30. maj 2020
Tomas Breddam skal igen vælges som borgmesterkandidat før valget i 2021 på en generalforsamling eller en urafstemning. (Foto: Anette Gundlach)
gallery icon

Se billedserie

Tomas Breddam skal igen vælges som borgmesterkandidat før valget i 2021 på en generalforsamling eller en urafstemning. (Foto: Anette Gundlach)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Love og regler: Sådan blev Breddam borgmester i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Love og regler: Sådan blev Breddam borgmester i Roskilde
Roskilde Avis - 01. august 2019 kl. 00:50
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når Tomas Breddam på onsdag den 7. august i byrådet bliver valgt til Roskildes nye borgmester, er det en blanding af love og politiske spilleregler, der ligger bag beslutningen.

Ved det seneste kommunevalg i november 2017 hentede den socialdemokratiske borgmester Joy Mogensen så mange personlige stemmer, at partiet for første gang i historien fik rent flertal med 16 ud af byrådets i alt 31 medlemmer. Dermed var det sikkert, at en partifælle skulle afløse hende, da hun nu blev udnævnt til ny kulturminister.

Socialdemokratiet havde dog ikke behøvet at have flertal for igen at få den nye borgmester. Hvis det i konstituerings-aftalen mellem partierne efter valget i 2017 var aftalt, at partiet skulle have borgmesterposten i alle tilfælde, ville dette fortsat gælde.

Sådan var det, da Joy Mogensen selv blev borgmester for otte år siden midt i en valgperiode efter Poul Lindor, da hun havde været 'kronprinsesse' i en periode.

Her blev hun valgt af den socialdemokratiske gruppe, men da hun blev partiets borgmester-kandidat før valget i 2013, skulle det først bekræftes på en generalforsamling.

Jette blev valgt
Da byens socialdemokratiske borgmester gennem mere end 15 år Henrik Christiansen døde i november 2000, var der kun kort tid til kommunevalget.

Derfor valgte partiet midlertidigt at konstituere Jette Kristensen, der så kort tid efter ved en urafstemning blandt medlemmerne blev valgt som ny borgmester-kandidat til det efterfølgende valg i efteråret 2001.

Her tabte hun dog til Venstres Bjørn Dahl, da der for den eneste gang siden 1978 blev borgerligt flertal i Roskilde.

Ved kommunesammenlægningen i 2005 vandt Bjørn Dahl pladsen som spidskandidat på en generalforsamling, fordi Lars Berg Olsen og Ramsø støttede ham overfor Evan Lynnerup og Gundsø.

Ikke tid til urafstemning
Da Joy Mogensen efter valget i juni 2019 lidt uventet blev kulturminister, skulle Socialdemokratiet handle hurtigt for at finde en afløser, så forhandlingerne om et nyt budget og byrådets øvrige arbejde kan starte efter sommerferien.

Tomas Breddam var allerede blevet valgt i gruppen som 'barsels-vikar' for Joy, og derfor var det en nærliggende idé for byrådsgruppen at gøre denne udnævnelse permanent efter en vis diskussion.

Samtidig ville det være meget svært at gennemføre en ur-afstemning midt i sommerferien med den hastighed, som postvæsenet efterhånden arbejder med.

Men Tomas Breddam skal fortsat inden næste kommunevalg i 2021 udpeges som ny borgmesterkandidat enten på en generalforsamling eller ved en urafstemning.

tk

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk