11. august 2020
Sofie Ulrich Elisiussen og Janus Cens Jensen er ikke vant til at synge sammen med andre, men er meget glade for den daglige fællessang på højskolen, hvor de næsten lige er startet. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Sofie Ulrich Elisiussen og Janus Cens Jensen er ikke vant til at synge sammen med andre, men er meget glade for den daglige fællessang på højskolen, hvor de næsten lige er startet. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fællessang er stadig et knudepunkt i højskolelivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fællessang er stadig et knudepunkt i højskolelivet
Roskilde - 13. januar 2020 kl. 15:38
Af Kristian Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De 90 elever nystartede elever på Roskilde Festival Højskole fik en uge inde i deres ophold syn for, hvor mange der egentlig kan være på skolen, da DR2 søndag sendte »Live fra Højskolesangbogen«, og brandmyndighedernes grænse på 499 mennesker i den tidligere industrihal blev testet.

arrow Læs også: Fuldt hus på højskolen til live-transmitteret fællessang

Antallet var ekstraordinært, men fællessang er eleverne allerede vant til fra den daglige morgensag. Her i 2020 er det at synge sammen stadig en vigtig del af højskolelivet.

- Jeg synes, det er rigtig fedt. I den hverdag vi kommer fra, er det ikke noget, vi gør. På den måde er det fedt at synge og få den fællesskabsfølelse, siger 20-årige Janus Cens Jensen fra Ringsted.

Normalt lidt støvet

For 19-årige Sofie Ulrich Elisiussen fra Sjællands Odde er det noget helt nyt og anderledes at være blandt mange mennesker, der synger sammen.

- Normalt bliver man nødt til at tage i kirke eller et andet gammelt støvet sted hen for at synge sammen. Her er det helt andre rammer, siger hun.

Gennem de fælles snakke om højskolesangene er de også blevet mere bevidste om, at Højskolesangbogen er en speciel dansk tradition - og den sætter de pris på.

- Det gør da, at man føler sig som en del af noget større, og det er noget, der forener os som nation, siger Janus Cens Jensen.

Det er dannelse

For Roskilde Festival Højskole er den store fællessang først og fremmest en stor oplevelse for eleverne, men også en lejlighed til at få mange mennesker fra byen ind på højskolen - og så giver tv-tiden noget eksponering i resten af landet.

Selvom højskolen er den nye og lidt frække i højskolemiljøet, er det stadig en almen højskole, der lægger vægt på dannelse. Her spiller sangene en væsentlig rolle, for som det også blev sagt på tv, er Højskolesangbogen en vigtig del af den danske kulturarv og en afspejling af det, der har optaget os gennem 125 år.

- Når vi synger fællessang, gennemgår vi gerne indholdet af teksterne og taler om forskellige måder at se vores samfund på, siger Kirsten Ida Enemark, der har med både kommunikation, undervisning og elevadministration på højskolen.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk