22. juli 2018
Forfatteren Christian J.D. Dirksen fra Gadstrup undrer sig over, at Dansk BiblioteksCenter har afvist at bibliotekskatalogisere den seneste roman i hans krimi-serie, når det er sket med de tidligere bind. DBC begrunder afslaget med, at kriterierne i udvælgelsen gør det muligt at frasortere bøger på grund af manglende kvalitet.
Forfatteren Christian J.D. Dirksen fra Gadstrup undrer sig over, at Dansk BiblioteksCenter har afvist at bibliotekskatalogisere den seneste roman i hans krimi-serie, når det er sket med de tidligere bind. DBC begrunder afslaget med, at kriterierne i udvælgelsen gør det muligt at frasortere bøger på grund af manglende kvalitet.
Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forfatters anklage om urent trav afvises

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatters anklage om urent trav afvises
Roskilde - 16. januar 2015 kl. 13:44
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er ikke unormalt, at Dansk BiblioteksCenter (DBC) beder en ekstern konsulent om at vurdere, om en bog skal bibliotekskatalogiseres.

Sådan lyder det fra Per Nonboe, teamleder hos DBC og ansvarlig for bibliotekskatalogiseringen af bøger, som svar på kritikken fra forfatteren og forlæggeren Christian J.D. Dirksen, Gadstrup.

Han undrer sig over, at hans seneste roman, »Kvit«, har fået afslag på at blive bibliotekskatalogiseret, hvilket ifølge Christian J.D. Dirksen gør det svært for bibliotekerne at opdage, at bogen er udkommet. »Kvit« udgives af Christian J.D. Dirksens eget forlag, Genspejling, og som så mange andre små forlag er det afhængig af bogsalget til bibliotekerne for, at økonomien kan løbe rundt. Derfor føler han, at afslaget er noget nær en dødsdom for forlaget og hans forfatterskab, og at det muligvis er hævn for, at han har tegnet et negativt portræt af en DBC-lektør i en af sine tidligere romaner.

Efter at have søgt aktindsigt fik Christian J.D. Dirksen at vide, at »Kvit« havde været sendt til en ekstern konsulent, der vurderede, at romanen ikke var god nok til at blive bibliotekskatalogiseret.

- Hvis vi er i tvivl, om en bog skal bibliotekskatalogiseres, bruger vi en ekstern konsulent. Det gør vi jævnligt, siger Per Nonboe.

Ifølge Per Nonboe blev romanen »Kvit« sendt til den eksterne konsulent, længe inden Christian J.D. Dirksen begærede aktindsigt, og han mener heller ikke, at bogen er blevet gjort fuldstændig usynlig for bibliotekerne.

- Den får en fuldgyldig registrering i Nationalbibliografien, så bibliotekerne og boghandlerne kan stadig finde den. Vi holder ingen bøger ude, men nogle får en anden behandling end andre med en bibliotekskatalogisering og en lektørudtalelse. Det er den opgave, vi er blevet stillet af bibliotekerne til at udføre, så de ikke selv skal gøre det. Vi kan ikke give alle bøger den bedste behandling, det er der simpelthen ikke ressourcer til, siger Per Nonboe.

Der udkommer årligt cirka 17.000 bøger i Danmark, og af dem udvælges omkring 9000 til bibliotekskatalogisering. Hovedparten af dem sorteres fra, fordi der er tale om genudgivelser, kataloger, pjecer, manualer og bøger, der henvender sig til en meget snæver kreds.

I kriterierne for udvælgelsen står der, at den »skal understøtte bibliotekernes materialevalg, der tager udgangspunkt i kvalitet, alsidighed og aktualitet«.

- Kriterierne er udarbejdet i samarbejde med bibliotekerne, så det er ikke DBC, der føler, at noget er vigtigere end andet. Det er bibliotekernes behov, vi har til opgave at varetage - ikke forlagsbranchens, siger Per Nonboe.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk