20. oktober 2018
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højden på Røde Port

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højden på Røde Port
Roskilde Avis Paperboy Læserbreve - 16. november 2017 kl. 16:13
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT I valgkampen op til kommunalvalget d. 21/ 11 2017 er der et meget væsentlig emne, som slet ikke er blevet berørt. Det er Ny Østergade-projektet, et projekt, der drejer sig om opførelsen af en hel ny bydel syd for jernbanen, som bl.a. vil omfatte tre højhuse, et ved Røde Port og to, som placeres sydøst for stationsbygningen.

Når emnet ikke er blevet taget op, må det skyldes, at projektet af uigennemskuelige grunde er sparket til hjørne. Og ingen kerer sig om det, ikke engang lokalpressen.

Den 4. november 2016 afsluttedes den sidste høringsrunde, hvor borgerne og byens foreninger kunne give deres besyv med, efter at byrådet efter afholdelsen af en arkitektkonkurrence havde kåret en vinder, hvis forslag til udformningen af den nye bydel er det, der skal realiseres.

Når der vel at mærke er vedtaget en lokalplan. I marts i år skulle lokalplanen for området så faktisk vedtages i byrådet. Derefter ville der være stadig være mulighed for at gøre indsigelse inden den endelige vedtagelse i oktober i år. Det var køreplanen. Men intet er sket.

Har byrådsmedlemmerne - og dette projekt er enstemmigt vedtaget af alle partier i byrådet, fået kolde fødder? Jeg vil derfor spørge borgmester Joy Mogensen, hvorfor projektet er sparket til hjørne?

Spørgsmålet er ekstra delikat, fordi borgmesterkandidat Bent Jørgensen fra Venstre ifølge Roskilde Avis d. 24. januar 2017 under et møde i økonomiudvalget sagde, at 'der ikke skulle være nogen maksimal højde på byggeriet.' Argumentationen herfor var, at fastlæggelsen af en maksimal højde ville ødelægge økonomien. Mener han også det i dag? Det kunne være interessant at høre hans svar, før borgerne skal stemme.

Det helt afgørende spørgsmål for mig i forbindelse med dette led i 'byfortætningen', som er Rådhusets strategi for byens vækst, er, om Ny Østergade-projektet truer Roskilde Domkirkes verdenskulturarvsprædikat, som den har fået tildelt af UNESCO.

Da ingen i dag nøjagtigt ved, hvor meget højhusene skal skyde i vejret, og da flertallet i byrådet måske vil skifte efter valget, må det da være yderst rimeligt, at der skabes klarhed om dette spørgsmål nu - før d. 21/11. Det højeste højhus (hotelhøjhuset) bliver i henhold til vinderforslaget ca. 62,5 m. Der er ikke angivet mål. Det er i sig selv ikke særligt betryggende.

Arealet ligger desuden 5 m over domkirkeplateauet. Domkirkespirene måler ca. 75 m.

Man kunne tilmed læse i Roskilde Avis d. 9/11, at der er planer om en 100 m høj vindmølle ved KARA. Fortalerne for dette projekt, der under alle omstændigheder vil true domkirkens kulturarvsprædikat, er ifølge avisen Jonas Palludan (EL) og Tomas Breddam (S). Projektet er endda finansieret af kommunen.

Man må virkelig undre sig. Alle involverede bag projektet har åbenbart glemt, at akkurat KARA's Energitårn ikke måtte blive 98 m højt som planlagt i 2009, men kun 78 m. Hvorfor reduceredes højden?

Fordi en højde på 98 m ville medføre, at, domkirken ville miste sit kulturarvsprædikat, selvom afstanden mellem de to bygninger er 2,5 km! Så enkelt forholder det sig. Gad vide, hvad Kulturstyrelsen i København siger til sådan en plan. Har politikerne spurgt dem?

Med venlig hilsen
Knud Torm
Kongebakken 12, st. tv

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk