24. oktober 2020
- Jeg kan bedst lide at købe i en pladebutik. Det er bedre at stå med pladen i hånden, det er så autentisk og en god butik at komme i, siger Brian Norli, der jævnligt tager til Vinylfreak på jagt efter plader med Depeche Mode. Han er storsamler og holder sig helst væk fra onlinehandel og kædebutikker. Foto: Anna Weinø
- Jeg kan bedst lide at købe i en pladebutik. Det er bedre at stå med pladen i hånden, det er så autentisk og en god butik at komme i, siger Brian Norli, der jævnligt tager til Vinylfreak på jagt efter plader med Depeche Mode. Han er storsamler og holder sig helst væk fra onlinehandel og kædebutikker. Foto: Anna Weinø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De pladeglade vender hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De pladeglade vender hjem
Roskilde - 28. september 2020 kl. 12:00
Af Anna Weinø

- Hej, Har I flere Ramones Live?

- Har du kigget i kassen? svarer Dirch Pedersen, der ejer pladebutikken Vinylfreak.

Han peger over på to sorte kasser, der er halvt fyldt med plader. Record Store Day 2020, står der på dem.

Det er lørdag den 26. september og tid til fejring af kulturen ved uafhængige pladebutikker. Det er en dag, hvor pladeforretninger verden over sælger særlige udgaver af vinyler.

Vinylfreak i Hersegade står også klar med nye plader og en koncert med bandet B-siden. Der er fyldt op i butikken, der ellers har været temmelig tom de seneste måneder.

Kunderne er tilbage

Vinylfreak blev ikke beordret lukket under forårets nedlukning. Alligevel kunne pandemien mærkes i pladeforretningen.

- Gaderne lå øde, og folk blev væk. Vi kunne godt mærke, at salget faldt, fortæller medejer Agnese Pedersen, der er gift med Dirch Pedersen.

En ufærdig webshop og en aflukning af butikkens sofaområde, hvor folk som regel mødes, hjalp heller ikke på situationen. Men for en måned siden åbnede sofaområdet op, og hjemmesiden er blevet opdateret. Kunderne er tilbage.

- Vi har åbnet sofaområderne, hvor folk kommer bare for at hygge og snakke musik. Til den sidste Record Store Day var der kø helt ud på gaden. Folk er begyndt at komme tilbage, siger Agnese Pedersen.

Man skal ikke vælge pladebranchen for pengene, men fordi det er en sjov branche at være i, siger Agnese Pedersen, der ejer Vinylfreak sammen med sin mand Dirch. Foto: Anna Weinø

Rift om Bennys Badekar

En kvinde kommer ind og spørger efter børneklassikeren »Bennys badekar«, der er blevet genudgivet i anledning af Record Store Day og filmens 50-års jubilæum. Vinylfreak har bestilt 10 eksemplarer hjem til dagen.

- Den er udsolgt, svarer Dirch Pedersen.

- På tre timer? udbryder kvinden vantro.

- Ja, den blev revet væk den første halve time, siger Agnese Pedersen.

»Bennys badekar« er en af de særlige vinyler, der er blevet udgivet netop til denne dag. Der er et begrænset antal, og på den måde bliver pladerne mere eftertragtede.

»Går godt« er store ord

Record Store Day blev skabt som en hjælp til pladebutikkerne i 2008, hvor der var langt færre kunder i butikkerne, end der er i dag.

Vinylen trender, og flere henter pladespilleren op fra kælderen. Der er dog stadig ikke mange penge at hente i pladebutikkerne, fortæller Agnese Pedersen.

- At det går godt er store ord. Man skal ikke gøre det for pengenes skyld, men fordi det er en sjov branche at være i, siger hun.

Den tredje og sidste udgave af årets Record Store Day løber af stablen lørdag den 24. oktober.

Det var blandt andet plader med Mew, Ramones og Roxy Music, der udover "Bennys Badekar" gik som varmt brød til Record Store Day runde to. Foto: Anna Weinø

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk