16. oktober 2021
Tjørnegårdskolen ligger i et meget blandet skoledistrikt, som omfatter Æblehaven og Rønnebærparken med mange tosprogede børn. Det får mange til at fravælge skolen. Foto: Kim Rasmussen
Tjørnegårdskolen ligger i et meget blandet skoledistrikt, som omfatter Æblehaven og Rønnebærparken med mange tosprogede børn. Det får mange til at fravælge skolen. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Fravalg handler om fordomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Fravalg handler om fordomme
Roskilde - 13. maj 2020 kl. 14:03
Af Kristian Jørgensen

Når næsten 60 procent af forældrene i Tjørnegårdskolens distrikt vælger en anden skole til deres børn, har en stor del af dem formentlig kun et distanceret kendskab til skolen.

arrow Læs også: Otte millioner kroner til at forskønne fire byskoler

De bider mærke i, at den ligger lige op ad Æblehaven, som en gang har været på ghettolisten, og vælger så en privatskole eller en af de nærliggende folkeskoler.

Det billede af skolen svarer ikke til virkeligheden, mener skolebestyrelsesformand Irene Brandt.

- Jeg tror den væsentligste årsag til fravalg af vores skole handler om fordomme. Min familie er selv tilflyttere til Roskilde, og da vi skulle vælge skole til vores to børn, som gik i en privat friskole inde i København indtil for to år siden, fandt vi det naturligt at besøge den nærmeste folkeskole. Vi fik et virkelig godt indtryk, og det har vi stadig efter to år. Tjørnegårdskolen er en skole med meget engagerede og fagligt dygtige lærere, supergode faciliteter med masser af plads både inde og ude og en kompetent ledelse, skriver Irene Brandt i en mail.

Gør selv en indsats

Også andre skoler med et socialt blandet elevgrundlag bliver valgt fra i højere grad end skoler med en mere homogen sammensætning.

Tjørnegårdskolens formand glæder sig derfor over, at skole- og børneudvalget har fokus på de skoler, der har for få børn fra skoledistriktet, og ser frem til at høre bud på løsninger.

Tjørnegårdskolen arbejder selv løbende på at få flere til at vælge skolen til og opbygge et omdømme, der modsvarer virkeligheden.

For eksempel ved at have digterdag, trivselsdag, sommerfest, musikdag, idrætsdage, temauger og andet, der viser, hvad skolen har at byde på.

Fakta
  • 69 % af Roskildes skolebørn går på den lokale folkeskole.
  • 13% går på en anden af kommunens skoler.
  • 15% går på en privatskole i Roskilde.
  • Den private Skt. Josefs Skole er med cirka 1000 elever den næststørste skole i kommunen efter Nordskolen i Jyllinge, der blev sammenlagt sidste år.
  • 680 af Skt. Josefs Skoles elever er fra Roskilde. Flest kommer fra Klostermarksskolen, Østervangsskolen og Tjørnegårdskolens distrikter
Flere vinkler på livet

Irene Brandt ser det selv som en fordel, at Tjørnegårdskolen adskiller sig fra hendes børns tidligere skole ved, at alle ikke er ens i deres måde at leve og tænke på.

Hun vil personligt gerne give sine børn nogle andre vinkler på livet med i bagagen, men oplever også, at skolen formår at skabe plads til, at alle både kan lære noget og have det sjovt sammen.

- Jeg vil opfordre alle forældre med små børn i Tjørnegårdskolens distrikt til at være nysgerrige og åbne, søge informationer og besøge Tjørnegårdskolen, så de får et reelt grundlag for at vurdere, om den er den rigtige skole for deres barn. Det gjorde vi, og det har vi ikke et øjeblik fortrudt, skriver hun.

Nogen vælger dog også skolen fra i løbet af skoletiden. I 9. klasse er det kun hver fjerde af distriktets børn, der går på skolen, viser kommunens opgørelse.

arrow Forskønnelse skal trække flere elever til fire skoler
14. marts 2021 kl. 12:50 Opdateret: kl. 15:05
arrow Fravalgte skoler skal mane dårlige rygter til jorden
12. november 2020 kl. 16:52 Opdateret: kl. 13:22
arrow S vil forskønne fravalgte skoler
28. maj 2020 kl. 15:16 Opdateret: kl. 13:40
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk