30. juli 2021
Sjællandske Medier har mødt de to gymnasiedrenge, som lavede den første Roskilde Festival på Ragnarock - Museet for pop, rock og ungdomskultur. Mogens Sandfær (t.v.) og Jesper Switzer (t.h.) fortæller om et par særdeles hektiske dage, hvor meget organisatorisk gik skævt, men hvor grundstenen til Roskilde Festival blev lagt. Foto: Hans-Jørgen Johansen
Sjællandske Medier har mødt de to gymnasiedrenge, som lavede den første Roskilde Festival på Ragnarock - Museet for pop, rock og ungdomskultur. Mogens Sandfær (t.v.) og Jesper Switzer (t.h.) fortæller om et par særdeles hektiske dage, hvor meget organisatorisk gik skævt, men hvor grundstenen til Roskilde Festival blev lagt. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Festival '71: Fri-skidning, gratister og mangel på mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festival '71: Fri-skidning, gratister og mangel på mad
Roskilde - 27. juni 2020 kl. 19:29
Af Lars Kimer

28. august 1971 er en skelsættende dag i Roskildes historie. Det var nemlig datoen, hvor den første Roskilde Festival - kaldet Sound Festival - åbnede på Dyrskuepladsen.

arrow Læs også: Savner du sommer og Roskilde Festival: Tag på tur i alle plakaterne

- Vi havde ikke solgt særlig godt i forsalg. Målet var 4000 betalende gæster, fortæller Jesper Switzer, en af de to gymnasieelever bag festivalen.

Ret hurtigt stod det klart for de to, at datidens ungdom ikke nødvendigvis havde til sinds at slippe de 30 kroner, det kostede at komme ind til Danmarks Woodstock.

- Folk valfartede til Roskilde i tal, vi slet ikke havde forestillet os. Vi var glade, hvis der kom 4000, så var vi i nul. Det bedste gæt, vi har i dag, lyder på, at der kom et sted mellem 10 og 12.000 gæster. Vi havde regnet med folk fra lokalområdet. Kom man fra den anden side af Valby Bakke, så var man lidt eksotisk. Men så kom de alle steder fra og flere dage i forvejen, husker Mogens Sandfær, som var den anden arrngør.

Specielt mad var en mangelvare. Der var indgået kontrakt med ABC-Cafeterierne, som var et stort velrenommeret firma, som kunne følge med, om mad til de 4000 planlagte gæster. Der var både pølser, biksemad, hakkebøf og fiskefilet - til de heldige.

- Så manglede vi bare mad til 6-8000 mennesker, griner Jesper Switzer.

Det var dog ikke bare maden der var mangel på.

- Med det store rykind var vi håbløst underbemandet. Vi sov stort set ikke, men fløj rundt for at få det hele til at hænge sammen på trods. Vi var for få, og der var for lidt af det meste, bl.a. håbløst få toiletter. Så vi måtte prøve at organisere fri-skidningen, husker Mogens Sandfær.

Hele festivalen kunne være inden på det, der i dag kendes som Dyrskuepladsen. Faktisk stod den store scene foran dommerhuset og tribunerne i dyrskuets store opvisningsring, som for nogle år siden var kendt som »Ovalen« af festivalfolket. Teltene blev rejst lidt på må og få, og der var ikke et isoleret bagscene-område.

- Folk kunne slå telt op lige foran scenen, så kravlede de ud af deres telt, tog en portion cornflakes og slubrede det i sig til det første nummer, husker Mogens Sandfær, som også husker, at der var en del hunde og katte med på festival det år.

Denne artikel er et gratis uddrag af en serie artikler med festivalen i 1971 som omdrejningspunkt. Den fulde version kan købes her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

arrow Festival´71: Så smadret var pladsen efter den første festival
04. juli 2020 kl. 18:27 Opdateret: kl. 14:07
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk