25. oktober 2021
Patrik Qvant Ekberg har købt den tidligere Roskilde Højskole og totalrenoverer bygningen, hvor der kommer cirka 20 attraktive  lejligheder. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Patrik Qvant Ekberg har købt den tidligere Roskilde Højskole og totalrenoverer bygningen, hvor der kommer cirka 20 attraktive lejligheder. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højskole genopstår som luksusboliger om et år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Højskole genopstår som luksusboliger om et år
Roskilde - 14. marts 2020 kl. 10:04
Af Kristian Jørgensen

Mænd og maskiner er i fuld gang på Roskilde Højskole, hvor en omfattende restaurering af den over 100 år gamle og de seneste år temmelig omstridte hovedbygning har stået på siden efteråret.

arrow Læs også: Kø til rækkehuse på højskolegrund

Det fortsætter et år endnu, inden højskolen står genskabt med samme udvendige udtryk som ved indvielsen i 1907. Lidt senere i 2021 flytter nye beboere ind i de godt 20 boliger, der bliver indrettet i højskolebygningen.

Dermed slutter en længere saga om højskolen, der senest var i brug i 2006. I 2017 blev den købt af Thomas Gjørup, da Pensam opgav at udvikle området med boligbyggeri på grund af utilfredshed med plangrundlaget.

Nu har Gjørups ejendomsselskab planer om at bygge på grunden, men selve højskolebygningen har været en sten i skoen, fordi den var blevet så nedslidt og faldefærdig, at den nye ejer helst ville rive den ned, mens Roskilde Kommune har insisteret på, at den skal bevares.

Noget helt særligt

Det er blevet løst ved, at Thomas Gjørup har solgt højskolebygningen til nogen, der gerne vil restaurere den og indrette boliger i den. Det er Patrik Qvant Ekberg, som selv bor i Himmelev og driver tømmerhandlen XL-Byg Meredin på Vestsjælland.

Han har erfaring med at restaurere gamle bygninger og så en god mulighed i at købe højskolen og bringe den til ære og værdighed igen.

For ham er det vigtigt at bevare en bygning som Roskilde Højskole. Måske ikke så meget på grund af historien, som at man får noget helt andet, end man nogensinde vil kunne få med et nybyggeri.

- Sådan nogle gamle bygninger er meget særlige. Personligt vil jeg hellere bo i en gammel ejendom indrettet efter tidens behov frem for et nymoderne byggeri, fordi det har meget mere sjæl, siger Patrik Qvant Ekberg.

Fakta
  • Patrik Qvant Ekbergs Ejendomsselskabet Roskilde Højskole Aps renoverer den tidligere højskoles hovedbygning, som kommer til at huse 19-20 boliger.
  • Boligerne bliver på 98-140 kvadratmeter. Til at begynde med bliver det lejeboliger.
  • Højskolens østlige fløj, der tidligere var idrætshal, bliver fælleshus for det kommende boligområde på højskolegrunden.
  • Boligerne i hovedhuset er klar til indflytning i 2021. Senere vil der blive opført 20.000 kvadratmeter boliger på resten af højskolegrunden af TAG Ejendomme v. Thomas Gjørup.
  • Det er Thomas Gjørup, der ejer og udvikler højskolegrunden, men han har solgt selve højskolebygningen til Patrik Qvant Ekberg.
Ser med andre øjne

Det er stadig Thomas Gjørups TAG Ejendomme, der ejer resten af højskolegrunden og skal bygge boliger på den, mens Patrik Qvant Ekbergs fokus er at genskabe hovedbygningen.

Højskolen var uden tvivl meget forfalden efter mange års forsømmelse, så han kan ikke sige, at de tidligere ejere har haft uret i deres syn på bygningen, men han og hans byggefolk har et andet kendskab til, hvordan man går til sådan et renoveringsarbejde og optimerer processerne.

- Vi har helt klart vurderet, at der stadig er noget godt i den bygning, selvom den var i så dårlig stand. Det afhænger af øjnene, der ser, siger Patrik Qvant Ekberg.

Billede
Sådan kommer højskolebygningen til at se ud (igen)
ifølge illustrationen af Patrik Qvant Ekbergs byggeri.
Illustration: Ejendomsselskabet Roskilde Højskole

Har slugt kameler

I alt kommer der 19-20 lejligheder i højskolebygningen. Den tidligere idrætshal i husets østlige fløj bliver omdannet til fælleshus med køkken for alle beboere i de 150 boliger, som med tiden skal opføres på højskolegrunden.

Det har været et langt, sejt træk at nå hertil, forklarer højskolens nye ejer. Der er blevet slugt nogle kameler for at blive enig med kommunen, som vil have ført bygningen tilbage til sit oprindelige udtryk fra 1907.

Det kan i Patrik Qvant Ekbergs øjne virke lidt firkantet, når der for eksempel sidenhen blev lavet en tilbygning på højskolens bagside, som nu skal rives ned, men som han gerne havde beholdt.

- Vi har fået lidt og givet en del, men jeg synes, vi har fundet et godt kompromis. Facaden ud mod vandet bliver bevaret, men på bagsiden har vi fået lov at lave nogle udgange, så beboerne kan komme ud i haven uden at skulle hele vejen ud gennem hovedindgangen, siger Patrik Qvant Ekberg og peger på, at selv en historisk, charmerende bygning er nødt til at være anvendelig for beboerne og nutidigt indrettet, hvis de skal gide at bo der.

Placering gør det muligt

Patrik Qvant Ekberg men har kalkuleret sig frem til, at det er umagen værd, når boligerne på toppen af skråningen med udsigt over fjorden står færdige.

- Det er selvfølgelig det, der gør, at sådan et projekt overhovedet kan lade sig gøre, siger han, mens vi står på højskolens øverste etage, hvor hele tagkonstruktionen bliver udskiftet, og der kommer lejligheder med loft til kip og kvistvinduer.

Beregningen af, om investeringen kan betale sig, har også taget højde for, at der opstår alle mulige uforudsete forhindringer, når man tager fat på at renovere så gammel en bygning. Foreløbigt har det ikke været kritisk med uheldige overraskelser, men der har da været lidt, som da rundbuen over hovedindgangen for tre uger siden ned styrtede ned under et blæsevejr, så den skal nu genskabes.

Nyt skelet og gamle sten

Med til de beregnede særudgifter hører blandt andet, at hele bygningen får tilført en bærende konstruktion af stål på indersiden af de gamle mure, fordi man simpelthen ikke tør stole på, at de kan blive ved med at bære efter så mange år.

Billeder fra før
Inden alt det indvendige blev revet ned på Roskilde Højskole, sørgede fotograf Taini Stieper fra Roskilde for at tage en stribe kunstfotos på højskolen.
Planen er at udstille dem på Comwell Hotel fra den 24. april og to måneder frem. Billederne i forskellig størrelse bliver sat til salg, og overskuddet går til julemærkehjemmet i Roskilde.
De sort/hvide fotografier er mere et kunstprojekt end et dokumentarisk projekt, men de giver stadig mulighed for at se, hvordan der egentlig så ud til sidst på den forladte højskole.
Udstillingen har fået navnet »A Piece of Wall«, og den vil blive sat op i receptionen på Comwell, hvis ellers corona-situationen tillader det til den tid. Hotellet er selv nært knyttet til højskolens historie, da det ligger i en tilbygning, højskolen fik foretaget i 70’erne.

Mens hele det indvendige af højskolen bliver skrabet ud, bliver facaden stående med de gamle sten, der får nye fuger. På bygningens bagside er en del af det yderste lag mursten nødt til at blive udskiftet, men det bliver dog med gamle sten, som er pillet ned andetsteds på højskolen. Det ville være langt billigere med nye sten, men de ville ikke give det samme udtryk som de originale sted, forklarer Patrik Qvant Ekberg, som også hellere genbruger stenene ud fra et miljøperspektiv.

arrow - Med tiden vil naboerne blive glade for planerne for højskolen
18. februar 2021 kl. 15:19 Opdateret: kl. 15:19
arrow Afrundet højskoleprojekt i aftagende modvind
23. oktober 2020 kl. 13:54 Opdateret: kl. 12:53
arrow Højskolekritikere på vej mod opblødning
01. oktober 2020 kl. 12:36 Opdateret: kl. 12:28
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk