21. oktober 2021
Peter Marckmann er i det eftertænksomme hjørne på sit nye album "Stille Sange". Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Peter Marckmann er i det eftertænksomme hjørne på sit nye album "Stille Sange". Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona-album fra musikalsk læge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Corona-album fra musikalsk læge
Roskilde - 15. april 2021 kl. 05:25
Af Lars Ahn Pedersen

Peter Marckmanns nye album er på én gang præget af corona og så alligevel ikke. Flere af sangene er nemlig skrevet længe før, nogen havde hørt om Covid-19, og hvor håndsprit og mundbind blev en del af hverdagen, men pandemien har alligevel påvirket det færdige resultat.

arrow Læs også: Læge udsender coronasang som single

- Jeg har ikke kunnet øve med band, og vi har ikke kunnet komme ud og spille, så albummet er blevet indspillet med en minimal besætning, siger han.

De eneste andre medvirkende er John Strange på kontrabas og hustruen Jane Marckmann på vokal, og albummets titel er, meget sigende, »Stille Sange«, for det består af ni sange, hvor musikken er rolig og teksterne eftertænksomme.

- Hvis jeg skal spille dem live, kræver det nok, at det er til koncerter, hvor folk kommer for at lytte til teksterne, og der er ikke mange spillesteder, der egner sig til det, siger Peter Marckmann, som bor i Veddelev ved Roskilde.

Indspillet live

Albummet blev indspillet i februar, og det blev gjort live.

- Det kunne lade sig gøre, fordi det kun var os tre i studiet. Der er ingen »lagkageproduktion« (hvor de enkelte dele indspilles hver for sig og lægges på i lag i produktionen, red.), og det giver en mere levende fremstilling af musikken. Så man må tage med, at der også er småfejl, som det ikke er muligt at gå ind og rette, siger Peter Marckmann.

Sagde sit job op

I første halvdel af 2020 var Peter Marckmann med til at behandle coronapatienter på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, hvor han var ansat som overlæge.

De seneste år har han været en af de mest vokale kritikere af Sundhedsplatformen, og i løbet af foråret tog han konsekvensen og sagde op uden at have noget andet på hånden. I dag arbejder han en uge om måneden i Sønderborg, men resten af tiden er han efterlønner.

- Jeg går stadig og skal finde ud af, hvad jeg skal lave. Hvis det viser sig, at det bliver musikken, så er jeg klar til at slippe lægegerningen, siger Peter Marckmann, som er 65 år og bestemt ikke havde regnet med at stoppe. Men frustrationerne over Sundhedsplatformen blev til sidst for meget.

»Stille sange« er derfor til dels født ud af det limbo, hans arbejdsliv befinder sig i, koblet sammen med den stemning, alle har gået i det seneste år, hvor alt har været påvirket af corona.

- Når man har et arbejde, får man foræret en masse naturlige processer, men når man ikke har det, skal man selv finde meningen, siger han.

Peter Marckmann stoppede sidste år som overlæge på Sjællands Universitetshospital, Roskilde i protest mod Sundhedsplatformen og overvejer stadig, hvad fremtiden skal bringe. I mellemtiden har han dyrket musikken og udgiver sit fjerde album "Stille Sange". Foto: Thomas Olsen

Genkendelighed

Kun en enkelt af sangene på det ny album handler specifikt om corona. Det er »Ingen havde set det«, som Peter Marckmann skrev i marts 2020 som reaktion på det, han oplevede.

De øvrige sange beskæftiger sig med så forskellige emner som kærlighed, verdens uretfærdigheder, Trump og klimaet.

- Da jeg sad og spillede for mig selv derhjemme, gravede jeg nogle af mine gamle sange frem. En af dem var »Du Kære Jord«, der passer ind i klimadebatten. Nogle gange spørger man sig selv, hvilken forskel man egentlig gør som enkeltperson, og om det overhovedet ændrer noget? Men det er trods alt bedre end ikke at gøre noget, for så sker der slet ingenting. Det er måske naivt at tænke sådan, men jeg bekender mig til det naive håb, siger han.

Først og fremmest håber Peter Marckmann, at hans tekster kan vække genklang hos andre.

- Jeg har sat ord på noget, som er vigtigt for mig, og som har gjort indtryk. Mit håb er at beskrive noget, som også gælder for andre, og hvor de kan genkende følelsen, siger han.

arrow Overlæge giver op over Sundhedsplatformen
27. marts 2020 kl. 06:00 Opdateret: kl. 18:52
arrow Læge tog orlov for at blive musiker
07. juli 2016 kl. 17:05 Opdateret: kl. 13:06
arrow Overlæge skriver sange om stress
28. februar 2015 kl. 09:52 Opdateret: kl. 21:02
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk