22. oktober 2021
Evan Jensen var altid en trofast gæst ved jule-arrangementerne på Roskilde Museum i Skt. Ols Stræde.
Evan Jensen var altid en trofast gæst ved jule-arrangementerne på Roskilde Museum i Skt. Ols Stræde.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Evan Jensen er død 90 år: Farvel til Lejre-høvdingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Evan Jensen er død 90 år: Farvel til Lejre-høvdingen
Opdateret 22. december 2020 kl. 12:37
Roskilde - 22. december 2020 kl. 10:42
Af Foto: Jørgen Jørgensen

Lejres gamle Venstre-høvding gennem mere end 30 år, Evan Jensen, er død i en alder af 90 år efter længere tids sygdom. Med sine store forhandlings-evner prægede han ikke kun sin hjemkommune men hele Roskilde-området og det kommunale Danmark.

arrow Læs også: Tidligere borgmester er død

Oprindelig kom han fra Himmerland, hvor han først arbejdede i landbruget, før han uddannede som lærer.

Efter at være flyttet til Osted blev han i 1966 indvalgt i Lejre Sogneråd og i Folketinget. Fire år senere blev han borgmester i Lejre og prioriterede derefter den kommunale løbebane og sad på borgmesterposten gennem mere end 30 år frem til 2001.

I denne periode var han to gange formand for Kommunernes Landsforening, hvor han skiftedes med den socialdemokratiske Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen. Sammen gjorde de KL til en meget stærk interesseorganisation, som skiftende finansministre ikke kunne komme uden om.

Lejres høvding

I hjemkommunen gjorde han det så godt, at han efterhånden fik flertal alene og blev Lejres ubestridte høvding.

Jeg har kendt flere socialdemokratiske fagforeningsfolk, der ved kommunevalget alligevel stemte på Evan - for 'han var en god borgmester'.

Efterhånden fik han også et rigtigt godt samarbejde med Roskildes daværende socialdemokratiske borgmester Lisbeth Olsen.

Hun var ellers lidt sur over, at alle de fraskilte fra Lejre bare flyttede ind til lejligheder i den lokale storby - hvor de i øvrigt også brugte biblioteker og mange andre faciliteter, mens Evan så kunne bryste sig over at have en af landets laveste skatteprocenter.

Til gengæld kunne Evan så forklare hende, at Roskilde i høj grad levede af alle de kunder fra Lejre, der tog ind og handlede i domkirkebyen.

Ikke til Roskilde

Ved kommunal-reformen i 2005 kom Evan Jensen igen til at spille en hovedrolle i Lejre, selv om han fire år før var gået af og blevet afløst af partifællens Jens Hald Madsen.

Planen var dengang, at Lejre skulle fusionere med Roskilde, hvilket gav god mening, da de to kommuner på mange måder hang snævert sammen.

Men Evan Jensen fik i sin gamle kommune rejst en stemning for, at Lejre ikke skulle være sammen med en dyr kommune som Roskilde, hvor der var mange sociale udgifter.

I stedet endte det så med, at det velstående gamle Lejre kom sammen med Hvalsø og Bramsnæs - og det var i hvert fald ikke billigere. Derfor kom borgerne i det nye Lejre også til lommerne.

Avis-formanden

Evan Jensen var i mange år også formand for bestyrelsen hos avisen DAGBLADET med sine udgaver i Roskilde, Ringsted og Køge.

Som medlem af Lejre Kommunalbestyrelse havde han mødt den unge journalist Torben Dalby Larsen, der refererede fra møderne. Så da avisen skulle have ny chefredaktør, lagde Evan et godt år ind for ham, hvilket han aldrig kom til at fortryde.

Mens de to arbejdede sammen begyndte avisen at udvikle sig til Sjællands dominerende medie-koncern, der efterhånden overtog alle nabo-aviserne i Hillerød, Næstved, Slagelse og til sidste Holbæk.

Museumsmand

I Roskilde huskes Evan Jensen også for sin aldrig svigtende interesse i udviklingen af det lokale museum, der efterhånden blev et af landets største og bedste regionale af sin art.

Til de årlige julearrangementer i gården ved Skt. Ols Stræde var Evan Jensen en trofast gæst ind til for ganske få år siden.

Selv vil jeg altid mindes Evan Jensen, fordi han altid var en behagelig og vidende person at tale med, når jeg mødte ham til interviews eller rundt om i Roskilde-området.

tk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk