

Se billedserie
En pruttepude på lærerens stol betød, at der i alt blev uddelt 12 lussinger til eleverne i klassen, mens en enkelt blev hevet med i skolegården og fik en tur med spanskrøret, fortalte beboer på Margrethe Hjemmet i Roskilde, Solveig.
- Det var det hele værd, siger den ældre dame med et smil, der lyser hele ansigtet op.
Solveig har sammen med tre medbeboere og otte børn fra 0. klasse Absalons Skole deltaget i et erindringsværksted i otte uger.
De har mødtes en gang om ugen, hvor de har hygget med kage, kaffe og sang. Fortalt og lyttet til historier om leg og skole fra i dag og gamle dage.
Tirsdag inviterede de til fælles optræden på Margrethe Hjemmet.
Her sang, dansede og fortalte de sammen, hvordan dagen ser ud for børn i dag, og hvordan det var i gamle dage.
Børnene blev noget overraskede og en smule misundelige, da de fik at vide, at man kun skulle i skole hver anden dag i gamle dage.
Men da de blev klar over, at de på fridagene skulle hjælpe med at vaske tøj i hånden, høste på gården og meget andet hårdt arbejde, fik piben hurtigt en anden lyd.
Eventyrlig æblehave
Winnie fortalte, at da hun var barn, gik børnene på vejen tit ind i en hemmelig og forbudt have, der kun fik besøg af ejerne en gang om året.
Her havde de fred for de voksne og kunne spise lige så mange æbler fra træerne, de kunne.
Det var dejligt, huskede hun tilbage, for dengang lige efter krigen var det småt med frugt. Og man kunne for eksempel ikke købe hverken appelsiner, bananer eller ris.
Når man var sulten, kunne man ikke bare varme mad i mikroovnen eller hive en kylling ud af køleskabet.
I stedet skulle man først slagte en kylling, man så kunne se løbe hovedløs rundt i gården. Det kunne til gengæld se ganske sjovt ud.
Rim og remser
Selvom børnene har lært, at livet i gamle dage var meget anderledes end i dag, så er der masser af lege, der stadig duer.
Pigerne og drenge elsker stadig klappelege, og det er stadig sjovt at synge, mens man laver fagter til.
Selvom Erindringsværkstedet egentlig er til ende nu, så fortsætter børnene med at komme besøg hos deres nye gamle venner.
Erindringsfabrikken står bag projektet.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her