29. maj 2020
Sådan ser færdigrenset spildevand ud fra Bjergmarkens Renseanlæg i Roskilde. Nu har Fors fået ja fra Roskilde Kommune til, at de må etablere en pumpe, som kan trække rigtig meget energi til fjernvarme ud af spildevandet, inden det ender i Roskilde Fjord. Foto: Lars Kimer
Sådan ser færdigrenset spildevand ud fra Bjergmarkens Renseanlæg i Roskilde. Nu har Fors fået ja fra Roskilde Kommune til, at de må etablere en pumpe, som kan trække rigtig meget energi til fjernvarme ud af spildevandet, inden det ender i Roskilde Fjord. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 3500 huse kan nu få deres varme fra byens spildevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

3500 huse kan nu få deres varme fra byens spildevand
Roskilde - 17. oktober 2019 kl. 05:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er både godt for økonomien og for miljøet, at Fors A/S nu har fået grønt lys til etableringen af en fjernvarmepumpe på otte MW på Bjergmarken Renseanlæg. Pumpen skal suge varme ud af Roskildes færdigrensede spildevand.

arrow Læs også: Det er vildt: 3500 husstande i Roskilde kan få fjernvarme fra spildevand

- Vi har noget renset spildevand, som er varmt, og som vi p.t. udleder i fjorden, der ikke har gavn af varmen. Nu kan vi i stedet udnytte den varme direkte til at lave grønnere fjernvarme til vores kunder. Det giver jo bare god mening på så mange planer, fortæller Lærke Ærenlund, projektleder hos Fors A/S.

Udover at varmepumpen udnytter varmen, så vil en positiv sideeffekt også være større biodiversitet qua et bedre fjordmiljø, fordi varmepumpen efterfiltrerer spildevandet. Det fjerner en stor del af fosfor og suspenderede stoffer i udløbsvandet, hvilket er en fordel for både fugle og fisk.

- Men det er ikke de eneste gevinster. For når vi tilfører varmt vand til fjernvarmenettet fra Bjergmarken Renseanlæg, vil det medføre, at temperaturen og derved også varmetabet i hele hovedcentralnettet kan sænkes. Og derved sparer vi endnu flere penge til fordel for vores kunder, siger Lærke Ærenlund.

Varmepumpen vil resultere i, at 14 procent af den samlede mængde fjernvarme i Roskilde bliver grønnere og samtidig lokalt produceret. Det svarer til 3500 husstandes årlige fjernvarmeforbrug. Fjernvarmen produceres ved at hive varmen ud af det færdigrensede spildevand på Bjergmarken Renseanlæg, som dagligt håndterer spildevand fra cirka 50.000 kunder. Fjernvarmen bliver herefter ført fra renseanlægget til Møllehusvej, hvor varmen bliver sendt videre ud i det eksisterende fjernvarmenet.

Anlægget skal efter planen være i drift senest november 2020, og det vil forventeligt være betalt af på under fem år, hvilket er en kort tilbagebetalingstid for et anlæg i denne størrelse.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk