 2018 kl. 19:36 Opdateret: kl. 19:38
arrow Minister fjerner fredning af Vikingeskibshallen i Roskilde
30. august 2018 kl. 12:21 Opdateret: kl. 12:22
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk