9. maj 2021
Helmer Clausen - her fotograferet i sommeren 2014 - var den eneste overlevende fra sin modstandsgruppe i Roskilde. Foto: Anders Ole Olsen
Helmer Clausen - her fotograferet i sommeren 2014 - var den eneste overlevende fra sin modstandsgruppe i Roskilde. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frihedskæmperen Helmer Clausen er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frihedskæmperen Helmer Clausen er død
Opdateret 11. december 2019 kl. 21:11
Roskilde - 11. december 2019 kl. 06:32

En af de sidste modstandsfolk fra Roskilde, Helmer Clausen, er død, 95 år gammel.

arrow Læs også: Befrielsesaften: Derfor sætter vi lys i vinduet

Helmer Clausen var en munter mand, men kunne blive trist, når han tænkte tilbage op krigens sidste år. Det var derfor heller ikke noget, han ville gøre hele tiden, men han fortalte gerne om det.

Helmers Clausens storebror Erik, der havde fået ham med i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig, blev dræbt af adskillige maskinpistol-kugler i Alberti-krydset i Sorø på befrielsesdagen, 5. maj 1945. Af andre danske modstandsfolk, som tog fejl.

Kommunister

Helmer Clausen blev født i New York, vendte i 1932 hjem til Marbjerg, da hans forældre havde fået styret deres eventyrlyst.

Forældrene var kommunister og var med til at trykke partiets blad, Land og Folk. På den baggrund kom det helt naturligt, at drengene, der altid hang sammen, blev en del af den kommunistiske modstandsbevægelse under krigen. Som storebror gik Erik forrest.

Bombede bageren

Helmer Clausen, der var blevet udlært maskinarbejder, kom med i modstandsbevægelsen på Roskildeegnen i 1944, og i januar 1945 gik gruppen De Sorte Anorakker med ham og broderen under jorden.

De hentede de våben, som engelske flyvemaskiner kastede ned flere steder på Sjælland til brug i modstandskampen.

Helmers dæknavn var »Hans« eller »Drengen«, og han var ud over våbenmodtagelser blandt andet med til at sprænge en bagerbutik i Roskilde i luften.

Bageren solgte brød til tyskerne. Helmer Clausen har også fortalt, at han deltog i en afsporing af et tog ved Borup. Tyskerne havde sat et mælketog forrest, og jungerne røg flere meter op i luften ved eksplosionen.

Giftpile i tøjet

Bange var han aldrig.

- Vi spekulerede ikke så meget over det. Det værste var, når vi skulle under Røde Port, for dér lå tyskerne og skød, men hvis man var bange, skulle man blive hjemme. Vi havde fået at vide, at vi ville blive skudt, hvis vi blev taget af tyskerne, så vi havde fået en giftpille syet ind i tøjet. Det var frygteligt, men har man sagt A, må man også sige B. Det var ikke røvere og soldater. Det var et hårdt liv, og vi havde ikke nogen ungdom i de fem måneder, indtil krigen sluttede, sagde han til Sjællandske Medier, da han fyldte 90.

Våben i mosen

Helmer Clausen flyttede fra Roskilde til Slagelse-kanten, men genbesøgte Roskilde i 2006, da nogle af »hans« efterladenskaber uventet dukkede op. Det gjorde de i forbindelse med byggemodning af området øst for RUC, hvor en gravemaskine stødte på nogle containere og resterne af tre metalrør.

Dem kendte Helmer Clausen udmærket til, for det var nedkastningscontainere, som han sammen med »Mølle-Svend« og »Jes« havde gemte i en mose, så tyskerne ikke skulle finde dem, efter at englænderne havde kastet dem ned ved Hove.

Tre gange i marts og april 1945 modtog De Sorte Anorakker våbensendinger via nedkastning. En enkelt gang kunne gruppe bringe våbnene direkte til København, men de to andre gange måtte de gemmes af vejen. Og mosen var et godt sted.

- Ja, de er aldrig blevet fundet før nu, og tyskerne fandt dem i hvert fald ikke, konstaterede Helmer Clausen selv, da han var på åstedet igen i 2006.

Mareridt

Efter krigen fik Helmer Clausen arbejde ved DSB, på Orlogsværftet på Holmen, og efter at være rykket til den vestligste del af Sjælland var han bud for Slagelse Apotek i 20 år. Han og hans hustru Halina Skowrovska nød ikke mindst tilværelsen i sommerhuset på Næsby Strand, hvor de flyttede ud permanent, men ind imellem blev Helmer Clausen ved med at have mareridt om de ting, han havde oplevet under krigen. Han var den eneste overlevende fra sin gruppe af modstandsfolk.

- Om jeg er stolt af det, jeg var med til? Både ja og nej. Hvad har det hjulpet? Der er jo krig alle steder, sagde han, da han fyldte 90.

arrow 65.000 soldater blev afvæbnet i Korsør
04. maj 2019 kl. 15:57 Opdateret: kl. 21:56
arrow Befrielsen i glimt
04. maj 2019 kl. 15:50 Opdateret: kl. 18:07
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk