9. juli 2020
Efter at Joy Mogensen er blevet kulturminister, og Tomas Breddam bliver ny borgmester, er den politiske situation i Roskilde fuldstændig forandret. (Foto: Kenn Thomsen)
Efter at Joy Mogensen er blevet kulturminister, og Tomas Breddam bliver ny borgmester, er den politiske situation i Roskilde fuldstændig forandret. (Foto: Kenn Thomsen)
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Farvel til Joy-epoken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Farvel til Joy-epoken
Roskilde Avis - 09. juli 2019 kl. 06:48
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

BORGMESTER JOY MOGENSENS JA en sen aften til at blive minister i Mette Frederiksens nye socialdemokratiske regering, markerer også en afslutning på en ganske særlig periode i Roskildes historie.

Intet vil blive som hidtil, og vi vil nok aldrig igen komme til at opleve noget lignende.

ROSKILDE HAR FØR HAFT STÆRKE og markante borgmestre. Ikke mindst partifællen Henrik Christiansen, der gennem 15 år frem til år 2000 fik ændret en småsovende købstad til en moderne by i rivende udvikling.

I denne periode fik Roskilde den store nye bydel Trekroner, ny havn, et nyt stationscenter, RO's Torv, brobelagte gågader og meget andet.

HANS VISIONÆRE POLITIK blev ført videre af partifællen Jette Kristensen og Venstres Bjørn Dahl, der bl.a. stod bag den modige beslutning om en ny kreativ bydel Musicon i en gammel betonfabrik.

Oven på finanskrisen i 2008 fortsatte Joy Mogensen som borgmester igen denne offensive politik med en række store og nye projekter for Roskildes udvikling.

HUN FORSTOD FULDT UD, at mennesker ikke kun lever af brød og i læ bag mursten. Der er også brug for oplevelser, båret af et aktivt og et pulserende erhvevrs- samt kulturliv.

Hendes allerstørste aktiv var imidlertid evnen til at tale med- og til Roskildes borgere. I sine taler leverede hun aldrig en rutinepræget eller smagløs færdigret, og derfor fulgte alle med, når hun sagde noget.

ET FORELØBIGT TOPPUNKT kom ved valget i 2017, hvor Joy som stemmesluger sikrede Socialdemokratiet flertal alene med 16 ud af 31 medlemmer i byrådet.

Før partifællerne nu begynder at regne med at skulle dele hele denne arv, skal de dog også huske på, at nogle af de sidste mandater kom fra Alternativet og Enhedslisten gennem valgforbund.

TOMAS BREDDAM ER UDPEGET SOM NY BORGMESTER af den socialdemokratiske gruppe, fordi det foregik midt i en valgperiode. Inden næste kommunevalg i 2021 skal der være urafstemning om, hvem der så skal være partiets spidskandidat.

I den nuværende S-gruppe var han et indlysende valg. Men derfra og så at leve op til Joy Mogensens popularitet er der langt, og han kommer til at arbejde hårdt for bare at nå et stykke ad vejen. De øvrige partier ser selvfølgelig nu også en ny chance dukke op.

VENSTRES LEDER I BYRÅDET Jette Tjørnelund sagde, da hun tiltrådte i foråret 2018, at hun ikke regnede med at kunne vippe Joy allerede ved det førstkommende valg - men satsede på det næste.

Nu er der pludselig helt nye muligheder, selv om jeg dog tvivler på, at flertallet i Roskilde skifter i 2021. Men en betydelig del af Joys nuværende stemmer vil nok blive fordelt til bl.a. SF, Enhedslisten, Radikale - og sikkert også nogle til Konservative samt Venstre.

JOYS BESLUTNING om at blive minister kan fortsat undre. Hun har selv flere gange sagt, at det er bedre at være førstedame i en stor by som Roskilde fremfor at sidde bagest i regeringen, som hun nu gør.

Men da tilbuddet kom, var det åbenbart alligevel for fristende, og posten som kulturminister er da også meget udadvendt med stor eksponering i offentligheden.

EN ANDEN DEL AF FORKLARINGEN kan være en vis træthed over at 'bøvle rundt' med de samme lokale problemer i årevis.

Enten vi taler om 'væltet digebyggeri' i Jyllinge', forsinket og dyr svømmehal, 'afsporet Røde Port-projekt' eller 'sunde Viby-borgere', der ikke vil leve sammen med psykisk syge fra Lindegården, så kan det måske alt sammen blive for meget til sidst. Nu får hun i hvert fald helt andre og nye udfordringer.

KIRKEGÅRDEN ER FULD AF UUNDVÆRLIGE FOLK, men livet går alligevel altid videre, lyder et godt gammelt mundheld. Sådan vil det selvfølgelig også gå i dette tilfælde.

De fleste roskildensere vil dog kunne huske mange af de gode oplevelser gennem de sidste otte år, når de nu siger:

FARVEL TIL JOY-EPOKEN.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk