11. december 2018
Ejendommen i Borgediget, hvor kommunen helt uforståeligt har sagt Nej til, at beboerne sætter mere holdbare vinduer i huset. (Foto: Anette Gundlach)
Ejendommen i Borgediget, hvor kommunen helt uforståeligt har sagt Nej til, at beboerne sætter mere holdbare vinduer i huset. (Foto: Anette Gundlach)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Et vindue til magtfordrejning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Et vindue til magtfordrejning
Roskilde Avis Paperboy - 20. februar 2018 kl. 00:39
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

ROSKILDE AVIS BRINGER i denne udgave en interessant artikel om beboerens kamp for nye vinduer i en ejendom i Borgediget.

arrow Læs også: Beboere får uforståeligt afslag: Dårligt vindueskigger

Umiddelbart kan det ligne en banal og bagatelagtig strid. Men netop i de små sager, ser man måske mest tydeligt nogle større, principielle problemer, der er meget vigtige.

KORT FORTALT HANDLER STRIDEN, der nu har stået på i snart et år, om beboerne i seks ejerlejligheder, der vil skifte vinduer i deres fælles hus.

Men de må ikke få de vinduer, som de ønsker for kommunen.

BEBOERNE ØNSKER VINDUER lavet i det mere moderne materiale, der hedder alu-træ. Det er træ beklædt med et lag kunststof, som kan holde meget længere og ikke kræver den samme vedligeholdelse.

Men kommunens forvaltning har afslået deres ønske med henvisning til, at deres hus har høj bevaringsværdi. I stedet har de fået besked om, at de i henhold til en gældende lokalplan skal bruge traditionelt træværk.

ORDET BEVARINGSVÆRDIG får pludselig en mærkelig og modsat betydning, når det bruges på denne måde.

Folkene i huset vil gerne have nogle vinduer, der holder længere. Det må da være bevaringsværdigt, fremfor det mere korttidsholdbare tømmer, som kommunen kræver.

HVIS BEBOERNE ØNSKEDE at sætte store termoruder i, som det var moderne i 1960'erne eller 70'erne , så husene fremstod med store 'huller i facaden', og deres arkitektur på den måde blev ødelagt, kunne man forstå kommunens afslag.

Men her er tale om vinduer, der på alle måder ligner de traditionelle, og som i øvrigt skal afløse nogle ikke særligt gode eksemplarer, der ikke en gang er originale.

INGEN DJÆVEL KAN JO SE forskel på de vinduer, som beboerne nu ønsker, og dem som kommunens forvaltning vil tvinge dem til at bruge.

Derfor bliver det helt uforståeligt, at forvaltningen stadig står så stejlt på denne linje og gentagne gange har afvist beboernes henvendelser om dispensation, som man i øvrigt har givet andre steder.

ROSKILDE HAR MANGE ANDRE PRESSERENDE PROBLEMER, som kommunens forvaltning passende kan bruge sin energi på, fremfor at fastholde overflødige og forældede regler.

Nu virker det, som om man ikke har taget højde for den teknologiske udvikling med nye materialer, der kan erstatte de gamle.

LOVE OG REGLER skal give mening, så borgerne forstår, hvorfor det er nødvendigt og vigtigt at følge dem.

Når administrationen i Roskilde kommune som i dette tilfælde kører frem med en forvaltnings-praksis, der ikke er nogen fornuftig begrundelse for, undergraver man i virkeligheden respekten for vores lokale folkestyre og demokrati.

KOMMUNEVALGET ER NETOP OVERSTÅET med et resultat, hvor borgmester Joy Mogensen og Socialdemokratiet fik absolut flertal.

Dermed har de sammen med det øvrige byråd alle muligheder for at sikre en hel ny start, hvor de overfor både administrationen og borgerne beviser, at nu er det altså de folkevalgte, som styre denne kommune - og ikke anonyme embedsfolk, der aldrig er blevet valgt af nogen.

SAGEN FRA BORGEDIGET er et oplagt eksempel, hvor den nye formand for Plan og Teknikudvalget Tomas Breddam (S) kan demonstrere, at han ikke lader sig 'sylte ind' af sin egen forvaltning.

Når der overhovedet ikke er nogen fornuftig grund til, at beboerne ikke må bruge de moderne vinduer , som de ønsker, bør kommunen heller ikke forlange det.

På den måde kan det nye byråd nu bevise, at de ikke kigger ind gennem:

ET VINDUE TIL MAGTFORDREJNING

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk