14. juni 2021
Med sin nye bog håber arkitekt Marie-Louise Høstbo, at danskerne tager ud for at opleve noget af den verdensklassearkitektur, som det storkøbenhavnske område byder på. En af de 50 bygninger, som har fundet vej til bogen, er den tidligere amtsgård i Roskilde, som i dag er en del af Roskilde Rådhus. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Med sin nye bog håber arkitekt Marie-Louise Høstbo, at danskerne tager ud for at opleve noget af den verdensklassearkitektur, som det storkøbenhavnske område byder på. En af de 50 bygninger, som har fundet vej til bogen, er den tidligere amtsgård i Roskilde, som i dag er en del af Roskilde Rådhus. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Arkitekt har amtsgård og Vikingeskibshallen med i en ny bog om hemmelige steder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Arkitekt har amtsgård og Vikingeskibshallen med i en ny bog om hemmelige steder
Roskilde - 19. november 2019 kl. 17:39
Af Lars Kimer

De fleste har nok nydt synet af Grundtvigs Kirke eller måske lade sig suge ind i SAS-hotellet for at beskue arkitekturen, men København og byerne omkring rummer så meget mere fantastisk arkitektur, som både æstetisk og praktisk holder og til stadighed skaber glæde.

arrow Læs også: Vikingeskibsmuseet vil ikke bygge større

De steder har arkitekt Marie-Louise Høstbo fra Østrup foreviget i sin nye bog »Hemmelige Steder - Arkitektens guide til særlige bygningsværker i og omkring København«.

- Når jeg har gæster fra udlandet, så spørger de altid »Hvad skal vi se?«, og det gør de jo også anden gang, de kommer på besøg, og så kan jeg jo ikke blive ved med at sige Amalienborg og Nationalbanken. Jeg har altid kørt og set på bygninger, og det er gået op for mig, at det ikke i sig selv er bygningerne, men det er de rum, som de skaber, der vækker min nysgerrighed. Og den nysgerrighed har ført til bogen, forklarer hun.

Om forfatteren
  • Marie-Louise Høstbo er arkitekt MAA og bor på Østrupgård ved Østrup.
  • Hun er medarrangør af Krydsfelt Festival, der holdes i foråret på Østrupgård.
  • Hun har gennem mange år beskæftiget sig praktisk med arkitektur og dansk design og arbejder som æstetisk og kreativ rådgiver inden for fotografi, design og arkitektur.
  • Marie-Louise Høstbo deler sine arkitektur-fotografier på Instagram på profilen marielouise_hoestbo. Profilen har over 20.000 følgere.
  • Bogen findes også i en engelsk udgave og den er delt op i fem kapitler; Nordisk lys & funktionalisme, Tegl & monolitter, Mønster & farve, Geometri & komposition samt Brutalisme & konkretisme. Under temaerne samler forfatteren eksempler fra dansk arkitektur opført mellem 1928 og 1986.
Beton med varme

Vi sidder i foyeren på Roskildes nye rådhus tegnet af TNT Arkitekterne, men det er faktisk naboen - den gamle amtsgård fra 1976 - som har fundet vej ind i Marie-Louises bog som et af de 50 hemmelige steder.

- Det som er så fantastisk ved den gamle Amtsgård er, hvordan Knud Munk er gået til opgaven med stor omhu. Han valgte selv, at betonen skulle laves med grus fra Nordjylland, og det giver betonen meget mere varme. Rigtig meget beton bliver sådan lidt kedeligt blåt, men det sker ikke her. Så ved jeg godt, at nogen bare kalder bygningen grim, men sådan kan man altså ikke se på det. Det er for fladt. Man kan ikke bare afskrive noget som grimt. Bliver man ved med at kigge, så opdager man altså, at vi har noget arkitektur i verdensklasse. Gør man det, så vil man både blive overrasket og udfordret, siger hun.

Men hvad er det så, som kvalificerer de 50 udvalgte bygningsværker til at være med i bogen?

- Jeg vil sige god kvalitet, godt håndværk, mod, perfektionisme og omhu. De her bygninger er jo bygninger, som bliver ved med at give og glæde. De er værd at bevare, de er værd at restaurere og holde fast i til glæde for andre end os, der lige bor her nu, fordi de faktisk er oplevelser i sig selv, siger hun.

Vikingeskibshallen

En anden bygning, som har fundet vej ind i bogen, er Vikingeskibshallen. Den deler vandene, og det synes Marie-Louise Høstbo er synd.

- De skader og skrammer bygningen har, kan man jo fikse, hvis man vil. Vikingeskibshallen er en af mine yndlingsbygninger. Erik Christian Sørensen har virkelig skabt et mesterværk, da han tegnede den, og den blev opført i 1996-68. Det, som Erik Christian Sørensen kunne, var at komme med en kæmpe indsigt. Hele den bagage af viden, han besad, kan man se, at han har brugt. Inde i bygningen oplever man et roligt ekspressivt rum med mange japanske referencer. Bygningen er også skabt med respekt for historien. Vikingerne var afhængige af vandet, og så er det da genialt at placere bygningen nærmest i vandet. Skibene præsenteres på en bund af sten, som om de nærmest stadig ligger på havbunden, og det store vinduesparti med de køl-lignende sprosser giver jo nærmest en ramme, hvor vikingeskibe kommer sejlende ind i museet, forklarer hun begejstret.

På sigt kan Marie-Louise Høstbo godt se bogen som begyndelsen på en række bøger.

- Det er jo ikke fordi, Storkøbenhavn er det eneste sted i Danmark med arkitektur i verdensklasse. Det har vi jo spredt ud over hele landet, og vores arkitektur fortæller jo noget om os som mennesker og om vores historie, siger hun.

Billede

Knud Munk tegnede amtsgården, der er fra 1976 og i dag er en del af det nye rådhus i Roskilde. Foto: Kim Rasmussen


arrow Vikingeskibsmuseet: Skibene må og skal ud af den hal
11. oktober 2019 kl. 16:18 Opdateret: kl. 11:24
arrow Arkitekter ser ingen grund til at skrotte Vikingeskibhallen
11. oktober 2019 kl. 12:10 Opdateret: kl. 11:26
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk