25. februar 2020
Et  klagefrafald i sagen om digebyggeriet i Jyllinge er ikke nødvendigvis lig med, at diget kan blive opført. Foto: Kenn Thomsen
Et klagefrafald i sagen om digebyggeriet i Jyllinge er ikke nødvendigvis lig med, at diget kan blive opført. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Digesag kan køre videre efter droppet klage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Digesag kan køre videre efter droppet klage
Roskilde - 22. marts 2019 kl. 13:41
Af Kristian Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis en økonomisk kompensation får syv grundejere til at trække deres klage over digebyggeriet i Jyllinge Nordmark tilbage, er alle forhindringer for diget ikke nødvendigvis af vejen.

arrow Læs også: Digeformand: - Hvor højt står en hastelov på regeringens dagsorden?

En opgivet klage åbner for en situation, hvor andre instanser kan vælge at bringe sagen videre på grundlag af den overtrædelse af Natura 2000-beskyttelsen, som fik Miljø- og Fødevareklagenævnet til at give den verserende klage opsættende virkning.

I første omgang bliver klagesagen i Miljø- og Fødevareklagenævnet lukket, hvis klagen bliver trukket tilbage. Nævnet er ikke tilsynsmyndighed og kan ikke foretage sig yderligere på egen hånd, hvis der ikke længere foreligger en klage. Det er heller ikke muligt for andre at rejse sagen for nævnet, fordi klagefristen er overskredet.

Det er, hvad Roskilde Kommune har lagt til grund for at gå ind i forhandlinger med klagerne om en kompensation for at trække klagen over digebyggeriet tilbage.

Ifølge miljøretsprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet kan sagen dog blive genoptaget på andre måder, eftersom det hidtidige forløb taler for, at en afgørelse vil gå imod Roskilde Kommune og borgerne i Jyllinge Nordmark.

Det indikerede klagenævnet ved at standse byggeriet på baggrund af den nuværende klage, hvilket de kun gøre i en situation, hvor de finder noget så grelt, at de med overvejende sandsynlighed vil give klageren medhold.

Hvis en organisation eller privatperson er tilstrækkeligt ihærdig, kan de videregive sagen til EU-kommissionen, der kan vælge anlægge en sag og give den opsættende virkning. Før det kommer dertil, skal nogen finde overtrædelsen af habitatsbeskyttelsen principiel nok til at tage det skridt, og Danmarks Naturfredningsforening (DN) har ikke tænkt sig at være dem, der indklager sagen.

De har en afsluttet klage over digeprojektet bag sig og er nu af den holdning, at det bedste vil være at få gjort diget færdigt og derefter få strandengen i så god tilstand som muligt - og det kan meget vel ende med at være bedre end før diget, hvor strandengen ikke var i den bedste forfatning. DN er dog af den holdning, at digesagen tydeliggør et behov for at få rettet op på klagesystemet.

Der er også den mulighed, at sagen bliver indklaget for Ankestyrelsen, der har tilsyn med kommunerne og kan påtale, at Roskilde Kommune udøver ulovlig forvaltning ved at sætte gang i digebyggeriet.

Spørgsmålet er, om Ankestyrelsen vil gøre det, men ifølge Peter Pagh vil de have svært ved at lade sådan en sag passere, når Miljø- og Fødevareklagenævnet med sin afgørelse har givet klagen opsættende virkning og som nævnt ladet forstå, at de umiddelbart vurderer, at der er foregået noget ulovligt.

arrow Forbereder sig på endnu en vinter uden kystsikring
23. juli 2019 kl. 12:56 Opdateret: kl. 12:56
arrow Ingen smutveje til kystsikring
21. maj 2019 kl. 12:59 Opdateret: kl. 12:59
arrow Pres på staten for at kystsikre
21. maj 2019 kl. 04:00 Opdateret: kl. 17:03

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk