29. maj 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimastrejke: 15. marts strejkes der i 82 lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimastrejke: 15. marts strejkes der i 82 lande
Opdateret 13. marts 2019 kl. 09:17
Roskilde Avis Læserbreve - 13. marts 2019 kl. 08:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis alle mennesker i verden levede som danskere, ville vi i 2018 have brug for 4,2 jordkloder ifølge Verdensnaturfonden. Arktisk råd siger at det forventes at havene vil en reduktion af drivhusgasserne føre til en havstigning på 54 cm i år 2100. Ved ingen ændring i udledningen af drivhusgasser vil tallet være 74 cm. Det har enorme konsekvenser for hele verden, såvel som for vores lille land. Hvad kan vi gøre ved det? Det er ved at være sidste udkald, hvis vi vil nå at ændre dette og redde verden, og det er netop hvad vi fredag d. 15. marts strejker for.

arrow Læs også: Billedserie: Gymnasieelever strejkede for klimaet

"Fridays For Future" er inspireret af den svenske skoleelev Greta Thunberg der som kun 15-årig blev kendt verden over, efter at hun strejkede for klimaet foran Rigsdagen i Sverige. Hun har talt foran FN og har ligeledes inspireret tusindvis af andre unge (som gamle) til også at strejke. Klimakrisen er ikke blevet løst indtil nu uanset hvem der vinder valg. I Danmark er der snart valg. Her vil politikerne sikkert tale om økonomi, udlændinge, regioner og andre "små" og i nuet vigtige sager. Den største trussel - klimakrisen vil få mindre omtale.

Greta Thunberg tog en beslutning om, at strejke hver eneste fredag mellem kl. 9 og 13. Og ikke kun i Stockholm, men i så mange byer som muligt - både i Sverige og i resten af verden. Det har hun og mange andre gjort lige siden under navnet Fridays for Future (Fredage for Fremtiden). I løbet af oktober måned sidste år bredte strejken sig til flere byer Sverige, og derfra til resten af verden.

I februar klimastrejkede omkring 30 unge fra Jyllinge, Hedehusene, Roskilde, Osted og Trekroner foran Rådhuset i Roskilde. I Danmark strejkede omkring 2.000 skoleelever den fredag.

I Sverige er det er ikke bare skoleelever, gymnasieelever og universitetsstuderende der strejker. Det er også, voksne der strejker fra deres arbejde og bedsteforældre der støtter op om dette. Det håber vi på kan blive tilfældet i Danmark også.

Fredag d. 15. arrangeres den største organiserede Klimastrejke nogensinde med deltagende i over 80 lande - i Danmark alene er der 30 planlagte strejker i over 26 byer. I Roskilde skal du møde op på Stændertorvet mellem kl. 10-13

Konsekvenserne af global opvarmning kommer til at påvirke alle men desværre mere dig som er ung mere end de "gamle". Det vedrører naturligvis alle på den ene eller anden måde uanset alder. Vi har alle skyld i klimaforandringerne - men ikke alle skal døje lige meget med de hårde konsekvenser. Det skal den unge generation mest. Tidligere generationer har skabt et samfund, som på utroligt mange måder er rigtigt godt, men som også har vist sig ikke at være bæredygtigt i det lange løb. Desværre taler politikerne for meget om klimaforandringer og gør for lidt ved det. De har brug for vores hjælp nu.

Det er ikke for sent - men det skal være nu, at vi skal reagere, hvis vil nå at ændre konsekvenserne af klimaforandringerne og sørge for, at der også er en verden til de kommende mange generationer. Derfor skal du komme og strejke d. 15. marts (på Stændertorvet fra kl. 10-13). Alle er velkomne, uanset alder, køn eller politisk overbevisning.

Du kan også læse mere om det på hashtagget #schoolstrike og #FridaysForFuture, og se mere på www.fridaysforfuture.org.

"Fridays for Future" - Roskilde

Malthe Harbison-Hansen
Roskilde Gymnasium

arrow Også Korsør-elever del af klimakamp
15. marts 2019 kl. 16:12 Opdateret: kl. 16:12
arrow Til kamp for klimaet
15. marts 2019 kl. 15:11 Opdateret: kl. 15:11
arrow Klar til klima-demo
15. marts 2019 kl. 14:51 Opdateret: kl. 14:51
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk