23. januar 2021
Japansk Pileurt vokser særdeles godt i Danmark og den ødelægger rigtig meget både for naturen og som her hvor Åse Christiansen har fotograferet den på vej op gennem asfalt. Foto: Åse Christiansen
Japansk Pileurt vokser særdeles godt i Danmark og den ødelægger rigtig meget både for naturen og som her hvor Åse Christiansen har fotograferet den på vej op gennem asfalt. Foto: Åse Christiansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slutter snart: De fleste vil gerne sprøjte lidt længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slutter snart: De fleste vil gerne sprøjte lidt længere
Opdateret 06. december 2020 kl. 22:06
Roskilde - 06. december 2020 kl. 10:48
Af Lars Kimer

1,4-2,1 kilo aktivstof af stoffet glyphosat skaber stor politisk uenighed.

arrow Læs også: Nye toner fra naturfredningsforeningen: En anelse Roundup kan være fornuftigt nok

Det er nemlig aktivstoffet i det udskældte ukrudtsmiddel Round-up, og mængden er, hvad Roskilde Kommune bruger på årsbasis til at bekæmpe uønskede vækster, som hovedsageligt tæller bjørneklo og pileurtarter som japansk pileurt.

En del kommuner er helt stoppet med at bruge sprøjtemidler, og blandt dem, som stadig gør, ligger Roskilde på et meget lavt forbrug af stoffet.

Dem sprøjter vi på
Bjørneklo: Roskilde Kommunes indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo siden 2010, har reduceret udbredelsen betragteligt. I dag bekæmpes bjørneklo primært ved manuelt rodstikning. Der anvendes kun pesticider til vanskeligt tilgængelige bestande.


Pileurt: De store pileurt-arter er et voksende problem. Da der ikke findes lovgivning for bekæmpelse af disse planter, spreder antallet af bestande og omfanget sig på både offentlige og private arealer. De store pileurt-arter er problematiske, fordi de potentielt kan skade både bygninger og belægninger, medføre tab af biodiversitet ved at udkonkurrere andre planter, og blotlægge jorden på skråninger og ved vandløb, så der opstår erosionsproblemer. En bekæmpelse af pileurter uden brug af pesticider vil typisk ske ved opgravning og sigtning/bortkørsel af jorden, eller overdækning med plast og jord. Der vil også skulle følges op på bekæmpelsen i en årrække, hvilket giver kommunen en fast driftsomkostning.

Trods det, så er sagen drøftet flittigt i klima- og miljøudvalget, hvor holdningerne gror i mange retninger.

Enhedslisten vil ikke sprøjte mere

Enhedslisten vil helt stoppe for brugen af sprøjtemidler straks. Det koster nogle penge, som efter partiets opfattelse skal findes i kassen. Det forslag er der dog kun Enhedslisten selv, der bakker op om.

Ud af den konservative ukrudtssprøjte kom så et forslag om at inddrage frivillige i bekæmpelsen af invasive arter. De Konservative ville afsætte en million kroner til opgaven i 2022. Det forslag kunne de få Dansk Folkeparti med på, men ingen af de andre partier, som enten stemte blankt eller imod.

Socialdemokratiets foreslog, at der bliver sat en million kroner af på budgettet for 2022. Pengene skal bruges til et fuldt stop af brug af pesticider, sådan som Enhedslisten altså ønsker det straks. For at tækkes K og DF blev der i forslaget også indskrevet, at kommunen skal forsøge at inddrage frivillige i bekæmpelsen.

Dermed kunne forslaget fra S samle opbakning fra K og DF, lige som V og R stemte for.

Som det eneste parti stemte SF ikke for et eneste af forslagene. SF stemte imod at stoppe pesticidebrug straks og blankt på de to andre forslag.

Politikerne skal have en status på, hvordan det går med bekæmpelsen et år efter at kommunen helt er stoppet med brugen af pesticider - hvis altså forslaget bliver taget med i budgettet for 2022.

Skulle kommunen helt stoppe brugen af pesticider vil det betyde, at der skal bruges flere penge på bekæmpelse, rundt regnet en million kroner.

Enhedslisten har nu begæret sagen i byrådet.

arrow Farvel til Roundup?
09. december 2020 kl. 16:25 Opdateret: kl. 10:17
arrow Svært for Roskilde at blive pesticidfri kommune
18. september 2020 kl. 05:09 Opdateret: kl. 13:52
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk