19. maj 2019
Ledreborg Slot ved Lejre er et helt unikt barok-anlæg, der bør have gode chancer for at blive ?Danmarks smukkeste herregård?. Familien Holstein-Ledreborg har også spillet en vigtig rolle i Danmarkshistorien.
Ledreborg Slot ved Lejre er et helt unikt barok-anlæg, der bør have gode chancer for at blive ?Danmarks smukkeste herregård?. Familien Holstein-Ledreborg har også spillet en vigtig rolle i Danmarkshistorien.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ledreborg med i konkurrence om at blive:Den smukkeste herregård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ledreborg med i konkurrence om at blive:Den smukkeste herregård
Roskilde Avis Paperboy - 22. oktober 2018 kl. 00:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ledreborg Slot ved Lejre er et af de 17 forslag, som er udvalgt til at være med i finalen om titlen som 'Danmarks Smukkeste Herregård'.

arrow Læs også: Ledreborg slot er Danmarks 3. flotteste

Bag konkurrencen står organisationen 'Historiske Huse', der med dette initiativ vil fremhæve den store kulturhistoriske og arkitektoniske betydning, som landets henved 770 herregård repræsenteret.

Konkurrencen foregår i perioden 22. oktober til 2. november, og alle kan deltage i afstemningen på www.historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film med hver af de 17 kandidater. Vinderen offentliggøres mandag den 5. november kl. 9 på www.historiskehuse.dk

Toppen af historien
De 17 nominerede herregårde er fredede og repræsenterer toppen af en vigtig kulturarv. Både med enestående hovedbygninger, men også områder med voldgrave, parker og historiske driftsbygninger, der gør dem til uundværlige kulturmiljøer.

De fleste er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges til konferencer, bryllupper, teater, koncerter og meget andet. Det er blandt andet fordi de store udgifter til vedligehold af bygninger kræver flere indtægter, end der normalt kan skaffes fra land- og skovbrug.

Herregård betød oprindeligt en adelsmands egen gård, som han selv drev og oftest også boede på. Herregårdene havde særlige privilegier, og der var oftest knyttet fæstegårde med tilhørende bønder til dem.

Efter 1660 behøvede ejeren ikke længere at være adelig, men gården blev kun regnet for en herregård, hvis den havde haft dette status før 1660 eller efterfølgende havde fået tildelt privilegier af kongen. Privilegierne blev gradvis afviklet, men den sidste rest af herregårdenes særstatus forsvandt først i 1908.

Hverken jordtilliggende eller bygninger afgjorde, om det var herregård. Men normalt skiller de sig dog ud ved markernes og bygningernes størrelse.

Enestående barokslot
De 17 flotteste slotte, fordelt over hele landet, er udvalgt af en gruppe eksperter inden for arkitektur og herregårde. De spænder lige fra de tidlige renæssancegårde i 1500-tallet til historicismens herregårde fra slutningen af 1800-tallet.

På den måde skiller Ledreborg Slot, der oprindelig hed Lejregård, sig klart ud, fordi det er et enstående barokanlæg. Bygningerne blev opført 1740-1745 af lederen af lensgreve Johan Ludvig Holstein, der var leder af Det Danske Kancelli under kong Christian den 6.

Gennem mere end 250 år har det nu været ejet af familien Holstein-Ledreborg, hvor en af de andre berømte skikkelser var Johan Ludvig Carl Christian Tido lensgreve Holstein-Ledreborg, som blev landets første demokratiske statsminister i spidsen for en regering med bondepartiet Venstre, efter indførelsen af parlamentarismen i 1901.

Siden 1990 har ejeren været Silvia Knudsdatter, komtesse Holstein-Ledreborg gift Munro med John Munro.

Hovedbygningen indeholder en unik samling møbler og malerier, der næsten næsten uberørte siden slottet blev bygget. Fra Riddersalens vinduer mod syd ses den dybe ådal og parken.

I de senere år er der foregået et stort genskabelses- og fornyelsesprojekt af hele haveanlægget.

Ledreborg Gods er på 1588 hektar marker og skov, inklusiv avlsgården Skullerupholm.

De nominerede er:
Jylland
Bidstrup

Clausholm
Frijsenborg
Lynderupgård

Nørre Vosborg
Skaføgård
Voergaard

Fyn
Glorup
Hagenskov (Frederiksgave)

Hesselagergaard
Krengerup
Sjælland og øer

Borreby
Engestofte
Gisselfeld
Gjorslev

Ledreborg
Søholt

arrow Er Gjorslev Slot Danmarks smukkeste herregård?
22. oktober 2018 kl. 12:42 Opdateret: kl. 12:42
arrow Et helt særligt sted: Fornem nominering til Gisselfeld
22. oktober 2018 kl. 08:10 Opdateret: kl. 18:09
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk