17. december 2017
I pakkeriet
gallery icon

Se billedserie

I pakkeriet
Foto: Anette Gundlach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frellsen chokolade åbner fabriksbutik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frellsen chokolade åbner fabriksbutik
Roskilde Avis - 26. september 2017 kl. 06:10
Af Tekst og foto: Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den røde løber bliver rullet hen til den nye fabriksbutik hos Frellsen chokolade på Industrivej 14 i Roskilde torsdag 5. oktober, fortæller en glad chokolade-direktør Peter Frellsen. På dagen bliver der delt 1.000 flødeboller ud og søde goodiebags til de første kunder, når dørene bliver åbnet kl. 10.

arrow Læs også: Kærligheden fik Roan Segers fra Holland til Roskilde, nu åbner han: Ny musikskole på Musicon

Han forklarer, at det var hans oldefar, der for præcis 120 år siden fandt på at slå sig på søde varer i fabrikken, der dengang lå i Slagelse.

Peter Frellsen glæder sig til den nye butik åbner. Den er nemlig noget helt specielt. Når man besøger stedet, kan man samtid se ind til fabrikken, hvor medarbejderne har travlt med at fremstille trøfler, flødeboller eller påskeæg på de lange bånd, der går gennem produktionslokalet.

Desuden kan man også få fingrene i billige flødeboller og andre lækre sager, når der er produceret et par paller for meget.

Flødebollerne kan nemlig ikke vente et par dage med at nå ud i butikkerne, da de skal være helt nylavede. Derfor bliver de også kørt af sted flere gange om ugen til butikkerne, fortæller Peter Frellsen.

Et halvt års ventetid

I dag er det så populært at komme på besøg i fabrikken for skoleklasser og andre interesserede, at der er fuldt booket et halvt år frem i tiden, da der kun er åbent for besøgende hver anden torsdag. Blandt andet derfor har ejerne besluttet at åbne den nye butik.

Peter Frellsen har fået at vide, at det er fordi, det er sjældent man kan komme ind og se, hvordan det foregår på en fabrik.

Når butikken åbner, behøver man ikke længere at lave aftaler om at komme forbi. Man kan bare smutte ind i butikken, gå op ad den nye trappe, så har man overblik over, hvad der sker i fabrikslokalet.

På Frellsens hjemmeside og fbside kan man holde øje med, hvornår produktionerne går i gang.

Chokolademesteren kommer tidligt om morgenen kl. 5.30 for at gøre chokolade og maskinerne klar. Medarbejderne ved båndene starter kl. 7. 15. Til sidst er det chokoladepakkernes tur til at gå i gang med at putte chokoladestykkerne i æsker.

Softicemester

Da oldefar Julius Frellsen startede Frellsens i 1897 spiste man endnu ikke den eksotiske chokolade i Danmark. I stedet var Frellsen et sukkerudsalg, hvor man producerede solgte datidens hotte slik, bolcher.

I 1912 flyttede sukkerudsalget til Ringstedgade i Roskilde.

Farfar Frellsen var en meget forudseende mand. Han kunne se, at salget af de søde varer gik godt, og at der var brug for mere plads. Derfor købte han i 1956 en stor grund på Industrivej, hvor fabrikken ligger i dag.

På fabrikken her blev der ikke produceret bolcher, men udelukkende chokoladevarer.

Det var også farfar Frellsen, der fik fingre i en af de første softice-maskiner i Danmark samt introducerede det kolde vidunder til jyderne, og det blev lynhurtigt meget populært.

Softice og chokolade er et perfekt par, der supplerer hinanden, da kunderne står i kø for at købe is om sommeren, mens de foretrækker chokolade om vinteren, fortæller Peter Frellsen.

Flødeboller topper

For omkring 50 år siden kom flødebollerne med i Frellsens sortiment. I starten blev de leveret fra et andet firma. Men farfaren var ikke altid tilfreds, fordi toppene ikke levede op til at være 100 procent friske.

Han besluttede derfor, at Frellsen skulle lave dem selv, så han altid kunne være helt sikker på kvaliteten. Flødebollerne blev efterhånden den vare, der blev solgt flest af.

De er siden blevet overhalet af lakrids- og chokoladekuglerne, som er blevet så populære, at der med den nye tilbygning er blevet plads til nye maskiner, så der kan produceres endnu flere.

Kuglerne er fremstillet efter inspiration fra de originale islandske kugler. Lakridsen i midten bliver stadig importeret fra Island, mens Peter Frellsen har udviklet kuglen videre, så chokoladeskallen er blevet lidt tykkere i hans variation.

I den nye butik kan man også købe Frellsens kaffe, som Peters fætter er direktør for.

Frellsen har ligesom for 50 år siden 39 butikker. Til gengæld har butikkerne haft vokseværk, og de er i gennemsnit dobbelt så store som den gang.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk