25. april 2019
Kurt Skjoldby har udgivet KFUM?s klubblad ?Finten? siden 1960, og han kommer stadig flere gange om ugen på anlægget ved Lillevang. (Arkivfoto: Erling J.)
Kurt Skjoldby har udgivet KFUM?s klubblad ?Finten? siden 1960, og han kommer stadig flere gange om ugen på anlægget ved Lillevang. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kurt Skjoldby fylder 80 år efter: Et liv med fodbold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kurt Skjoldby fylder 80 år efter: Et liv med fodbold
Roskilde Avis Paperboy - 09. januar 2019 kl. 14:07
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kurt Skjoldby kommer stadig på Roskilde KFUM's anlæg ved Lillevang flere gange om ugen for at se, om alt går rigtigt til. Selv om han nu fylder 80 år 15. januar kan han selvfølgelig ikke slippe den fodboldklub, som han har viet så stor en del af sit liv til.

Den gamle typograf og bogtrykker har været med hele vejen fra den spæde start under meget beskedne forhold i 1955, til at klubben nu hører til Roskildes største og bedst fungerende med sit eget anlæg i den østlige del af Roskilde ved siden af brandstationen.

Siden 1960 har Kurt Skjoldby været med til at udgive klubbens blad 'Finten', som han nu laver sammen med Leon Andersen og Poul Andersen.

- Faktisk er det temmelig usædvanligt, at et klubblad består i så mange år. Men det holder klubben sammen, så alle ved, hvad der foregår, fortæller en stolt gammel redaktør.

Klædte om i det fri
Kurt Skjoldby husker, hvordan Roskilde KFUM blev genstartet efter 2. verdenskrig.

- I starten spillede vi i Folkeparken og på den gamle Dyrskueplads, hvor nu rådhuset ligger. Vi skulle klæde om i det fri, og der var ikke noget med bad.

- En gang imellem fik vi også mulighed for at træne på banen med lysanlæg ved Idrætsparken. Det kostede 30 kroner at få tændt lyset, og det måtte vi selv betale, for det havde klubben ikke penge til. Af og til måtte vi også skillinge sammen til en ny fodbold.

I 1960 flyttede Roskilde KFUM ud til større og langt bedre faciliteter med klubhus og bad ved Hedegårdenes Skole, og her var Skjoldby ungdomsformand i 10 år.

- Vi fik efterhånden mange hold med alle de børn og unge, der var i de store boligområder i den østlige del af Roskilde, fortæller han.

Det helt store spring fremad kom så i 1979, da klubben rykkede ind på sit eget store anlæg ved Lillevang. Det er siden udbygget med stort klubhus, flere baner og kunststofanlæg, og KFUM konkurrerer nu med Himmelev og at være Roskildes største fodboldklub.

Store profiler
Gennem de mange år i fodboldklubben har Kurt Skjoldby mødt mange markante personligheder:

- Jeg husker Noel Hansen, der senere blev chef i Roskilde-hallerne. Det radikale byrådsmedlem Erling Poulsen, som har en stor del af æren for, at KFUM kom til Lillevang. Eller Ole Andersen, som var klubbens formand i mange år.

Blandt spillerne nævner Skjoldby Finn M. Jensen, søn af formand og byrådsmedlem Aage Jensen. Finn nåede at spille pokalfinale med Holbæk og var desuden med på Herfølges hold i Superligaen.

En anden kendt spiller var Torben Christiansen, der var med til at vinde DM i 2000 med Herfølge, hvor Finn M. i mellemtiden var blevet hjælpetræner for John 'Faxe' Jensen.

Fantastiske oplevelser
Når Kurt Skjoldby skal fortælle om sin livslange fascination af fodbold, fremhæver han især en ting:

- Når man kæmper sammen og har det sjovt sammen, giver det et fantastisk kammeratskab. Alle mine bedste venner har jeg fået indenfor fodbolden.

Som ungdomsformand var han med til at arrangere rejser for drengene rundt om i Europa til Tjekkiet, Spanien eller Tyskland.

- Vi fik råd til det ved at samle aviser ind en hel sommer, og her lærte de unge noget om, at man måtte arbejde for at opnå noget.

- Her fik jeg også smag for at rejse og opleve noget nyt. Så det har jeg gjort meget sammen med min kone, der desværre døde for nogle år siden. Vi har været på Borneo, Madagaskar og mange andre steder rundt om i verden.

Festivalen hjælper
Spillet i dag imponerer ham dog ikke så meget:

- Det er blevet alt for kedeligt og systempræget, og ingen tør tage en chance i opspillet af frygt for at miste bolden og give modstanderne en kontra-mulighed. Derfor savner vi driblere, der tør tage en chance og gøre noget uforudset, mener veteranen fra Lillevang.

Til gengæld er han stolt over klubbens indsats på Roskilde Festivalen, hvor KFUM's bod med 'Dixie Burger' i år gav et overskud på over en million, som nu bruges til de unge spillere og forskellige faciliteter i klubben.

- Vi har det godt i Roskilde, og festivalen gør livet meget lettere for sporten og mange andre. Det er værd at tænke på, minder han om.

Reception søndag d. 20. januar, klokken 10.30-14.30 i KFUM`s klubhus, Snebærvej 16.

Blå bog
Navn: Kurt Skjoldby
Født: 1939 i Roskilde, hvor

Faderen var vognmand og moderen hjemmegående.

Folkeskole på Hedegårdene og Allehelgens (nu VUC)

Kom i lære som typograf hos Gaard på Sønderlundsvej.

Efter sit svendebrev startede han sit eget trykkeri i hjemmet på Snerlevej, hvor der havde været en lille maskinfabrik i kælderen.

Senere blev produktionen flyttet til større lokaler på Stenavej.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk