19. januar 2020
Roskilde har ind til nu slet ikke fået nok ud af domkirken som UNESCO-monument, i betragtning af hvor enestående en attraktion det er. (Arkivfoto: Erling J.)
Roskilde har ind til nu slet ikke fået nok ud af domkirken som UNESCO-monument, i betragtning af hvor enestående en attraktion det er. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Klar til at bruge domkirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Klar til at bruge domkirken
Roskilde Avis - 13. august 2019 kl. 00:45
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

EN VERDENSARVSDAG bliver på ny arrangeret i Roskilde den 20. september for at gøre opmærksom på Domkirkens plads på FN-organisationens liste over den 'den kulturelle verdensarv'. Her er vores katedral kommet i meget fint selskab med andre attraktioner, der er klassificeret som 'Patrimoine mondial culturel' eller 'World Cultural Heritage'.

Arrangementet i- og omkring domkirken denne dag fortjener al mulig opbakning. Betydningen af Roskildes placering på UNESCO-listen er nemlig undervurderet her i byen, og derfor har vi ind til nu fået alt for lidt ud af de store muligheder.

FOR KORT TID SIDEN fik min lille barndomskommune på Stevns samlet nok penge til at kunne opføre et besøgscenter i et gammelt kalkværk for deres UNESCO-attraktion. Her vidner et tyndt lag fiskeler i klinten ved Højerup om det dramatiske kapitel i jordens historie for 66 mio. år siden, da et asteroide-nedslag i Mexico udslettede de store dinosaurere og det meste af livet på jorden.

Så må man spørge sig selv om, hvorfor det ikke er lykkedes Roskilde. Vi har en meget større og mere synlig attraktion i domkirken, der oven i købet har været med på listen i mange flere år siden 1995.

MÅSKE HAR ROSKILDE SPILDT TIDEN ved at sprede kræfterne om flere store projekter på én gang. Nogle har været mere interesseret i at få et nyt vikingeskibsmuseum, efter at den gamle bygning fik lov til at forfalde pga. manglende vedligeholdelse i mange år.

Så har domkirken fået lov til at vente, og det planlagte besøgscenter under jorden ved siden af katedralen er trukket i langdrag til stor skade for byen.

MED AL RESPEKT FOR VIKINGESKIBENE er det en bagvendt og forkert prioritering, efter min bedste mening. Domkirken har nemlig langt større potentiale og har jo gennem mange århundreder spillet en hel afgørende rolle for Roskilde. Lige fra dengang biskop Absalon og hans efterfølgere fra samme Hvide-famlie havde studeret i Paris og set de himmelstræbende gotiske katedraler og konkluderede: Sådan en skal vi også have.

Kirken og dens mange penge gjorde Roskilde til landets vigtigste by. Den sørgede også for, at byen overlevede gennem den forfærdelige nedgangstid i 16- og 1700-tallet, da kongemagten havde hugget al jorden fra kirken, så alle indtægterne forsvandt. Selv om byen nu er blevet meget større, spiller domkirken fortsat en helt afgørende rolle i roskildensernes bevidsthed.

ET BESØGSCENTER KAN SKABE DEN TURISME, der bør eksistere omkring en enestående bygning som Roskilde Domkirke. Den afgørende begrundelse for UNESCO-titlen er jo, at det er en enestående og elegant gotisk katedral, opført i røde teglsten.

Oven i det kommer så de forskellige kongelige kapeller, der er bygget i forskellige århundreders stilarter, hvilket kun gør domkirken endnu mere interessant. Faktisk findes der ikke noget lignende i hele verden.

DOMKIRKEN KAN TILTRÆKKE turister med historisk og kulturel interesse, både fra udlandet og den øvrige del af Danmark. Et nyt besøgscentret vil få dem til at blive her i længere tid end et kort besøg på en time eller halvanden. Så skal de også handle i byens butikker, spise på restauranter eller caféer - og måske endda overnatte.

I fremtiden skal Roskilde i meget høj grad leve af denne type gæster, der går efter både kulturelle og i indkøbs-oplevelser, som nødvendigvis hænger sammen. Erfaringer fra udlandet viser nemlig, at turisterne ikke gider komme til byer med en spændende historie - hvis der ikke samtidig findes gode butikker, hvor de kan handle.

NU FÅR ROSKILDE EN EKSTRA CHANCE for at gøre noget ved det, når den første rigtige landevejs-etape i Tour de France 2021 får officiel start på Stændertorvet lige ved siden af domkirken. Arrangørerne fra Tour-societetet har med vilje lagt ruten, så katedralen kommer med.

Samtidig sender France Télévision flotte billeder af den enestående bygning ud til mange millioner seere over hele Europa og resten af verden. De vil heller ikke undlade at fortælle den gode historie om inspirationen fra franske katedraler som Chartres og den nu nedbrændte Nôtre Dame i Paris.

I de følgende år vil mange turister fra hele verden dermed få lyst til selv at opleve den unikke bygning. Derfor bør Roskilde samle kræfterne om at få det nye besøgscenter, så vi for alvor er:

KLAR TIL AT BRUGE DOMKIRKEN.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk