23. september 2020
Roskilde har brug for, at et nyt besøgscenter på loftet i det gamle Duebrødre Kloster bliver færdig så hurtigt som muligt. (Foto: Jan Partoft)
Roskilde har brug for, at et nyt besøgscenter på loftet i det gamle Duebrødre Kloster bliver færdig så hurtigt som muligt. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Overjordisk besøgscenter til Unesco

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Overjordisk besøgscenter til Unesco
Roskilde Avis - 22. januar 2020 kl. 06:17
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

EN RIGTIG GOD NYHED kom sidste uge i Roskilde Avis. Her kunne vi fortælle, at den arbejdsgruppe, som er i gang med at forberede et tiltrængt besøgscenter ved UNESCO-monumentet Roskilde Domkirke, nu har bestemt sig til, at det skal placeres over jorden.

Dermed opgives tidligere planer om, at det skulle graves ned under haven ved Restaurant Raadhuskælderen eller Domkirkepladsen. Det viste sig simpelthen at blive for vanskeligt og dyrt.

BORGMESTER TOMAS BREDDAM må sammen med det øvrige byråd tage den nye situation til efterretning med en fornuftig konklusion:

'Hvis vi ikke kan få den løsning, som vi ønskede, må vi ønske en løsning, som vi kan få', siger han fornuftigt nok.

NÅR BESØGSCENTRET NU KOMMER op til overfladen, er der to nærliggende muligheder. Enten skal det indrettes på loftet i det gamle Duebrødre Kloster over de lokaler, som nu anvendes til 'Byens Hus'. Eller det kan placeres i det kongelige gule palæ.

Her er den første mulighed mest oplagt, fordi man har et stort uudnyttet rum i en bygning, som kommunen allerede ejer.

DOMKIRKENS STATUS som en del af 'den kulturelle verdensarv' for menneskeheden, udvalgt af FN-organisationen UNESCO, stiller nemlig også en række krav om tilgængelighed og formidling.

Hidtil har det knebet lidt for Roskilde at leve op til denne formidlings-opgave, fordi det nu skal foregå inde i kirkerummet, hvor der ofte er religiøse ceremonier, musik-arrangementer osv.

MED ET FORMIDLINGSCENTER udenfor kan de besøgende få en første introduktion og viden, allerede før de kommer ind i kirkerummet.

Det vil gøre oplevelsen langt bedre for gæsterne og samtidig give bedre arbejdsforhold til de øvrige aktiviteter i kirken.

ROSKILDE FÅR SLET IKKE NOK ud af sin UNESCO-katedral, som det kører nu. Det har bla. eksperter fra FN-organisationens hovedkvarter i Paris forklaret under deres besøg.

Den unikke gotiske katedral opført i røde mursten, efter inspiration fra forbillederne i Nordfrankrig, bør have et langt større publikum end nu.

FOR ROSKILDES BYMIDTE er det uhyre vigtigt at få opført besøgscentret og sætte mere gang i turist-strømmen. I fremtiden skal vi i høj grad leve af, at kulturinteresserede besøgende fra ind- og udland kommer til byen og er her i længere tid - gerne flere dage.

Dermed vil butikker, restauranter, hoteller, pølsevogne og mange andre virksomheder få en større omsætning, hvilket giver velstand for alle i byen.

I MELLEMTIDEN KAN VI GLÆDE OS over, at domkirken allerede er et vigtigt forsamlings- og kulturhus. Op til jul var der fuldt hus flere gange til koncerter og Vintersolhverv med Claus Meyer.

For kort tid siden fortalte en stolt biskop Peter Fischer-Møller mig i Irma, at der havde været ikke færre end 6.000 mennesker til fire gudstjenester juleaften. Det ville FC Roskilde være endda meget glade for at kunne samle i idrætsparken.

EN ANDEN VINDER er restauratør Jeanette Dalsgaard i Raadhuskælderen. Hun har med dygtigt og ihærdigt arbejde skabt et af byens gode spisesteder. Ikke mindst om sommeren, hvor mange nyder at være i hendes have, lige op af domkirken.

Denne grønne plet midt i byen bliver nu bevaret til glæde for både hende og de mange gæster. Så både i overført og konkret betydning har mange i Roskilde nu grund til at være glade for at vi får et:

til OVERJORDISK BESØGSCENTER

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk