24. juni 2021
Grønnegade lever ikke op til sit potentiale med gamle byhuse på den ene side og snart et nyt og grønt boligområde på Gråbrødre Skole på den anden side. Beboere i området vil gøre gaden grønnere og mindre trafikeret. Foto: Kristian Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Grønnegade lever ikke op til sit potentiale med gamle byhuse på den ene side og snart et nyt og grønt boligområde på Gråbrødre Skole på den anden side. Beboere i området vil gøre gaden grønnere og mindre trafikeret. Foto: Kristian Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beboere vil have grønne gader midt i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Beboere vil have grønne gader midt i byen
Roskilde - 04. marts 2021 kl. 14:51
Af Kristian Jørgensen

Grønne og trafikstille »miljøgader« midt i Roskilde. Det er, hvad 50 nabohusstande foreslår i forbindelse med, at Gråbrødre Skole over det næste halvandet år bliver bygget om til 4500 kvadratmeter boliger

arrow Læs også: Entreprenør går i gang med at forvandle gammel skole til boliger efter påske

Her kommer Søren Thorning Andersen til at sidde på første parket til byudviklingen. Han bor i Grønnegade i det lille røde bindingsværkshus lige over for indkørslen til skolen og har ikke det fjerneste imod ombygningen.

Tværtimod er han svært begejstret for, hvordan selskabet Core Bolig X vil omdanne skolegården til en grøn oase i byen, der ikke bliver hegnet ind, men kommer til at ligge åbent ud mod gaden.

- Det er faktisk rigtig godt tænkt, for det får den store skole og byen til at hænge rigtig godt sammen, siger Søren Thorning Andersen

Mere grønt, mindre fart

Han synes derimod, at Grønnegade lader noget tilbage at ønske.

De gamle huse er velholdte og hyggelige, men vejen lever ikke op til sit navn. Den er trist at se på og præget af for meget og for hurtig trafik.
Den holdning deler han med 50 husstande i området Grønnegade, Fruegade og Tolbodgade.

De foreslår derfor Roskilde Kommune at gøre noget ved sagen i forbindelse med, at skolen bliver ombygget.

Forslaget går på at lave »miljøgader« med mere beplantning og mindre trafik.

Det kunne eksempelvis være i form af vejindsnævringer med grønne oaser, plantekasser, regnvandsnedsivning, lavere hastighed, ensrettet trafik og skråparkering i det omfang, det er muligt.

Tiltagene behøver ikke at koste alverden, men beplantningen vil selvfølgelig kræve noget pasning. Det tilbyder beboerne selv at tage sig af.

Forslag til vurdering

Forslaget er sendt til plan- og teknikudvalgsformand Jens Børsting (S), der har svaret, at det vil blive taget med som inspiration.

Han kan endnu ikke vurdere, hvad der reelt kan blive til noget.

- Det er svært at sige. Jeg har kigget på det, og det ser rigtig spændende ud, og så har jeg sendt det videre til forvaltningen til et kvalitetstjek af, hvad der egentlig er af muligheder, siger Jens Børsting.

Det er blandt andet det trafiktekniske, der skal vurderes, fordi er tale om snævre gader, der stadig skal kunne fungere.

- Grundtanken om at få bedre trafiksikkerhed og skabe noget grønt kan jeg godt følge. Hvis vi stadig kan skabe det nødvendige trafikflow og det antal parkeringspladser, der skal være, er jeg åben for at diskutere tingene, siger Jens Børsting.

Selskab vil samarbejde
Ejendomsselskabet Core Bolig X, der har købt Gråbrødre Skole, har også modtaget forslaget og er åbne over for at bidrage, selvom gaderne ikke er deres domæne.

De har i hvert fald kvitteret med, at de gerne vil mødes og tale videre om idéerne.

Plan- og teknikudvalgsformanden ser også muligheder for, at kommunen og selskabet kan finde en måde at samarbejde om at skabe sammenhæng mellem det nye boligområde og gaderne omkring.

arrow Borgmester: Gråbrødre Skole var en lækkerbisken
04. februar 2021 kl. 11:24 Opdateret: kl. 11:24
arrow Gråbrødre Skole solgt for 60 millioner: Her er køberen
03. februar 2021 kl. 10:48 Opdateret: kl. 10:48
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk