4. august 2020
Den gamle gæstgivergård Prindsen blev først nedrevet i 1875, så det nuværende hotel har ikke en elegant stil fra 1700-tallet.
Den gamle gæstgivergård Prindsen blev først nedrevet i 1875, så det nuværende hotel har ikke en elegant stil fra 1700-tallet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalhistoriker Kurt Buchtrup: Vrøvl med Prindsen hos 'Jul i Roskilde'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalhistoriker Kurt Buchtrup: Vrøvl med Prindsen hos 'Jul i Roskilde'
Roskilde Avis - 14. januar 2020 kl. 04:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Er 'Jul i Roskilde' på rette spor?

Igen i år lå det lokale julehæfte under juletræet, og jeg er således fortsat den lykkelige ejer af en komplet samling. Det giver mig også mulighed for at se på udviklingen i indholdet gennem årene, og jeg finder den lidt bekymrende.

Tidligere var der en redaktion med ildsjæle, som besad lokalhistorisk viden og havde fingeren på pulsen i forhold til de mest markante begivenheder i det forgangne år, som efterfølgende blev omtalt.

Det var læseværdigt i forhold til nutiden, men havde også mange interessante tilbageskuende artikler i en høj kvalitet. På den måde er de ældre årgange ikke blevet mindre interessante at læse efter mange år - og rummer en guldgrube af lokalhistoriske informationer

For meget reklame
Der har altid været mange annoncer i 'Jul i Roskilde', og det skal jeg da love for at der fortsat er, og samtidig er der en hel del artikler, hvor nogle af annoncørerne åbenlyst får adgang til lidt anprisning af egne fortræffeligheder.

Det er der heller ikke noget nyt i, men alligevel sidder jeg tilbage med en opfattelse af, at det har udviklet sig til alt for meget reklame og alt for lidt substans i forhold til artikler, som man også på et senere tidspunkt har lyst til at genlæse.

Det er sikkert kommercielt interessant for udgiveren her og nu, men er det interessant for de betalende læserne - ikke mindst på den lange bane?

Ret skal være ret - personligt mener jeg at 2019-udgaven er bedre end flere af de seneste års udgivelser, men der er dog en bundskraber, hvor en såkaldt 'content manager' fra Zleep Hotel mener sig kvalificeret til at fortælle os om Prindsens historie. Den artikel ville aldrig ha' passeret den lokalhistorisk kyndige redaktion i 'gamle dage'.

Først opført i 1876
Til orientering kan oplyses, at Prindsens nuværende hovedbygning er opført i 1876, og ikke i begyndelsen af 1700'tallet som påstået.

Derfor er det naturligvis noget vås at fortælle, at 'gæsterne nu 300 år senere kan mærke historiens vingesus når de betræder gemakkerne' - og lettere komisk at omtale indretningen med rokoko-interiør i 1730'ernes elegante stil fra dengang hotellet blev bygget, og invitere til 'jul i den gamle gæstgivergaard'.

Derimod er det helt korrekt at nævne, at H.C. Andersen og Holger Drachmann har boet på stedet i 1800'tallet, men skal vi være lidt mere præcise, så overnattede H.C. Andersen på den nu for længst nedrevne gamle gæstgivergård Prindsen en enkelt nat den 30. august 1842 - og Drachmann en kortere periode i november 1882, men det var så på det nybyggede Hotel Prindsen.

Et postulat om at H.C. Andersen gjorde hotellet berygtet grundet en dårlig oplevelse under sit korte ophold, er helt uden hold i virkeligheden.

Stram op
Jeg har det helt fint med at den får lidt 'gas' når der skal markedsføres, men når det nævnes, at hotelkæden gør en dyd ud af at ære traditionerne og stedets unikke historie, så kunne man da i det mindste gøre sig den ulejlighed at sætte sig ordentligt ind i den.

Den nuværende redaktion på 'Jul i Roskilde' ku' måske også overveje at stramme lidt op og tænke på, om man kunne ære den gamle publikations traditioner og unikke historie lidt bedre i fremtiden.

Kurt Buchtrup,
amatørlokalhistoriker

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk