7. juli 2020
I år er det 50 år siden at Vikingeskibsmuseet åbnede for besøgende. Dengang bestod museet kun af udstillingen i Vikingeskibshallen.
gallery icon

Se billedserie

I år er det 50 år siden at Vikingeskibsmuseet åbnede for besøgende. Dengang bestod museet kun af udstillingen i Vikingeskibshallen.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vikingeskibsmuseet fejrer 50 år og fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vikingeskibsmuseet fejrer 50 år og fremtiden
Roskilde Avis - 13. august 2019 kl. 16:56
Af Tekst og foto: Jan Partoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter 50 år i vandkanten ligger Vikingeskibshallen godt arret i betonen, og indenfor står de fem vikingeskibe fra Peberrenden ved Skuldelev, som de har gjort siden museet åbnede i 1969. Alt andet ved Vikingskibsmuseet har forandret sig gennem årene.

I de første år var Vikingeskibshallen lig med museet, siden kom der et bådeværft til i Strandgade, hvor de første kopier af Skuldelevskibene blev bygget. Det første var Roar Ege, som er en rekonstruktion af Skuldelev 3. I slutningen af 1990'erne og begyndelsen af 2000'erne kom Museumsøen og Museumshavnen til.

Vokseværket betød, at museet fik lejlighed til at danne rammen om en masse aktiviteter, hvor museumsgæsterne kunne se på eller deltage i. På Museumsøen blev der plads til et stort bådeværfkt, hvor det var let for museets gæster at skibsbyggerne svinge økser og andet værktøj. Gennem flere år kunne man for eksempel følge byggeriet af Havhingsten af Glendalough, det næsten 30 meter lange skib, der kræver en besætning på 60 mand.

I øjeblikket er bådeværftet ved at bygge ny rekonstruktion af Skuldelev 3, da Roar Ege er udslidt, og er sat permanent på land. Den nye rekonstruktion bliver ikke 100 procent magen til Roar Ege, da både bådebyggere og skibsarkæologerne har fundet detaljer, der ikke var helt i overensstemmelse med ny viden om vikingernes byggeskikke.

Museets 50 år fejres på lørdag 17. august med en jubilæums- og fremtidsfolkefest, hvor man har muligheden for at komme gratis ind på museet og en præsentation af et forslag til, hvordan der kan bygges nyt til afløsning for den nedslidte Vikingeskibshal. Der bliver også lejlighed til at man selv kan komme med forslag til, hvad fremtidens Vikingeskibsmuseum skal rumme og se ud. Se hvordan man kommer gratis ind og program for dagen i faktaboksen.

Fakta
Jubilæums- og fremtidsfolkefest lørdag 17. august

10: Jubilæumsdagen begynder
12: Velkomst til vikingeskibet 'Skjoldungen', der vender hjem fra UNESCO-togt fra Sognefjorden - en rejse, der har varet i 8 uger med en sejlet og roet distance på 775 sømil.

14: Kultur- og Kirkeminister Joy Mogensen holder jubilæumstale

17: Dørene bliver slået op til 'Jubilæumsaften på Museet', med gratis adgang i Vikingeskibshallen for alle, Åbent vikingeskib i Museumshavnen, pop-up formidling, 'mød museet'-samtaler, særudstilling om Nyt Vikingeskibsmuseum, Vox populi-tavle til borgerønsker samt madboder, kaffe-, øl- og vandsalg.

19-22: Korte folkemusikkoncerter i Vikingeskibshallen (i samarbejde med folkemusikfestivalen 'Rødder, Fødder, Stemmer').

20.30: Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen holder fremtidstale i Vikingeskibshallen.

Jubilæums- og fremtidsfolkefesten holdes samtidig med folkemusikfestivalen 'Rødder, fødder, Stemmer' og Bådtræffet 'Træf Fjordens træbåde'.

Kuponen til fribillet til Vikingeskibsmuseet finder man i Vikingeskibsmuseets annonce i Roskilde Avis torsdag 8. august og torsdag 15. august.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk