26. februar 2021
Jette Kristensen er glad for at have været med til at træffe mange af beslutningerne, der skabte det nye Trekroner.
gallery icon

Se billedserie

Jette Kristensen er glad for at have været med til at træffe mange af beslutningerne, der skabte det nye Trekroner.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre borgmestres arbejde: Sådan opstod Trekroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre borgmestres arbejde: Sådan opstod Trekroner
Roskilde Avis - 13. marts 2019 kl. 00:07
Af Foto: Thomas Olsen

Idéen om at skabe den helt nye bydel Trekroner går helt tilbage til begyndelsen af 1990'erne. Den skulle skabe forbindelse mellem den gamle Roskilde by, som dengang gik ud til Østre Ringvej, og RUC (Roskilde Universitets Center) der lå alene ude marken på vej til Marbjerg.

arrow Læs også: Café Freunde - madoplevelser i et mangfoldigt fællesskab

Sådan beretter tidligere borgmester Jette Kristensen. Gennem mange år var hun med til hele denne proces sammen med sin forgænger Henrik Christiansen og efterfølgeren Bjørn Dahl, men er nu den eneste overlevende blandt dem.

Henrik Christiansen spillede hovedrollen i udviklingen af bydelen, og de to øvrige videreførte derefter arbejdet efter hans død i år 2000.

- Når jeg kommer herud og ser mig rundt i dag, er jeg stolt over, at vi turde satse så stort, og det lykkedes, siger Jette Kristensen.

Byttede med boligselskabet
- Men i virkeligheden begynder historien et helt andet sted, fortæller den tidligere borgmester.

Efter oprettelsen af RUC i 1972 havde forløberne for Roskildes store boligselskab opkøbt store områder her øst for byen, fordi man regnede med, at der ville komme en kraftig udvikling. Men det trak ud, selv om den nye Trekroner Station var blevet åbnet tilbage i 1989.

Samtidig ejede kommunen betydelige arealer vest for byen, ud mod Svogerslev, og så byttede man. Derefter gik boligselskabet i gang med at opføre mange boliger i Margrethehåb-kvarteret, og kommunen fik området øst for byen.

Her startede så arbejdet med at lave en samlet plan for den nye bydel med op til 5.000 boliger, for at den kunne fungere bedst muligt.

- Vi var enige om, at der skulle være forskellige typer boliger, både almennyttige, andels- og ejerboliger. Samtidig skulle her også være bofællesskaber samt en del mindre beboelser, som er velegnet for unge under uddannelse.

Tæt og miljøvenligt
I forbindelse med fejringen af Roskildes 1000 års jubilæum i 1998 var en samlet plan for kommunen og Trekroner så klar.

Den omfattede bl.a. højt og tæt byggeri nær stationen, så mange indbyggere her fik let adgang til kollektiv trafik. Længere mod nord blev bebyggelsen mindre tæt med rækkehuse og parcelhuse.

Arealet vest for stationen ind mod ringvejen, hvor Trekroner Plejecenter nu er placeret, var oprindelig udlagt til erhverv af forskellige slags. Men der har ikke vist sig noget stort behov for det, så derfor har man efterhånden ændret på det.

Jette Kristensen er stolt af, at kommunen allerede i denne plan fra 1998 har gjort meget ud af at finde miljøvenlige løsninger.

F.eks. er den eksisterende mose og Himmelev Bæk, der løber videre mod nord til St. Valby og siden ud i fjorden, inddraget til at skabe vandbassiner. På den måde kan systemet klare voldsom regn, uden at der bliver oversvømmelser.

Har givet et løft
- Jeg er glad for mange af beslutningerne omkring Trekroner i de år, da Roskilde også købte den gamle betonfabrik og startede på Musicion. Vi fik ny havn, og vi fik RO's Torv.

- Alt det har givet os et ordentligt løft, både økonomisk og kulturelt. Mange af indbyggerne i Trekroner er jo meget aktive mennesker, og deres indsats har positiv virkning i hele kommunen, ligesom vi nu også oplever på Musicon.

- Trekroner er med til at gøre Roskilde mere åben og tolerant, end vi måske var tidligere. Den har også skabt en bedre forbindelse mellem byen og RUC, så det ikke længere er to forskellige verdener. Det kan vi mærke på de mange nye iværksættere i dette kvarter, fremhæver Jette Kristensen.

Venskabs-byerne
Mange af vejene i Trekroner er opkaldt efter Roskildes tidligere nordiske venskabsbyer: Tønsberg i Norge, Linköping i Sverige, Joensuu i Finland, Isafjord i Island og Nanortalik i Grønland.

- Vi havde et godt kulturelt og politisk samarbejde, hvor vi ofte blev inspireret af hinanden. Denne tætte kontakt savner vi i dag, og jeg er lidt ærgerlig over, at det forsvandt ved den sidste kommunesammenlægning, siger Jette Kristensen.

tk

arrow Fotos og video: Kom indenfor i den nye Trekroner Kirke
17. marts 2019 kl. 00:23 Opdateret: kl. 09:05
arrow Familie rykkede ud: Trekroner opfyldte drømmen
16. marts 2019 kl. 08:00 Opdateret: kl. 16:05
arrow Rema åbner flere nye butikker i Roskilde
07. marts 2019 kl. 06:14 Opdateret: kl. 16:40
Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk