24. juni 2021
Flere kolonihaver kan være på vej i Roskilde. Et areal på 5000 kvadratmeter mellem Æblehaven/Rønnebærparken og Hyrdehøjskoven er foreslået. Roskilde Haveselskab foreslår samtidig, at det kunne være fornuftigt at se på at oprette kolonihaveforeninger flere andre byer omkring Roskilde. Foto: Thomas Olsen
Flere kolonihaver kan være på vej i Roskilde. Et areal på 5000 kvadratmeter mellem Æblehaven/Rønnebærparken og Hyrdehøjskoven er foreslået. Roskilde Haveselskab foreslår samtidig, at det kunne være fornuftigt at se på at oprette kolonihaveforeninger flere andre byer omkring Roskilde. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foreslår kolonihaver i fire mindre byer - fundet plads til lidt flere kolonihaver i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Foreslår kolonihaver i fire mindre byer - fundet plads til lidt flere kolonihaver i Roskilde
Roskilde - 10. maj 2021 kl. 17:30
Af Lars Kimer

Roskilde er presset på kolonihaver. Alle byens kolonihaveforeninger har ventelister, og Roskilde Kommune er derfor gået i gang med at se på, om det er muligt at finde jorde, hvor der kan etableres flere kolonihaver i selve byen og gerne i tilknytning til de eksisterende kolonihaveforeninger. Men det er svært, fordi mange af foreningerne i dag ligger omkranset af by.

Roskilde Haveforening foreslår derfor, at man kan undersøge, om der kan etableres kolonihaveforeninger i nabobyerne, og haveforeningen nævner specifikt Svogerslev, Viby, Havdrup og Jyllinge.

Baggrunden for forslaget er, at foreningen kan se, at en del af de personer, som har kolonihave i Roskilde, slet ikke bor i Roskilde.

- Det er en spændende tanke. Men vi er usikre, for hvorfor har personer, som ikke bor i Roskilde, en kolonihave her? Er det fordi, de ikke kan få en kolonihave andre steder, eller er det Roskilde, som trækker? Det skal vi have undersøgt, siger formand for plan- og teknikudvalget, Jens Børsting (S).

Flere haver i Roskilde
I årets budgetforlig er behovet for flere kolonihaver i Roskilde skrevet ind. Men spørgsmålet er, hvor der er plads til flere kolonihaver?

Roskilde Haveselskab er ikke i tvivl om, at behovet for flere kolonihaver er til stede, men langt de fleste af de otte kolonihaveforeninger ligger i dag så langt inde i byen, at det er svært at finde udvidelsesmuligheder.

En enkelt mulighed har dog vist sig. Ved Haveforeningen Solvang ligger et 5000 kvadratmeter stort område, som kan blive til kolonihaver, umiddelbart til cirka 15 styk. Men kommunen ser også en mulighed for, at der kan laves det dobbelte antal nyttehaver, altså haver uden egentlige kolonihavehuse på, men med mulighed for dyrkning af egne grøntsager.

- Vi har ikke lagt os fast på, hvad der vil være fornuftigt, men området vil ikke have mere end omkring 300 meter til Æblehaven/Rønnebærparken, og det kunne derfor være, at nogle af beboerne i bydelen kunne se det fornuftige i nyttehaver frem for decideret kolonihave, siger formand for plan- og teknikudvalget Jens Børsting (S).

Må grave dybere
På baggrund af det notat, forvaltningen har lavet om udviklingen i ventelister til kolonihaver, har Jens Børsting faktisk stadig svært ved at se præcist, hvad behovet er for at få udvidet antallet af kolonihaver.

- Det er ikke specielt ensartet det system, haveforeningerne kører efter, og man kan også stå på venteliste flere steder, så vi må nok lidt dybere ned i sagen, inden vi kan drage mere faste konklusioner, siger han.

Næste skridt i forhold til kolonihaverne, som kan komme til at ligge over mod det nordøstlige hjørne af Hyrdehøj Stadion, er at få haveforeningen Solvang med i en dialog om en udvidelse. Den skal ske sammen med andre interessenter, som er med i udviklingen af området, der kaldes Roskilde Sydvest.

Haveforeningen har i første omgang stillet sig positiv over for en udvidelse med kolonihaver.

Kolonihaverne, som måske er på vej ved haveforeningen Solvang, vil ligge i forbindelse med et område, som det er planen at udvikle til park, så det forbinder Roskilde Sydvest med Hyrdehøjskoven.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk