15. juli 2020
Søren Egemar Knudsens tre børn fik ingen hjælp af Roskilde Kommune, da deres mor pludselig døde.(Foto: Jan Partoft)
gallery icon

Se billedserie

Søren Egemar Knudsens tre børn fik ingen hjælp af Roskilde Kommune, da deres mor pludselig døde.(Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enkemand og far til tre: Børn og unge lades i stikken, når de mister en forælder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enkemand og far til tre: Børn og unge lades i stikken, når de mister en forælder
Roskilde Avis - 02. marts 2019 kl. 06:31
Af Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børn og unge får ingen hjælp, hvis de mister en forælder eller søskende. Roskilde Kommune har nemlig ikke tilbud om sorggrupper eller andre sorgtilbud til dem.

arrow Læs også: Forfattere til unge med sorg: - I er ikke alene

Det mærkede Søren Egemar Knudsen, da hans kone og moren til deres tre fælles børn pludselig og uventet døde tilbage i 2015.

Det eneste han modtog fra kommunen var en folder fra den lokale skole. I den kunne han læse om Sundhedsplejens sorggrupper. Grupper, der viste sig, slet ikke at eksistere. Selv om han ledte med lys og lygte, var der ingen hjælp at hente til børnene i familien i Roskilde.

I stedet oplevede hans lille søn et halvt års tid efter morens død at få at vide, at han skulle passe på vægten, da han var hos sundhedsplejen.

Sønnen havde længe puttet sig under dynen, hvor han gemte sig i savnet efter sin mor, og på den måde var der kommet lidt ekstra på sidebenene.

- Men vægten var jo blot et symptom på reaktionen over døden, men jo slet ikke det egentlige problem, siger Søren Egemar Knudsen. Som på den måde fik bekræftet, at der slet ikke var noget, man kunne henvende sig til i kommunen for at få hjælp.

Familier falder sammen
Søren Egemar Knudsen begyndte at forstå de familier, der var ramt af dødsfald, og som han havde mødt gennem frivilligt arbejde. Her havde han undret sig over, hvad der var galt med dem, foruden at de jo havde mistet.

Mange af familierne var ved at falde fra hinanden, fordi de var ladt alene i sorgen, og alligevel skulle være stærke og klare livet uden en elsket person ved dens side.

- Når man mister og står på fuldstændig bar bund, uden at nogen rækker en hånd frem, så er det virkelig op ad bakke, siger Søren Egemar Knudsen og fortsætter:

- Det eneste kommunale tilbud børnene får er, at de kan møde op i den anonyme rådgivning. Men det er slet ikke det rigtige tilbud til dem.

Han oplever, at folkeskolen, ungdomsuddannelser og andre ikke har redskaber, viden og ressourcer til at imødegå børn og unge i sorg og krise.

- Det betyder, at mange børn og unge får svært ved at trives i skolen, siger han og fortsætter:

- Fra andre faglige undersøgelser ved vi, at en tidlig forebyggende indsats kan reducere antallet af sygedage, udfald fra studier og udvikling af PTSD, stress og meget andet.

Politikere skal i gang
Søren Egemar Knudsen vil derfor have politikerne i Roskilde til at tage emnet op, og han er derfor begyndt at samle de 1.500 underskrifter sammen, der skal til for at stille et borgerforslag.

Selvom mange allerede har skrevet under, behøver han dog ikke at vente længere.

Politiker og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget Jens Børsting har nemlig selv valgt at tage sagen op, efter at have hørt om Søren Egemar Knudsens trængsler.

- Det er oplagt, at vi politikere tager fat i sagen, siger politikeren, der ikke var klar over, at familier med pludselige dødsfald ikke får hjælp fra kommunen.

- Der er alle mulige grunde til, at vi hjælper familierne. Vi skal have en eller anden form for beredskab klar til at tage sig af de efterladte.

Sorggrupper er vejen
Søren Egemar Knudsen fik sine børn ind i Roskilde Domsogns Menighedspleje sorgtilbud.

Her mødes børn og unge, der har mistet for at tale om deres sorg. Og netop sorggrupper er vejen frem, har han mærket på sine tre børn. Derfor mener han også, at Roskilde Kommune bør sikre, at der er sorggruppe-tilbud til dem.

I dag har den største organisation Børn, Unge og Sorg kun tilbud i København. Her er en lang venteliste. Kræftens Bekæmpelse har tilbud, som er målrettede mod familier ramt af kræft.

Derudover har Roskilde Domsogns Menighedspleje et tilbud.

Sagen er på social- og beskæftigelsesudvalget dagsorden i den kommende uge.

Man kan følge med på Facebookgruppen: Efterladte v/Søren Egemar Knudsen.

Fakta
Efterladte i Roskilde
25 børn i alderen 0-18 år mistede en forælder i 2017 og

169 havde tidligere mistet en forælder.

30 unge i alderen 19-24 år mistede en forælder i 2017 og

324 havde tidligere mistet en forælder.

7 børn og unge i alderen 0-24 år døde i 2017, der kunne være en søskende til et ungt menneske.

arrow Her kan børn og unge snakke om deres sorg
21. december 2018 kl. 04:48 Opdateret: kl. 12:27
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk