19. januar 2021
Vandløbssamarbejdet ommkring Værebro Å er nu endelig kommet ud i virkeligheden, første opgave er en detaljeret overvågning af vandgennemstrømning og kvaliteten af vandet. Billedet er fra 2017, hvor lodsejer Bo Jakobsen havde DAGBLADET på besøg. Her er vi officielt 450 meter fra åen, men der er vand herfra og hele vejen ned til åen. Siden da er situationen dog blevet bedre. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Vandløbssamarbejdet ommkring Værebro Å er nu endelig kommet ud i virkeligheden, første opgave er en detaljeret overvågning af vandgennemstrømning og kvaliteten af vandet. Billedet er fra 2017, hvor lodsejer Bo Jakobsen havde DAGBLADET på besøg. Her er vi officielt 450 meter fra åen, men der er vand herfra og hele vejen ned til åen. Siden da er situationen dog blevet bedre. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Håber på at blive sjællandsk eksempel på samarbejde: Å skal overvåges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Håber på at blive sjællandsk eksempel på samarbejde: Å skal overvåges
Roskilde - 05. december 2020 kl. 11:30
Af Lars Kimer

Efter primært at have været foregået ved skrivebordet er samarbejdet om vandet i Værebro Å nu endelig blevet ført ud i virkeligheden.

Samarbejdets første opgave ude i virkeligheden bliver at lave detaljeret overvågning af vandstande i hele vandoplandsområdet til Værebro Å, det vil sige Værebro Å og alle de side-vandløb, som sender vand til åen.

Tidligere på ugen blev kommunens klima- og miljøudvalg blev præsenteret for en orientering omkring projektet, som i øvrigt har afventet et udspil af ny vandløbslov, som forventeligt skulle indeholde tilskud til eksempler på helhedsorienteret vandløbsforvaltning.

De mange partnere omkring Værebro Å håber, at åen måske kan få status af en sjællandsk case.

Fakta om Værebro Å
Værebro Å er en af Sjællands største åer. Den udspringer i Smørmosen i Gladsaxe Kommune og løber så derfra og 32 kilometer til udmundingen i Roskilde Fjord på kommunegrænsen mellem Roskilde og Frederikssund kommuner.


Tæller man de åer med, som løber til Værebro Å - Værebro Å-systemet - så er der 87 kilometer vandløb og vandet til disse kommer fra et 150 kvadratkilometer stort landområde.


Otte kommuner leverer vand til Værebro Å-systemet: Gladsaxe, Herlev, Furesø, Ballerup, Egedal, Roskilde og så ganske marginalt Frederikssund og Allerød kommuner.

Det er i øvrigt staten, som har ansvaret for overvågningen af vandmiljøet i danske vandløb. Det er også staten, som står for tilsynet med spildevandsudledninger fra spildevandsforsyningsselskaber, og det er staten som skal sørge for, at ulovlige forhold - fx ulovlig udledning fra et renseanlæg - lovliggøres.

Det er dog Miljøstyrelsens opfattelse, at kun en forsvindende lille del af det kvælstof, der tilflyder vores vandløb på landsplan, kommer fra overløb af urenset spildevand, imens 60-70 procent af kvælstofudledning på landsplan stammer fra landbruget. I vandløb med et opland, der dækker store befæstede arealer, som bl.a. Værebro Å, vil der formodentligt være større procentvis udledning af næringsstoffer fra spildevand.

Årlige sammenligninger

Det bliver nu undersøgt ved målinger ved blandt andet Veksø Bro på Holmevej og længere nedstrøms ved Værebrovej. Så vil målingerne kunne vurderes og deles op i henholdsvis belastning fra spildevand, landbrug og naturlige tilførsel.

For at have et sammenligningsgrundlag vil Roskilde Kommune bede om lignende tal for de senere år fra Miljøstyrelsen.

Samarbejdet omkring Værebro Å har fået det meget lidt opfindsomme navn »Samarbejde om Værebro Å« og det er Egedal Kommune, der administrerer projektet. Syv kommuner, tre forsyninger og Region Hovedstaden er med i samarbejdet, som har stor betydning for både jordejere og husejere langs åen. De har til tider oplevet oversvømmelser fra åen.

Kortet her viser hvilket område Værebro Å får vand fra.

DAGBLADET belyste i øvrigt overløb fra renseanlæg langs med Værebro å i en stor artikel den 17. september i år. Der kunne man blandt andet læse at 245.673 kubikmeter urenset spildevand sidste år løb ud i å-systemet ved en stribe overløb. Det svarer i runde tal til 377 fyldte 25 meter-bassiner som det i Jyllinge Svømmehal, hvor der er plads til 650 kubikmeter vand. Og lidt afhængigt af hvem man spørger, svarer det til alt det vand, som løber ud af åen på mellem et og fire døgn.

Politisk er der nu ikke kun bevågenhed omkring udløb til Værebro Å. Klima- og miljøudvalget i Roskilde Kommune ønsker nu, at forvaltningen arbejder med en sag om overvågning af vandkvaliteten i kommunens søer og åer generelt.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk