23. juni 2021
Lokalformand Martin Bork og resten af den radikale vælgerforening i Ringsted er stærkt kritisk over for to af paragrafferne i forslaget til en ny offebtlighedslov.
Lokalformand Martin Bork og resten af den radikale vælgerforening i Ringsted er stærkt kritisk over for to af paragrafferne i forslaget til en ny offebtlighedslov.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: R i Ringsted: Ny lov øger mistilliden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

R i Ringsted: Ny lov øger mistilliden
Ringsted - 25. april 2013 kl. 22:12
Af David Arnholm

Ringsted: »Regeringen bør ikke have noget at skjule for den befolkning, som har valgt den«.

Sådan slutter en udtalelse, som den radikale vælgerforening i Ringsted vedtog enstemmigt på sin generalforsamling torsdag aften. Udtalelsen handler om det forslag til en ny lov om offentlighed i forvaltningen, som i den seneste tid er blevet mødt af stadigt flere protester fra borgere, journalister og politiske græsrødder.

Den kritik tilslutter de radikale i Ringsted sig altså. Vælgerforeningen er nemlig dybt bekymret for konsekvenserne af lovforslaget - nærmere bestemt paragrafferne 24 og 27, der vil begrænse mulighederne for at få aktindsigt. Foreningen opfordrer derfor den radikale folketingsgruppe til at påvirke regeringen til at ændre de to paragraffer.

»De nugældende regler er i forvejen mere restriktive end i lande, vi normalt sammenligner os med. De nye regler strammer muligheden for aktindsigt yderligere og får Danmark til at bevæge sig i den modsatte retning i forhold til mange andre lande, som åbner mere og mere op for muligheden for aktindsigt og gennemsigtighed«, står der i udtalelsen.

Den argumenterer for, at offentlighed er med til at sikre tillid til det offentlige og til det politiske system hos befolkningen.

»Den nye offentlighedslov vil tværtimod skabe øget mistillid til det offentlige og politiske system til skade for demokratiet på længere sigt«, konstaterer vælgerforeningen.

Den betegner det også som »stærkt foruroligende«, at den nye lov ville have forhindret, at sagen om de hemmeligholdte tal om antallet af ledige, der ville miste dagpengene, kom frem. Vælgerforeningen roser ganske vist de elementer i loven, der øger adgangen til aktindsigt hos blandt andre KL og Danske Regioner, men mener ikke desto mindre, at lovforslaget strider mod regeringsgrundlaget. Her står der nemlig, at regeringen vil »forbedre de generelle muligheder for at kontrollere regeringens embedsførelse«.

Og det er et radikalt grundprincip at have så meget offentlighed i forvaltningen som muligt, bemærkede lokalformand Martin Bork i sin beretning, der var ganske kritisk overfor folketingsgruppen.

- Der er tegn på, at den radikale folketingsgruppe er ved at forlade grundlæggende principper om folkelig inddragelse i beslutningsprocesser og kompromiser i stedet for diktater. Det er som om, bureaukrat-kasketten oftere er på end ideologi-kasketten, sagde han.

Læs mere om generalforsamlingen i DAGBLADET Ringsted lørdag.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk