13. juni 2021
Kjeld Sørensen er fornøjet, når han som her er til spillemandsstævne. Knap så fornøjet er han, når han kaster et blik på Udbetaling Danmarks beregning af hans pension. Den er helt hen i vejret, mener han. Foto: Peter Andersen
Kjeld Sørensen er fornøjet, når han som her er til spillemandsstævne. Knap så fornøjet er han, når han kaster et blik på Udbetaling Danmarks beregning af hans pension. Den er helt hen i vejret, mener han. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Min pension er ren Knold og Tot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Min pension er ren Knold og Tot
Roskilde - 18. november 2018 kl. 14:22
Af Steen Østbjerg

Kjeld Sørensen har meldt Udbetaling Danmark til politiet. Han mener, de snyder med falske tal, når de beregner hans pension, og de tal, de finder på, er hver gang ufordelagtige for ham, så den månedlige udbetaling bliver mindre, end den burde være.

arrow Læs også: Formand opfordrer: Klag over din skat

Sådan har det været, lige siden han blev pensionist i 2007, mener Kjeld Sørensen, men det er først nu, han er blevet klar over det.

- Jeg har lavet forskudsregistreringer, og jeg har fået godkendt selvangivelser af Skat, men de tal, Udbetaling Danmark bruger, er helt anderledes end dem, Skat bruger. De er grebet ud af luften! siger Kjeld Sørensen.

Indtil videre har han gravet sig tilbage til tallene for 2015, og mønstret er det samme: Udbetaling Danmark regner med indtægter, der ikke kommer, ser stort på faktorer, der skulle give fradrag - og må år efter år skrive til Kjeld Sørensen, at »du har fået for lidt udbetalt i pension.« Differencen bliver efterudbetalt, men Kjeld Sørensen ville bestemt foretrække, at hans løbende pensionsudbetaling var baseret på tal, der stemte.

- Tag nu 2017. Der mente Udbetaling Danmark, at jeg ville få en indtægt fra selvstændig virksomhed, men den lille virksomhed, jeg har haft, lukkede jeg allerede i 2016, så jeg havde oplyst til Skat, at min indtægt var nul. Hvorfra skulle den indtægt komme? spørger Kjeld Sørensen.

Hans ægtefælles pension blev også beregnet til at være lavere, end den burde være, fordi Udbetaling Danmark - modsat Skat - insisterede på, at hun ville have lejeindtægt fra et hus.

Det hus har blevet solgt året før, og det havde vi fortalt Skat. Udbetaling Danmarks tal er opdigtet, siger Kjeld Sørensen.

Han udelukker, at der kan være tale om en tidsmæssig forskydning af tallene, så pensionen bliver beregnet ud fra tal, som er et år gamle.

For 2015 var han og Skat således enige om, at hans indtægt fra selvstændig virksomhed var 2985 kroner. Udbetaling Danmark regnede med 8082 kroner.

I 2016, hvor virksomheden altså ophørte, fik han et beskedent underskud, hvilket også optrådte på selvangivelsen. Alligevel regnede Udbetaling Danmark med et overskud på små 1000 kroner. Og i 2017, hvor virksomheden havde været lukket hele året igennem, satte Udbetaling Danmark det forventede overskud op til over 3000 kroner.

Heller ikke renteposterne genkender Kjeld Sørensen. Et af de mest grelle eksempler har han fundet i pensionsberegningen for 2015, hvor Udbetaling Danmark vurderede, at han ville få renteindtægter for mere end 21.000 kroner, mens virkeligheden var, at han skulle have et fradrag for renteudgifter på små 5000 kroner.

- Det er ren Knold og Tot! Og hvor mange pensionister opdager det - og hvor mange har overskud til at klage? siger Kjeld Sørensen.

Han har også skrevet til skatteministeren og til ombudsmanden om de fiktive tal.

Avisen har foreholdt Udbetaling Danmark Kjeld Sørensens oplysninger. Udbetaling Danmark fastholder, at det først og fremmest er oplysninger fra Skat, der bliver brugt til beregning af pensionen.

»Pensionen beregnes som udgangspunkt ud fra oplysningerne i pensionistens forskudsopgørelse hos Skat. Hvis pensionisten har fx indkomster fra udlandet, der ikke er med i forskudsopgørelsen, skal vedkommende selv indberette dem til Udbetaling Danmark, så de kan blive regnet med

Hvis pensionisten ændrer sin forskudsopgørelse i løbet af året, får Udbetaling Danmark besked fra Skat og ændrer på udbetalingen, hvis ændringen på forskudsopgørelsen er stor nok til at have indflydelse på pensionen. Udbetaling Danmark får også løbende hver måned indkomstoplysninger fra Skat, og hvis de oplysninger afviger fra beløbet på forskudsopgørelsen, kan pensionsudbetalingen også ændre sig - normalt bliver pensionsudbetalingerne beregnet på ny tilbage fra årets start,« oplyser Udbetaling Danmark.

»Der kan også ske andre ændringer i pensionistens liv - fx samliv med en ny partner - som har indflydelse på pensionsbeløbet, og udbetalingen bliver så omregnet, så snart Udbetaling Danmark modtager de nye oplysninger.

Når kalenderåret er afsluttet, og der kommer en endelig årsopgørelse fra Skat med borgerens indkomst i kalenderåret, gør Udbetaling Danmark pensionen op og ser, om borgeren har fået det i pension, som borgeren havde ret til på baggrund af alle de samlede oplysninger (indkomster fra årsopgørelsen, indkomstregisteret og/eller dem, der er oplyst af borgeren.) Hvis borgeren har fået for lidt i pension i løbet af året, får borgeren udbetalt det resterende. Har borgeren fået for meget, kræves det tilbage.

En vigtig detalje er, at det er beskatningstidspunktet på en indtægt, der afgør, hvornår indtægten tæller med i beregningen af pensionen - ikke hvornår indtægten er tjent, udbetalt eller hvornår den er indberettet til Skat eller Udbetaling Danmark. Det skaber ind i mellem forvirring hos nogle pensionister,« oplyser Udbetaling Danmark.

arrow De er udpeget til råd og nævn
06. december 2017 kl. 09:33 Opdateret: kl. 15:15
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk