11. december 2018
Roskildes biskop Peter Fischer-Møller er formand i bestyrelsen for Sjællands Kirkemusikskole. (Arkivfoto: Erling J.)
gallery icon

Se billedserie

Roskildes biskop Peter Fischer-Møller er formand i bestyrelsen for Sjællands Kirkemusikskole. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sangen får vinger - Kirkemusikskole glæder sig til flytning i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sangen får vinger - Kirkemusikskole glæder sig til flytning i Roskilde
Roskilde Avis Paperboy - 25. februar 2018 kl. 00:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

'Sangen har vinger', hedder det i den kendte sang fra Farinelle, som både Aksel Schiøtz og Poul Bundgaard var med til at gøre berømt.

Men når Sjællands Kirkemusikskole til sommer rykker ind i nye og langt bedre lokaler i det flotte gamle hus Allehelgensgade 19, kan man også sige, at den nærmest får 'englevinger'.

Lørdag havde skolens rektor Ole Brinth og de ansatte indbudt naboer i kvarteret til at komme på besøg for at se, hvad der skal foregå. Blandt de interesserede, der mødte frem, var alle positive over, at de nu igen får stabile og pålidelige naboer i lighed med de advokater, der nu er rykket ud.

- Vi er glade for at rykke herop fra Allehelgensgade nummer 8. Her er ca. 700 kvm., og der var godt 500 i det nuværende hus. Så det er ikke, fordi vi får så meget ekstra plads, men rummene i dette hus er langt mere regulære.

- Til vores brug har vi brug for lokaler med højt til lolftet. Ellers kan man ikke øve i sang og piano-spil, for det kræver faktisk en ordentlig 'rumklang', forklarer Ole Brinth.

Lille koncertsal
Huset er købt af Kirkeministeriet, og med god støtte fra AP Møllers Fond bliver der nu også råd til at foretage en ombygning, så det bliver rigtig velegnet til formålet, fremgik det af lørdagens rundvisning.

I det fine gamle forhus, der er en af Roskildes karakteristiske, historiske bygninger, sker der ikke så stor forandringer. Men bygningen, der er præget af gedigent håndværk er også velegnet til formålet.

På 1. sal bliver der sangundervisning, i stueetagen klaver-undervisning og administration, mens kælderen udnyttes til bl.a. el-orgel og bibliotek.

Til gengæld får både mellembygningen og baghuset en kraftig renovering med beklædning af teglsten, så de kommer til at ligne forhuset.

Her skal også indrettes en lille koncertsal med flygel og plads til op mod 80 mennesker.

Ole Brinth forklarer, at musikskolen gerne vil være mere åben og invitere gæster indenfor til koncerter, hvilket man hidtil ikke har haft plads til.

Indvielse med minister
Ombygningen har netop været sendt i udbud, og i slutningen af februar går de forskellige håndværkere, der har vundet de respektive enterpriser i gang med deres arbejde.

Musikskolen regner med at kunne flytte ind i begyndelsen af juli - måske samtidig med Roskilde Festivalen.

Den officielle indvielse foregår fredag den 31. juli, klokken 14.00. Her skal kirkeministeren, der i øjeblikket hedder Mette Bock (LA), også deltage.

Til daglig arbejder otte mennesker med adminstration og andre opgaver i huset, og i alt omkring 30 lærere er tilknyttet med undervisning i sang, orgelspil og andre discipliner indenfor kirkemusikken.

Oldermandens hus
Den karakteristiske bygning i Allehelgensgade 19 er opført i årene 1883-85 af murermester Carl Schledermann, der på det tidspunkt var oldermand for Roskildes Murerlaug.

Derfor skule hans håndværkere med her bevise, hvor dygtige de egentlig var til deres håndværk, og resultatet er da også ganske forrygende, når man ser lidt nærmere på detaljerne.

Desværre er den flotte hovedindgang, som ligger i mellemrummet ind til nummer 17 skjult i dag. Men den kommer frem igen, når Kirkemusikskolen placerer et smedejernsgitter her - fremfor det nuværende kedelige plankeværk.

Murermesteren havde også den kendte arkitekt og formgiver Bindesbøll til at lave Kähler-keramik som et ornament på denne del af huset.

Schledermanns ældste søn Frederik solgte i 1920 huset og flyttede over gaden i det store hvide hus i nr. 18, hvor murerfimaet fortsatte til op i 1960'erne.

I nummer 19 blev der i stedet Carlsberg-depot med Carl Hansen og Viggo Olsen som ejere.

Sidstnævntes enke solgte i 1974 ejendommen til advokat Poul Krüger, og hans virksomhed blev siden videreført af sønnen Niels med et voksende antal partnere.

De fortsatte på stedet indtil en fusion med to andre lokale foretagender til advokatfirmaet ENP. som nu er rykket til nye og større kontorer på Elisagårdsvej i den store bygning, der tidligere var administrationsbygning for konservesfabrikken DAK.

tk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk