26. juni 2019
Der er kamp om tiderne på kunstgræsbanen i Himmelev, hvor der sukkes efter en bane nummer to. Foto: Mie Neel
Der er kamp om tiderne på kunstgræsbanen i Himmelev, hvor der sukkes efter en bane nummer to. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Nødråb fra fodboldtrænere om kunstgræsbaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Nødråb fra fodboldtrænere om kunstgræsbaner
Roskilde - 20. januar 2019 kl. 11:46
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der har gennem længere tid været et udtalt behov for en ekstra kunstbane i Himmelev Park.

arrow Læs også: Fodboldspiller brækker hånd på »livsfarlig« kunstgræsbane

Mere end 30 procent af kommunens fodboldspillere er henvist til at spille på den nuværende kunstbane i Himmelev Park - udover fodboldspillerne fra Himmelev-Veddelev Boldklub HVB (ca. 1200 medlemmer) og Roskilde Pige Fodbold RPF (ca. 300 medlemmer), så er flere andre mindre Roskildeklubber også henvist til at benytte den ekstremt hårdt belastet kunstbane i Himmelev Park.

Der er blevet gennemført en brugerundersøgelse af Roskilde Kommune for idrætsanlæggene i Himmelev, hvor vi er bekendt med, at flere af fodboldklubbernes trænere og ledere har redegjort for, hvor trængte og udfordrede vi er med den manglende kunstbanekapacitet i Himmelevområdet.

Denne undersøgelse har imidlertid ikke fået meget opmærksomhed, hvilket vi finder dybt problematisk, da den er lavet for kommunale midler, hvor frivillige har brugt sparsom tid på at udfylde denne spørgeskemaundersøgelse.

Som folkevalgte bør politikerne træffe demokratiske og transparente beslutninger, som er truffet på et velbegrundet og retfærdigt grundlag. Denne gode proces savner vi i forbindelse med beslutningen om udvælgelsen og rækkefølgen for anlæg af de kommende kunstbaner i Roskilde Kommune.

Der har længe været et ønske om, at der skal etableres en kunstbane i Svogerslev, hvilket vi finder helt naturligt, da der her er omtrent 500 lokale brugere, som ikke har adgang til en kunstbane - det svarer omtrent til samme størrelsesorden som antallet af brugere i Jyllinge og Viby, der allerede har en kunstbane. Vi har således også fuld forståelse for, at den næste kommunale kunstbane anlægges i Svogerslev.

Vi er derimod noget uforstående over, at prioriteringen (anlægsrækkefølgen) for de øvrige kunstbaner pludselig har ændret sig.

Himmelev Park stod oprindelig til at være højere prioriteret end Lillevang, der ligesom Himmelev Park også har en kunstbane, men kun omtrent en tredjedel brugere sammenlignet med Himmelev Park. I efteråret 2018 blev prioriteringsrækkefølgen pludselig ændret - i vores optik ubegrundet - og i »bedste« fald med argumenter som i rationelle sammenhænge ikke virker velovervejet, da behovet for en ekstra kunstbane i Himmelev Park åbenlyst virker langt større i Himmelev Park sammenlignet Lillevang - ikke bare lidt, men markant...

De kommunale midler bør i vores optik anvendes der, hvor de kommer flest til gavn. Vi kan konstatere, at kunstbaner med omtrent 500 brugere naturligt er langt mindre benyttet, end det vi er udsat for med mere end 1500 brugere.

Derfor har vi svært ved at forstå, hvorfor der på anlægget i Lillevang skal være to kunstbaner og i særdeleshed, hvorfor dette prioriteres højere end anlæg af en kunstbane nr. 2 i Himmelev Park.

I Rådmandshaven, hvor der allerede er to kunstbaner, er der mindre end halvt så mange brugere som i Himmelev Park, hvilket yderligere understøtter, at Himmelev Park bør være den næste lokalitet med to kunstbaner.

Vi er mange frivilligere trænere og ledere, som benytter Himmelev Park, der benytter rigtig meget tid på at løse en nærmest håbløs kabale, hvor så mange brugere skal deles om så lidt plads/tid. Konsekvensen er, at vi er helt ude i ydertidspunkter i det ekstreme og overbelægning i »primetime«.

Eksempelvis begynder eftermiddagstræningen på alle hverdage allerede kl. 15.30, hvilket er meget udfordrende for både trænere og forældre, som skal bringe børnene til træning, da der forinden skal omklædes og træningsstationerne skal klargøres, så den begrænset banetid kan benyttes mest effektivt.

Det er frivillige forældre med et almindeligt job »ved siden af«, som driver disse træninger, og børnene har knapt nok fået fri fra skole, når der også skal afsættes tid til transport og omklædning. Vi har eksempelvis spillere fra Jyllinge, som finder det attraktivt at spille Himmelev-Veddelev BK, da vi har et meget attraktivt træningsmiljø - lige bortset fra adgangen til kunstbane på vores hjemmebane i Himmelev Park.

På hverdagsaftenerne er der i flere tidsrum langt over 100 spillere samtidig på en 11-mandsbane - det gør det rigtig svært at gennemføre en ordentlig træning, og vi oplever, at vi mister udstyr, da det er svært at holde styr på alle sine bolde med så mange spillere på banen samtidig.

I weekenderne er banerne også booket til det ekstreme - vi har eksempler på, at vi har måttet afvikle officielle DBU-stævner med kampstart kl. 8.30 - hvilket virker helt urimeligt, når det er med deltagelse af ni-årige spillere fra både Nykøbing Falster og Nakskov, som måtte køre hjemmefra en søndag morgen kl. 5.45.

Vi er således mange både trænere, ledere, forældre og spillere (også fra gæstende udenbys klubber), som generelt set er rigtig glade for at komme i Himmelev Park, men om vinteren er vi maksimalt udfordret pga. de helt igennem utilstrækkelige baneforhold, der er for at spille vinterfodbold.

Vi håber derfor på en snarlig løsning ved at anlægge kunstbane nr. 2 i Himmelev Park, så den senest står klar til begyndelsen af vintersæsonen 2020/2021.

En gruppe engagerende og dedikerede fodboldildsjæle

Nicolai Jokumsen,
U9 cheftræner HVB

Anders Kaas,
U10 cheftræner HVB

Kaspar Aarøe,
U13 cheftræner HVB

Marcus Oxe,
U15 cheftræner HVB

Christian Rye,

Seniorspiller HVB

Rasmus Nielsen,

ansvarlig for
børneafdeling RPF

Lars Sørensen,
U16 træner RPF

arrow Fem mio. til kunstgræs - æder af fællespulje
11. januar 2019 kl. 04:47 Opdateret: kl. 13:19
arrow Kontroversielt kunstgræs på vej
02. juni 2012 kl. 11:10 Opdateret: kl. 08:18
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk