27. maj 2019
Alice er stor fan af Poul Reichhardt, som næsten er en person i hendes lejlighed. Publikum på Lokalcentret Kristiansminde synger med på »Er du dus med himlens fugle«, da skuespiller Nonny Sand opfører forestillingen »Viceværten«. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Alice er stor fan af Poul Reichhardt, som næsten er en person i hendes lejlighed. Publikum på Lokalcentret Kristiansminde synger med på »Er du dus med himlens fugle«, da skuespiller Nonny Sand opfører forestillingen »Viceværten«. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Erindringsteater giver tryghed og genkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erindringsteater giver tryghed og genkendelse
Roskilde - 18. oktober 2018 kl. 11:40
Af Britt Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Caféen på Lokalcentret Kristiansminde er blevet omdannet til teatersal, og onsdag eftermiddag triller nogle af beboerne forventningsfulde ind i deres kørestole. Andre går selv eller bliver hjulpet af nogle af de ansatte. På scenen står skuespiller Nonny Sand klar til at spille stykket »Viceværten«, som skal få minderne frem hos tilskuerne.

Catharina van der Meer, som er med til at planlægge aktiviteterne på centret, fortæller, at der sker en masse på centret, men det er primært aktiviteter, hvor beboerne er med. Fire gange om året kommer der noget musik eller teater udefra.

- Hvad pengene tillader. Her fik vi et godt tilbud. Der er ikke mange penge i ældrepleje, siger Catharina van der Meer og nævner, at eksempelvis Keld & Hilda koster 30.000 kroner, så dem hyrer man ikke så tit.

- Erindringsteater er lige noget, vi kan bruge. Det giver tryghed, når man ser noget, man genkender. Cirka 80 procent af beboerne har demens eller begyndende demens. Når man har demens, går man tilbage i tiden. Nogen går helt tilbage til barndommen, fortæller Catharina van der Meer, som har en forventning om, at beboerne eksempelvis begynder at sige noget mere, når de har set stykket.

- De får en positiv oplevelse og en fornemmelse, at man kan huske, at man har haft det godt, siger Catharina van der Meer.

Der er 100 beboere på Kristiansminde. De har alle fået en invitation til teaterstykket. I samarbejde med personalet har 67 sagt ja tak.

Nonny Sand får de ældre til at råbe »jo« på spørgsmålet om, om hun skal gå i gang. Så går hun rundt om bagtæppet og kommer ud i andet tøj og som den ældre dame Alice.

Alice vifter med et flag og vender billedet på væggen.

- Tillykke med fødselsdagen, Poul, siger hun.

Billedet af den folkekære skuespiller Poul Reichhardt bliver tydeligvis genkendt, og der kommer en forsigtig latter.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i DAGBLADET Roskilde torsdag den 18. oktober. Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk