17. september 2019
Ole Holtse, formand for 3F Roskilde-egnen. (Arkivfoto: Erling J.)
Ole Holtse, formand for 3F Roskilde-egnen. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskildes 3F-formand: Skidt med dagpengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskildes 3F-formand: Skidt med dagpengene
Roskilde Avis Læserbreve - 30. oktober 2018 kl. 19:38
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kunne du klare dig, hvis du mistede dit job og røg på dagpenge - dvs. at du kun fik 18.633 før skat på fuld tid?

Svaret på det spørgsmål, fortæller dig, hvad du bør mene om, at dagpengenes værdi hvert år bliver udhulet.

Jeg mener, at vi har et problem, som jeg tydeligt kan mærke blandt mine medlemmer her i Roskilde-området.

Det er langt større, end politikerne på Christiansborg har indset, og det risikerer at undergrave vores såkaldte flexicurity-model - altså det specielle forhold, at det er let at fyre her i landet, men at der til gengæld er tryghed for, at folk ikke skal gå fra hus og hjem, fordi der er et effektivt dagpengesystem.

Jeg er langt fra alene om at mene, at dagpengene har tabt værdi.

Den absolut største bekymring for vores ledige medlemmer er faktisk deres privatøkonomi. Det viser en ny undersøgelse, som vores forbund 3F har foretaget blandt 1.367 ledige 3Fere, der var på dagpenge i august.

Hver 3. svarer, at de er mest bekymret for, om de kan få det til at løbe rundt økonomisk. Derefter kommer frygten for at ende i langtidsledighed og om der vil gå flere måneder med at finde det næste job.

De økonomiske bekymringer blandt 3F'erne er i mine øje en bedrøvelig, men forståelig konsekvens af årevis med systematisk udhuling af dagpengene.

Midt i 1990'erne svarede dagpengesatsen til 61 procent af en LO-arbejders løn. I dag er tallet nede på 54 procent, og dækningsgraden vil falde endnu mere frem mod 2025.

I kroner og øre svarer det til, at dagpengene før skat er blevet 2.500 kroner mindre værd end de var tilbage i 1995, hvor alle så 'Husk lige tandbørsten'. Og det bliver værre endnu. For dagpengene vil fortsætte med at miste værdi, med mindre der sker noget.

Så er der ikke noget at sige til, at mange af vores medlemmer er bekymrede for, om de kan få økonomien til at hænge sammen på dagpenge.

I dag er det svært. I fremtiden bliver det endnu sværere. Det tager vi meget alvorligt i 3F, og vi opfordrer politikerne til at gøre det samme.

Spørgsmålet er, hvor meget politikerne vil gamble med virksomhedernes fleksible muligheder for nemt at kunne afskedige medarbejdere, når der ikke er brug for arbejdskraft?

For hvis ikke dagpengesystemet skaber tryghed, så kommer fagforeningerne til at kræve mere tryghed gennem overenskomstsystemet. Det giver ikke den fleksibilitet, som virksomhederne har brug for.

Den danske arbejdsmarkedsmodel med dets flexicuritysystem handler jo både om fleksibilitet og sikkerhed.

Husk lige dagpengene - kære politikere.

Ole Holtse Olsen,
formand
3F Roskilde-egnen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk