8. august 2020
Poul Eriksen var gennem mange år tandlæge i Roskilde. Nu nærmer han sig de 90, men er stadig aktiv efter mere end 50 år på Gymnastikholdet af 1912.
Poul Eriksen var gennem mange år tandlæge i Roskilde. Nu nærmer han sig de 90, men er stadig aktiv efter mere end 50 år på Gymnastikholdet af 1912.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frisk med gymnastikken: Poul Eriksen har været på holdet i 50 år og fylder snart 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frisk med gymnastikken: Poul Eriksen har været på holdet i 50 år og fylder snart 90
Opdateret 14. december 2019 kl. 07:22
Roskilde Avis - 14. december 2019 kl. 00:31
Af Foto: Kenn Thomsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jo, jeg holder mig i gang ved at dyrke gymnastik. Det er helt sikkert forklaringen på, at jeg stadig er forholdsvis frisk.

Sådan fortæller den mangeårige tandlæge i Roskilde Poul Eriksen, der gennem mere end 50 år har været med på det berømte Gymnastikhold af 1912, og som nu til sommer ser frem til at fejre sin 90 års fødselsdag.

Gennem 30 år var han tandlæge i Roskilde med klinik oven på slagter Frimann i Fællesbageriets store hus på hjørnet af Støden og Ringstedgade.

Kammerater og fester
En kollega fik ham i sin tid lokket med i det kendte gymnastikhold, der nu har malermester Frans Goldbach som formand efter den afdøde Erik 'Fona' Hansen.

- Vi mødes en gang om ugen, hvor halvdelen af tiden går med klassisk gymnastik og den anden del med volleyball.

- Vores 'hr. lærer', som han skal tiltales, har moderniseret øvelserne lidt, så vi nu har noget frisk musik, f.eks. med Kim Larsen-melodier.

- Men ellers er det i høj grad det gode kammeratskab, som får en til at være med på det gamle gymnastikhold, hvor jeg jo i årenes løb har set en del falde fra, mens andre kommer til, fortæller Poul Eriksen.

Medlemmerne på Gymnastikholdet af 1912 ser også frem til tre store årlige begivenheder.

I december er der juleøl, hvor sæsonen bliver evalueret, og om foråret er der generalforsamling. Begge gang foregår det på en af byens bedre restauranter.

Desuden er de friske gymnaster en gang om året på besøg hos deres formand, og her hygger de sig også gevaldigt.

Hjem til frokost
Poul Eriksen kommer oprindelig fra Hejls, syd for Kolding, hvor den danske grænse mod Tyskland lå i årene 1864-1920. Han købte tandlægeklinikken i Støden i 1964 og arbejdede her i 30 år.

Hver dag to han hjem til Valhalvej for at spise frokost, og her så han pludselig en dag i 1968, at der var ild i domkirken.

- Jeg ringede straks til Roskilde Brandvæsen, som dengang lå lige ved siden af i det gamle sukkerhus, hvor der nu er museum. Men de svarede bare, at det vidste de godt, for de var blevet kimet ned.

- Siden jeg kom her til, har Roskilde jo udviklet sig meget. Her er blevet meget pænere i g aderne, og byen er vokset meget med mange nye indbyggere. Men det er fortsat en provinsby, hvor mange kender hinanden.

Lang bryllupsrejse
Som ung var Poul Eriksen til søs og sejlede med A. P. Møller til både Sydamerika, New York eller gennem Middelhavet og Suez til Indien og Japan.

Da han blev hyret hos rederiet, var han på et lille udsted lige syd for Thule-basen i det nordvestlige Grønland. Her tikkede en dag en besked ind hos 'udsteds-bestyreren' som det hed:

Eriksen havde stået på venteliste hos Mærsk, men nu kunne han få jobbet og få kæresten med på tur, hvis bare han sørgede for at blive gift.

Så det unge par tog på bryllupsrejse i otte måneder, og det er en oplevelse, som Poul Eriksen fortsat husker tilbage på.

tk

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk