16. februar 2019
For 50 år siden blev domkirken reddet fra flammerne under en storbrand, og det blev også markeret for kort tid siden. (Foto: Jens Wollesen)
gallery icon

Se billedserie

For 50 år siden blev domkirken reddet fra flammerne under en storbrand, og det blev også markeret for kort tid siden. (Foto: Jens Wollesen)
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Markerer domkirkens UNESCO-status: Roskilde fejrer sin verdensarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Markerer domkirkens UNESCO-status: Roskilde fejrer sin verdensarv
Roskilde Avis Paperboy - 12. september 2018 kl. 01:16
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For første gang fejres Roskilde Domkirkes status som en del af verdens kulturarv på FN-organisationen UNESCO's liste nu i hjembyen med et stort program fra morgen til aften fredag den 28. september.

De mange arrangementer afvikles fra klokken 9 og frem til klokken 20 i selve domkirken, på pladsen foran, ved Fondens Bro og i Konventhuset i Domkirkestræde.

Rundt om i byen er der aktiviteter og omtaler i hele ugen op til dagen.

Således har Roskilde Museum forberedt et særligt undervisnings-materiale til de lokale skoler og laver rundvisninger.

Restauranter i byen markerer også verdensarvs-dagen med en særlig menu.

En forpligtelse
Jesper Kejlhof, der er formand for Verdensarvsudvalget under Domsognets Menighedsråd, forklarer, at det er en forpligtelse for at bevare sin status som UNESCO-monument at sørge for denne type oplysning.

- Vi skal sikre, at indbyggerne i Roskilde også forstår, hvilken stor betydning det har. Det er jo en enestående ting at have sådan et UNESCO-monument, som mange andre byer misunder os.

Sammen med en række andre parter arbejder Domsognets Menighedsråd videre på at skabe et nyt formidlingscenter, som kan gøre det til en langt større oplevelse at besøge domkirken.

I øjeblikket forberedes en arkitekt-konkurrence om sådan et byggeri, hvoraf den største del skal placeres under jorden, for ikke at ødelægge udsynet til domkirken.

- Vi kan allerede mærke, at domkirkens status som verdensarv har tiltrukket turister fra hele verden. Vores besøgstal er vokset kraftigt i de senere år, fortæller Jesper Kejlhof.

- Disse kulturturister er meget interessante for Roskilde, fordi de også skal spise - og måske endda sove - mens de besøger os.

- Men i denne omgang handler det altså om at udbrede kendskabet til domkirken som verdensarv blandt Roskildes egne indbyggere. Vi håber på at have sammensat et program, der kan interessere mange forskellige, forklarer Jesper Kejlhof.

Program
9.15: Morgenandagt og udstillingen om verdensarv åbner på Fondens Bro.

10.00: Professor Lisbet Christoffersen fra RUC taler i Konventhuset om 'Roskilde Domkirke i det religiøse landskab'.

11.30: Fortællinger for skoleklasser rundt om domkirken.

12.00: Fredagsandagt.
12.40: Verdensarvs-sang for skoleklasser.

13.00: Rundvisning for skoleklasser i domkirken.

17.00: Koncert med Cæcilie Trier i domkirken.

18.00: Skuespilleren Thure Lindhardt fra Roskilde taler om 'Kunsten og dannelsen: Hvad er et samfund uden kultur, og hvorfor er kulturen så vigtig - hvis den er det?'

19.00: Koncert med Drengekoret med dets program fra en turné til Luther-byen Wittenberg.

Status
Roskilde Domkirke blev optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv i 1995. (Patrimoine culturel mondial - World Cultural Heritage)

Begrundelsen er, at den karakteristiske og himmelstræbende gotiske katedral er et eksempel på, hvordan denne stilart kunne opføres i brændte mursten i Nordeuropa.

Sammen med de kongelige gravkapeller, der er opført efterhånden i forskellige tiders stilarter, udgør den derfor et enestående bygningsværk.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk