14. oktober 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Alletiders røgfri Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Alletiders røgfri Roskilde
Roskilde Avis - 23. april 2019 kl. 00:03
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

ROSKILDE AVIS er gået med i den kampagne, som en lang række organisationer og institutioner har sat i gang sammen med kommunen med et fælles mål om at nå frem til en røgfri - eller i det mindste mindre tobaksplaget - kommune i løbet af de næste 10 år.

Blandt initiativtagerne er både foreninger, skoler, sportsklubber og andre steder, hvor mange mennesker mødes. Netop alle disse steder udspilles kampen om rygning, når folk er sammen - og tobakken er i vejen.

SITUATIONEN ER JO ALARMERENDE, når flere unge danskere nu igen er begyndt at ryge, efter at tallet i mange år har været faldende. I forhold til de andre nordiske lande, som vi sammenligner os med, er antallet af rygere herhjemme mange gange større. Derfor er det også nærliggende at se på, hvad de har gjort.

To forhold springer umiddelbart i øjnene - langt dyrere cigaretter og færre steder, hvor man kan komme til at købe dem samt ryge. Det vil være nærliggende at gøre det samme hos os.

TIL DET SNARLIGE FOLKETINGSVALG skal vi spørge vore lokale kandidater, hvordan de forholder sig til højre cigaretpriser og flere steder, hvor det bliver forbudt at ryge. Disse spørgsmål er i højeste grad politisk relevante. Mange 'tobaksdampere' giver jo dårligere folkesundhed med 'rygerlunger' og andre følgesygdomme, som især rammer rygerne - men også alle os andre passive rygere, hvis ikke 'pulserne' fjernes fra de steder, hvor alle skal være sammen.

Når der i disse år tales om, at stat, regioner og kommuner må skære ned på mange områder, ville det blive langt mindre ondt, hvis udgifterne til tobakkens konsekvenser bliver nedsat eller fjernet.

UDDANNELSERNE ER ET OPLAGT STED at begynde. Det er jo meget nemmere at hindre rygning, før børn og unge vænner sig til nikotinen og de afhængighedsskabende stoffer, som tobaksindustrien bevidst putter i cigaretterne. Afvænning bagefter, når først skaden og afhængigheden er sket, er langt sværere.

Skoler og uddannelsessteder kan oplyse børn samt unge - og de kan i hvert fald sørge for, at der ikke er indrettet særlige rygeområder, hvor elever og lærere hygger sig sammen. Hvis det bliver umuligt at ryge de fleste steder, bliver cigaretten ikke længere det naturlige samlingspunkt i frikvarterer eller pauser på arbejdspladsen.

DE LØFTEDE PEGEFINGRE og nedladende bemærkninger i forhold til rygerne er dog langt fra nok, da mange af dem jo udmærket er klar over, at 'det er farligt at ryge'. Når de så gør det alligevel, ligger der jo ofte helt andre årsager bag.

Derfor er der også brug for at forstå og diskutere disse mere komplekse sociale og mentale årsager, fremfor bare at køre en moralsk kampagne.

DEN GAMLE PRAKTISERNEDE LÆGE Per Hors, som mange i Roskilde kender, har fortalt om, hvordan han oplevede nogle af sine rygende patienter, når han talte med dem.

Måske havde de ikke så mange andre glæder i tilværelsen, og selv om det var 'en fattig trøst', var der ingen grund til også at tage den fornøjelse fra dem.

TIDLIGERE BORDTENISFORMAND og leder for Roskilde Idræts Union Ole Rasmussen kan næsten grædefærdig i avisen berette om, hvordan han i sne og slud blev sendt ud at sin storrygende far for at trække cigaretter i en automat. Så venligt, som han nu kan gøre det, er Ole gået rundt og har spurgt 'dampere': Hvorfor ryger I egentlig?

Her handler svarene også ofte om at få social accept.

MIT EGET RYGESTOP var både tilfældigt og personligt, efter at jeg i mange år havde inhaleret de franske 'tjærepinde' Gauloises og Gitanes.

Da det første barnebarn Elias kom til, blev jeg oplyst om, at hvis jeg i længere tid skulle være i samme lokale som ham, var der ikke noget med at ryge. Derfor var valget let, syntes jeg. Men andre kan jo stå i en helt anden situation og have vidt forskellige grunde.

KAMPAGNEN MOD RYGNING i Roskilde må derfor foregå som en debat - fremfor missionerende virksomhed.

Her på avisen ser vi frem til at modtage forskellige indlæg om, hvorfor folk er holdt op med at ryge - men også om, hvorfor de ikke er kommet dertil endnu. Begge typer argumenter er jo lige interessante og vigtige, hvis vi skal have en bedre chance for at komme frem til målet om:

ALLETIDERS RØGFRI ROSKILDE

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk