16. juli 2019
Roskilde Byråd vil i år starte tidligere med behandlingen af næste års budget. Men det kan ikke beslutte noget, før politikerne senere kender de præcise tal for de følgende år.
Roskilde Byråd vil i år starte tidligere med behandlingen af næste års budget. Men det kan ikke beslutte noget, før politikerne senere kender de præcise tal for de følgende år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskilde starter på budget og må overveje: Spareplan eller højere skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskilde starter på budget og må overveje: Spareplan eller højere skat
Roskilde Avis Paperboy - 31. januar 2019 kl. 00:40
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde kommune vil i år starte tidligere på arbejdet med sit budget for næste år i 2020. Som de foreløbige tal lige nu ser ud, kan byrådet blive tvunget til at overveje et valg mellem en spareplan eller højere skat.

Denne konsekvens blev tydelig, da byrådet onsdag aften diskuterede et oplæg om at starte på det næste budget allerede i februar.

På den måde vil partierne undgå at komme i samme situation som med det nugældende budget for 2019. Her blev de omfattende ændringer med flere skole-fusioner behandlet meget hurtigt i løbet af august 2018. Både politikerne i byrådet og de mange forældre på de berørte skoler har siden oplevet, at de ikke havde nok tid til at diskutere disse ændringer ordentligt.

Spørgsmålet er dog, hvor meget det egentlig hjælper. Prognoser og tal kan nemlig nå at ændre sig kraftigt i løbet af foråret og sommeren, før beslutningerne om næste års budget for 2020 for alvor skal træffes til august.

Stort underskud
I 2019 er der budgetteret med et driftsoverskud på 20 millioner.

Overslag for de følgende år viser derimod et underskud på 70 mio. i 2020 og 60. mio året efter. Her er det især voksende udgifter til stadig flere ældre og mange unge med psykiske problemer, der vejer tungt.

Traditionelt ændrer prognoserne sig dog betydeligt i løbet af året. Således plejer kommunen af have et årligt overskud på sit driftsregnskab i størrelsesordenen 30-50 mio. fordi man ikke når at bruge alle bevillingerne på en række områder. Disse penge kan så bruges året efter.

I øjeblikket er det desuden usikkert, hvad Kommunernes Landsforenings årlige forhandlinger med en eller anden regering vil føre til for Roskilde. Her kan også være udsving på 20-50 mio.

Men hvis disse ændringer ikke kommer, så der stadig tegner sig et stort underskud i de næste år, kan Roskilde Byråd til sommer ende i et valg: Enten en omfattende spareplan eller en stigning i skatten, hvis et flertal mener, at det første er uacceptabelt.

Forsigtig debat
Under debatten onsdag var flere af byrådets ellers ganske frittalende medlemmer meget forsigtige. De vil alle gerne være med til at se på tallene i de forskellige udvalg allerede i februar.

Så vil det jo også være dumt at komme med meldinger om store besparelser, så Roskildes borgere bliver opskræmte, hvis det lidt senere viser sig slet ikke at være nødvendigt.

Borgmester Joy Mogensen lagde i sin forelæggelse op til, at den tidlige budget-behandling skal foregå i to faser. Dels en potentiel spareplan allerede i februar, hvor de enkelte udvalg nøje gennemgår udgifterne på deres område, og dels en endelig beslutning senere, hvis besparelserne skulle blive nødvendige.

Henrik Stougaard (El) var med på at starte arbejdet hurtigt. Men han så ingen grund til at lave store sparplaner, før man ved, om det er nødvendigt.

En større lagkage
Lars Lindskov (K) mente, det var forkert at tale om en spare-øvelse, når kommunens budget vokser støt år for år.

- Lagkagen bliver større, og det handler jo om, hvordan den skal fordeles.

Jeppe Trolle (R) mente også det er fint at starte tidligt med at gennemgå forskellige udgifter og muligheder.

- Jeg er med på at vise sparsommelighed, men der kan ikke træffes nogle bindende beslutnigner så tidligt på året, understregede han.

Merete Dea Larsen (DF) var enig i at fremrykke budget-arbejdet.

- Men vi kan altså ikke vedtage enkelte elementer, før vi har et samlet overblik, og hele pakken er klar, understregede hun.

Socialdemokratiets ordfører Daniel Prehn var også med på at starte tidligt, så de enkelte udvalg på den måde får større indflydelse og ansvar.

- Så undgår vi, at partiledere skal sidde og afgøre det hele i løbet af en hektisk weekend, hvor det hele skal forhandles på plads i løbet af kort tid.

Nej til højere skat
Jette Tjørnelund (V) kaldte det rettidig omhu at starte allerede nu. Hun havde også draget den erfaring efter sidste års forlig om forandringer i folkeskolerne, hvor mange af forældrene, lærere og andre medarbejdere har manglet tid til at deltage rigtigt i processsen.

Hun sagde, at kommunen er havnet i en økonomisk klemme, fordi man har haft 'udgifts-fest' i nogle år, og de forventede indtægter lader vente på sig. F.eks. med grundsalg på Sortebrødre Plads efter færdiggørelsen af p-huset.

-Men vi vil under ingen omstændigheder været med til en skattestigning, konkluderede hun.

Hun fik straks svar af den radikale Jeppe Trolle: - Hvis valget står mellem helt uacceptable besparelser og en mindre skattestigning, foretrækker jeg til enhver tid det sidste.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk