16. februar 2019
Vikinger serverede mjød og øl for gæsterne. Begge dele havde rødder i den originale Kongernes Hal.                         	(Foto: Anette Gundlach)
gallery icon

Se billedserie

Vikinger serverede mjød og øl for gæsterne. Begge dele havde rødder i den originale Kongernes Hal. (Foto: Anette Gundlach)
Foto: Anette Gundlach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vejrguderne var med i Sagnlandet Lejre da: Kongernes Hal blev indviet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejrguderne var med i Sagnlandet Lejre da: Kongernes Hal blev indviet
Roskilde Avis Paperboy - 18. august 2018 kl. 00:15
Af Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vejrguderne var med, da byggeriet af Kongernes Hal i Sagnlandet Lejre blev afsløret tirsdag eftermiddag. I hver fald var dagens heftige regnskyl afløst af sol fra en blå himmel.

Mange mennesker var mødt frem for at nyde det imponerende syn af det store fundament og nogle af de mægtige smukt udsmykkede søjler til tømmerkonstruktionen i Kongernes Hal, der blev afsløret.

Hele konstruktionen skal ende med at blive en 60 meter lang og 12 meter bred bygning med 10 meter til loftet, og som er en rekonstruktion af Kongernes Hal.

Den oprindelige kongehal lå kun to kilometer fra, hvor den nye bygning kommer til at stå. Den originale blev udgravet af arkæologer tilbage i 2009.

Den gamle vikingehal er det største hus, der er blev bygget i Danmark i Oldtiden, i hvert fald som man har fundet. For at genopføre hallen skal man blandt andet bruge 200 egetræer, der er ældre end 100 år. Hvert af de bærende stolper vejer et ton, og kan dermed holde til en hel masse og er desuden en konge værdig.

Vikinger og mjød
Den store dag blev fejret med drikke og mad fra vikingetiden.

Sagnlandets vikinger serverede blandt andet Mjød i horn fra køer for de mange gæster. Det var ikke helt tilfældigt, da det siges, at sagnkongen Rolf Krake lod bygge en mjødhal, der var så stor, at ingen havde set noget lignende, og den lå i Lejre.

Mjøden var dengang kendt som gudernes drik, og den er kendt fra mange sagn og sagaer fra vikingetiden.

Til arrangementet kunne man også få en smagsprøve på Sagnlandets egen øl, der hedder Heorot. Hvilket også var navnet på samme sagnkonges Kongehal i Lejre.

Øllen er blandt andet krydret med egespåner fra den nye kongehal, som mange derfor både fik set og smagt.

Den faste føde på festdagen bestod af skyr, som i dag er blevet populært igen i Danmark. Oprindeligt var det norske vikinger, der i 800-tallet bragte spisen til Island, som i stor stil fortsatte med at producere spisen.

Skyren var pyntet med hasselnødder, som man også spise i vikingetiden. Der er fundet spor af dem ved flere udgravninger i Lejre.

Pengene bag
65 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 65 millioner kroner til Sagnlandet Lejre, der er årsag til, at Kongernes Hal nu kan blive opført.

Se mange flere billeder på roskildeavis.dk og avisens Facebookside.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk