22. september 2021
(Foto: Anette Gundlach)
(Foto: Anette Gundlach)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Badning i Inderfjorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Badning i Inderfjorden
Roskilde Debat - 28. juni 2018 kl. 09:49

Jeg er helt enig med Lis Frederiksen i, at åbenhed og ærlighed øger troværdigheden - og selvfølgelig skal vi som lokalpolitikere være troværdige - også når det handler om vandkvaliteten i Inderfjorden.

For enden af molerne i Roskilde havn er der opsat skilte med "badning forbudt", og de steder, hvor der er opsat havnereglement, står det også, at der ikke må bades.

Men den seneste tid kan vi se, at flere eksempelvis er begyndt at lade deres børn soppe ved den lille strand til højre for museet. Derfor sætter vi nu også et skilt op der.

Generelt er området i Inderfjorden ikke egnet til badning, da der af og til efter meget regn bliver udledt overløbsvand. Bunden bærer også præg af mange års forurening ved havneområdet. Det kunne være dejligt med bademuligheder og god badevandskvalitet ved havnen, men det er desværre ikke noget, der kan gøres her og nu.

Det vil kræve en meget omfattende omlægning af spildevandssystemet i store dele af byen, etablering af meget store bassiner og/eller etablering af lange udløbsledninger. Det vil altså blive meget, meget dyrt og tage lang tid at etablere, samtidig med at det ville det være kommunens borgere, der skulle betale gennem markante forhøjelser af spildevandsafgiften.

Selvfølgelig kunne vi udskifte sandet ved den lille strand, men det løser ikke det grundlæggende problem med overløb, så bunden vil igen hurtigt "slamme til".

Kommunen arbejder sammen med FORS A/S hen i mod en renere fjord, og kvaliteten er de seneste mange år blevet kraftigt forbedret. Vi er således i gang med at finde yderligere løsninger på overløbsproblematikken. Det er et af de helt centrale fokusområder i forbindelse med den kommende revision af kommunens spildevandsplan og ved den igangværende revision af klimatilpasningsplanen. Men som sagt - det kommer til at tage tid, og vi vil nok aldrig kunne undgå overløb til fjorden. For mig er det vigtigst at sikre folks huse og kældre først og herefter sikre mod overløb til fjorden.

Vinterbaderne går i vandet, hvor de ikke kommer ned og røre bunden. Medlemmerne får også en SMS fra Fors A/S, når der har været overløb. Derfor fungerer denne ordning.

Hvorfor kan vi ikke, når de kan i København - kunne man spørge. For havnebadning bliver mere og mere populært.

Den vigtigste forklaring er her, at vandgennemstrømningen i Københavns Havn er mange gange større, end den er i Roskilde Fjord. Derfor er der sjældent behov for at hejse det røde flag ved fx Kalvebod Brygge. Københavns Kommune har efterhånden også - med meget store udgifter - fået løst problemerne med de fleste overløb, men det er vigtigt at pointere, at hvis de resterende overløb til havnen skal sløjfes, så vil beløbet, som borgerne i København skulle betale, være astronomisk højt.

Indtil videre kan jeg henvise til hjemmesiden roskilde.dk/badevand, hvor vi løbende måler vandkvaliteten på de 10 badestrande, vi har i kommunen. De strækker sig fra Vigen helt til Jyllinge Nordmark og omfatter også de to badesøer, Himmelsøen og Lynghøjsøen.

Det løser selvfølgelig ikke problemet i Inderhavnen, men det giver her og nu en række gode alternativer.

Jeg er glad for, at der stilles spørgsmål, og at det pointeres, hvor vi som kommune kan gøre det bedre. Det har vi brug for, så vi kan løse de udfordringer, der opleves rundt omkring i kommunen, og så vi samtidig kan forklare, hvorfor vi handler, som vi handler.

Karim Friis Arfaoui
Formand for Klima- og Miljøudvalget

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk